Κορονοϊός – Lockdown: Έκλεισαν 7 στις 10 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός – Lockdown: Έκλεισαν 7 στις 10 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Τις «πληγές» του lockdown που επιβλήθηκε από την περασμένη Τρίτη (2 Νοεμβρίου) μετρούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ η επόμενη ημέρα προ­διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη έως και δυσοίωνη.

Το κόστος για τις επιχειρήσεις θα είναι σημαντικό, ενώ βαρύ θα είναι το τίμημα και για χιλιάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μετά το lockdown έκλεισαν επτά στις δέκα επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι.

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια του Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις θα έχουν απώλειες εσόδων της τά­ξης των 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Χωρίς να υπολογίσει κανείς τις ζημίες που θα έχουν κυρίως οι επιχειρήσεις εστίασης, καθώς σημαντικό μέρος των προμηθειών τους θα καταστραφεί. Ωστόσο, ακόμη και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ολικώς (εμπορικά, φούρνοι, σούπερ μάρκετ) ή μερικώς (take away, delivery κ.ά.) θα έχουν απώλειες.

Τα εισοδήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο θα περιοριστούν στα 534 ευρώ τον μήνα που δίνει το κράτος. Κι αυτό θα έχει συνέπειες, όπως είναι φυσικό, και στην κατανάλωση. Στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης περισσεύουν ο φόβος και η ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Δεκάδες επιχειρήσεις ενδεχομένως να βάλουν οριστικό λουκέτο, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τα λειτουργικά έξοδα κ.ά., ενώ άλλες θα επαναλειτουργήσουν με λιγότερους εργαζόμενους, που σημαίνει αύξηση της ανεργίας στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το lockdown θα διαρκέσει έναν μήνα και δεν θα παραταθεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ