Κων. Μουτζούρης στο “Π”: Η Σάμος πρέπει να βρει τον δρόμο της
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ
Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου – Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ
Η πατρίδα του Επίκουρου, του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου και τόσων άλλων, η όμορφη Σάμος, αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο τρεις μεγάλες κρίσεις: Το Μεταναστευτικό (από το 2015), την πανδημία του κορονοϊού και τον σεισμό τις τελευταίες μέρες.
Για το Μεταναστευτικό έχουμε επανειλημμένως διατυπώσει τις απόψεις μας, οι οποίες συμπίπτουν με αυτές του Περιφερειακού Συμβουλίου και, κυρίως, των κατοίκων: Ουδεμία νέα δομή και απομάκρυνση όλων των μεταναστών. Για την πανδημία καλό είναι να ακούγονται οι ειδήμονες και να εφαρμόζονται όσα αποφασίζει η Πολιτεία. Για τον πρόσφατο σεισμό, τις επιπτώσεις του και την προσπάθεια ανατάξεως της νήσου θα διατυπώσουμε στο παρόν άρθρο τις απόψεις μας.
Ένα σημαντικό θέμα είναι η άμεση κατεδάφιση των ιστάμενων ακόμη ερειπίων, τα οποία ημικατέρρευσαν στη διάρκεια του σεισμού. Ο τραγικός θάνατος των δύο παιδιών επισυνέβη από κατάρρευση τοίχου λίγα δευτερόλεπτα μετά τις δονήσεις. Υπάρχουν πολλά τέτοια κτίρια και τοίχοι εγκατασπαρμένοι σε όλη την έκταση της νήσου, όπως, π.χ., στο Καρλόβασι, στη βιομηχανική περιοχή. Οι δήμοι δεν διαθέτουν τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους να το πράξουν και οι δήμαρχοι δεν πρέπει να καθίστανται υπεύθυνοι. Η κεντρική διοίκηση οφείλει να το πράξει.
Ένα άλλο θέμα υψίστης προτεραιότητας είναι η άμεση καταβολή οικονομικής αποζημιώσεως από την κεντρική διοίκηση στους πληγέντες. Είναι γεγονός ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση, όπως και η καταγραφή των δικαιουμένων. Επείγει η καταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες επιχειρηματίες επί της παραλιακής λεωφόρου του Βαθέος, διότι το σεισμογενές τσουνάμι τους έπληξε καίρια.
Τα δίκτυα της νήσου (ηλεκτρικό, τηλέφωνο, οδοί, πόσιμο νερό κ.ά.) δεν επλήγησαν αξιοσημείωτα. Υπήρξαν καταπτώσεις πρανών σε οδούς, όπως στην οδό που συνδέει το Βαθύ με το Καρλόβασι, στη θέση Αυλάκια, αλλά και αλλού, που πρέπει να αρθούν και να σιγουρευτούν για το μέλλον. Το έργο αυτό θα πραγματοποιήσει η Αυτοδιοίκηση Α΄ ή Β΄ Βαθμού. Όμως, για τους λιμένες Καρλοβασίου και Πυθαγορείου και τον προσήνεμο μόλο Κοκκαρίου, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, θα πρέπει να επιληφθεί η κεντρική διοίκηση.
Τέλος, η κεντρική διοίκηση και η Ευρώπη οφείλουν στη Σάμο ένα οικονομικό και τεχνικό πρόγραμμα ανατάξεως της νήσου, καθώς πολλά έχει υποστεί και υφίσταται επί πέντε και περισσότερα έτη. Η Σάμος πρέπει να βρει τον δρόμο της.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ