Μαλλιά κουβάρια στην κυβέρνηση! – Σε ρόλο θεατή ο Μητσοτάκης

Υπουργοί εναντίον υπουργών, βουλευτές κατά υπουργών και γενικών γραμματέων, κομματικά στελέχη κατά πάντων, γενικώς και αδιακρίτως. Και στη μέση ο πρωθυπουργός, σε… ρόλο θεατή, να παρακολουθεί με στωικότητα τα τεκταινόμενα, αδυνατώντας να παρέμβει για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Κάπως έτσι σκιαγραφείται η κατάσταση στην κυβερνητική παράταξη, η οποία έχει περιέλθει στο χειρότερο σημείο της, μετά τη νίκη της στις εθνικές εκλογές. Η αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει την πανδημία σε συνδυασμό με τις προσωπικές διαμάχες και τις ίντριγκες που έχουν ενσκήψει, όχι μόνον στις τάξεις του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και ευρύτερα στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, διαμορφώνουν ένα σκηνικό που λειτουργεί υπονομευτικά στις όποιες προσπάθειες για τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στα περισσότερα υπουργεία (Παιδείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας κ.ά.) οι σχέσεις μεταξύ υπουργών και υφυπουργών είναι τεταμένες και η συνεργασία γίνεται ενίοτε με τη μεσολάβηση τρίτων. Υπάρχουν δε περιπτώσεις όπου ο υπουργός έχει διατηρήσει όλες τις κρίσιμες αρμοδιότητες, αφήνοντας στον υφιστάμενό του τη διαχείριση της γραφειοκρατίας.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το έργο κάθε υπουργείου να καθυστερεί και οι αποφάσεις να χρονίζουν.

Κακό είναι το κλίμα και στις σχέσεις υπουργών και βουλευτών.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης σοβαρών παραπόνων από αρκετούς βουλευτές (Γ. Βλάχος, Γ. Λοβέρδος, Δ. Μαρκόπουλος κ.ά.), που μίλησαν για αλαζονική συμπεριφορά των περισσότερων υπουργών, αλλά ακόμη και των γενικών γραμματέων των υπουργείων.

Συγκεκριμένα τόνισαν ότι αρνούνται να επικοινωνήσουν μαζί τους, ότι αγνοούν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους κ.λπ. Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση με τα κομματικά στελέχη, καθώς διαφωνούν και δυσφορούν με αποφάσεις κι επιλογές της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουν πού να καταθέσουν τις διαφωνίες τους. Οι πόρτες των υπουργείων είναι ερμητικά κλειστές.

Εγκλωβισμένος
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με την εικόνα που βγάζει προς τα έξω η κυβέρνηση, αλλά περισσότερο με τις επιδόσεις αρκετών υπουργών, ιδίως εκείνων που εμπλέκονται με την πανδημία.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εμφανίζεται μετανιωμένος για το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν προχώρησε στον ευρύ (δομικό) ανασχηματισμό, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του.

Τώρα δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, αφού τυχόν αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία θα είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να ενημερωθούν για τα καθήκοντά τους οι νέοι υπουργοί.

Από την άλλη, μια απομάκρυνση, π.χ., της Ν. Κεραμέως από το Παιδείας, του Κ. Αχ. Καραμανλή από το Υποδομών κ.ά. θα συνιστούσε έμμεση ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και αυτό θα επέφερε πολιτικό κόστος, που δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: eleftherostypos.gr


Σχολιάστε εδώ