Στο σκαμνί της αντιπολίτευσης ο Μητσοτάκης
Τον κατηγορούν για εγκληματική αδράνεια
-Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητάει ο Τσίπρας
Την κατακραυγή των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προκαλούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κορονοϊού, που οδήγησαν σε ένα νέο (καταστροφικό) lockdown.
Για παταγώδη αποτυχία, με βαρύτατες συνέπειες για την οικονομία, την εργασία, τον πολιτισμό, συνολικά για την ελληνική κοινωνία, μιλούν με μία φωνή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στοχοποιούν δε σε μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ως βασικό υπεύθυνο για την οδυνηρή κατάσταση στην οποία οδηγείται η χώρα, καθώς ήταν εκείνος που έλαβε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου (προχθές Παρασκευή) ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης, ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τη χάραξη κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκληματική αδράνεια και τόνισε ότι η δραματική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν ήταν αναπόφευκτη. «Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι τον περασμένο Μάιο, μετά την άρση του (πρώτου) lockdown, η κυβέρνηση επέλεξε να θριαμβολογεί και να αποθεώνεται αντί να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε, όσο είχε χρόνο, στις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, στη δημιουργία περισσότερων ΜΕΘ, διαγνωστικών τεστ. Δεν φρόντισε να ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με περισσότερα οχήματα και οδηγούς, δεν έσπευσε με σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα να θωρακίσει τον τουρισμό, τα σχολεία κ.ά.
Σκληρή είναι η κριτική που ασκεί και η Φ. Γεννηματά, που υπογραμμίζει ότι το νέο lockdown δεν ήταν αναπόφευκτο, οδηγηθήκαμε σ’ αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης και την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της η κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα στον κορονοϊό», σημείωσε. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από το lockdown. «Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια», τόνισε και πρόσθεσε: «Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός ανεργία και λουκέτο για τον άλλον. Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, για κατάρρευση του συστήματος υγείας, εργαζόμενους κι επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. «Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα, εγκλημάτησε απέναντι στον λαό μας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι άφησε αθωράκιστη τη χώρα εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ότι «όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης, έβαλε πάνω από όλα τις αντοχές της οικονομίας».
Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση τονίζοντας ότι βλέπει την πανδημία ως «μια χρυσή ευκαιρία να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα και για να περάσει τις ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουν την κρίση και πάλι οι εργαζόμενοι». Επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, ενίσχυση των Μέσων Μεταφοράς με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, προσλήψεις προσωπικού κ.ά.
Για υπονόμευση της υγείας και της οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Βαρουφάκης, επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία. Ακόμη χαρακτήρισε «δόλια» την ολιγωρία της για ενίσχυση του ΕΣΥ, διότι –όπως κατήγγειλε– «πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα που αποσκοπεί στην υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη διοχέτευση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα». Ο επικεφαλής του ΜέΡα25 προειδοποίησε ότι η πανδημία θα ενισχύσει εκθετικά τη δυνατότητα ολιγαρχίας και αρπακτικών να αποσπάσουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ