ΣΒΕΑΠ: Ανοιχτά βιβλιοπωλεία! Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκότερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο, τη ζωή κάθε κοινωνίας

ΣΒΕΑΠ: Ανοιχτά βιβλιοπωλεία! Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκότερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο, τη ζωή κάθε κοινωνίας

“Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκότερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο, τη ζωή κάθε κοινωνίας. Είναι κοινώς αποδεκτό πως όσο αναβαθμίζεται η σχέση ατόμου – βιβλίου αναβαθμίζεται και το επίπεδο της ιδιαίτερης αλλά και της κοινωνικής ζωής του” σημειώνει 0 Σύλλογος Βιβλιοπωλών και Εκδοτών Αθηνών Προαστίων (ΣΒΕΑΠ).

Και προσθέτει πως τα τελευταία χρόνια όμως, η πολιτεία όχι μόνο δεν βοήθησε σε αυτό το επίπεδο αλλά άφησε την αναγνωσιμότητα να μειωθεί κι άλλο και το βιβλίο να μαραζώσει. Οι δυσκολίες για τους μικρούς και μεσαίους εκδότες και βιβλιοπώλες (σε μεγάλο βαθμό αυτοαπασχολούμενους) για περισσότερο από και μια δεκαετία εντείνονται, και τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς.

Τονίζει στην ανακοίνωσή του πως “Μια μικρή μειοψηφία εκδοτών σχεδόν μονοπωλεί, αριθμητικά και όχι ποιοτικά, την εκδοτική παραγωγή, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο ως σημεία προβολής και πώλησης σούπερ μάρκετ, πάγκους παζαριών, μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων και πολυκαταστημάτων που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, αλλά ακόμα επιτυγχάνουν απευθείας διανομή μέσα από τον περιοδικό τύπο.

Εδώ και χρόνια το βιβλίο και η ανάγνωση βρίσκονται σε υποχώρηση, η πτώση τζίρου ολοένα μεγαλύτερη, ενώ ακόμα, εθνική πολιτική βιβλίου δεν υπάρχει. Ό,τι δεν κατάφερε ο «ελεύθερος ανταγωνισμό;» και η παγκόσμια κρίση, το κατάφερε η αδράνεια εκ μέρους του του ελληνικού κράτους και των φορέων που καταδίκασαν το μέλλον των μικρών και μεσαίων ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, των οικογενειών και των εργαζομένων σε αυτούς σε αφανισμό.

Στην συγκυρία της πανδημίας του Covid19, οι συνάδελφοι βιβλιοπώλες δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς κλήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στο 2020 να κλείσουν τα καταστήματά τους και υποστούν πολύ μεγάλη οικονομική ζημία, ενώ σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα πρώτης ανάγκης μένουν ανοικτά. Βεβαίως, η δίκαιη απόφαση του να απαγορευτεί η πώληση των βιβλίων και άλλων διαρκών ειδών στα σούπερ μάρκετ είναι μια ηθική ανακούφιση, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί λύση για τα βιβλιοπωλεία τα οποία παραμένουν κλειστά, ενώ σχολεία και φροντιστήρια (φυσικά και διαδικτυακά) συνεχίζουν και λειτουργούν.

Ζητάμε ΑΝΟΙΚΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ, με συγκεκριμένο ωράριο και όρους ασφάλειας που ίσχυαν για όλους τους συναδέλφους και τηρούνταν απαρέκλητα σε όλο αυτό το διάστημα, και όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε, γιατί:

· Η ανάγνωση συμβάλει σημαντικά στην ψυχική και πνευματική ισορροπία ιδιαίτερα σε τέτοιες δύσκολες περιοόδους όπως ο αναγκαστικός αυτο-εγκλεισμός.

· Το βιβλίο καλύπτει πρακτικές ανάγκες μαθητών, σπουδαστών αλλά και επαγγελματιών για την πραγμάτωση των σπουδών και των εργασιών τους.

· Το βιβλίο είναι πνευματική τροφή και θα έπρεπε να είναι εξίσου απαραίτητο με την φυσική.

· Το διαδίκτυο με αμφίβολης ποιότητας επιλογές από πλευράς χρηστών, τείνει να μονοπωλήσει τις ασχολίες και τον χρόνο τόσο της μαθητειώσας νεολαίας όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού.

· Τα βιβλιοπωλεία πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για να συνεχίσουν να υπάρχουν, καθώς στηρίζουν τον πλουραλισμό και την κουλτούρα μιας χώρας.

Παλεύουμε με όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατί έχουμε κοινά προβλήματα. Ανοιχτά βιβλιοπωλεία σημαίνει ΖΩΗ: για το κοινό, για τις οικογένειες των συναδέλφων” καταλήγει.


Σχολιάστε εδώ