Ασφάλεια: Τώρα τρέχουν να προλάβουν στην Ευρώπη – Του Β. Ταλαμάγκα
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Πολλοί ανεξάρτητοι παρατηρητές στον κόσμο συμφωνούν ότι ο νέος κύκλος του αίματος που άνοιξε στη Γαλλία και στην Αυστρία επηρεάζεται από την προκλητική φρασεολογία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχε προηγηθεί η επισήμανση Σίσι ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να προωθήσει ορδές «κατσαπλιάδων» προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η Ελλάδα έχει ενισχύσει εδώ και μήνες την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη», έγραφε το περιοδικό «Der Spiegel» σε πρόσφατο τεύχος του, συμπληρώνοντας τα εξής: «Η Αθήνα έχει στείλει υπαλλήλους της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη Δυτική Ευρώπη.
Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές. Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του ISIS θα μπορούσαν να περάσουν τα Ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες».
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα, η Europol είχε επισημάνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη, εντούτοις αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις», υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, βασικού δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015, που συνελήφθη στο Βέλγιο και ο οποίος το 2015 έφτασε στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία.
Σύμφωνα με το «Der Spiegel», «μεταξύ 2017 και 2019 η Ελληνική Αστυνομία, βάσει δικών της στοιχείων, είχε συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία».
Αν και τα διάφορα δημοσιογραφικά κείμενα αναφέρονται σε πιθανές υπόνοιες αλλά και μεμονωμένα περιστατικά, η ανησυχία των υπηρεσιών ασφάλειας είναι ενδεικτική της κατάστασης.
Αξιωματούχος ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασφάλειας έλεγε πριν από λίγο καιρό: «Ευχή όλων είναι να αποτραπεί η οργάνωση διάφορων ριζοσπαστικών στοιχείων από ένα συγκεκριμένο κέντρο στη Συρία, το Ιράκ η αλλού. Δεν κυνηγάμε να συλλάβουμε τζιχαντιστές. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και σε ευρωπαϊκό έδαφος και είναι πολλοί. Ψάχνουμε τις επικοινωνίες τους, μήπως τους οργανώσει κάποιος».
Τα πλήγματα που έχει δεχτεί η οργάνωση μετά και την εξουδετέρωση Μπαγκντάντι κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους τους «μοναχικούς λύκους», που κινούνται στα δικά τους διανοητικά μήκη κύματος.
Μόνο την προηγούμενη χρονιά η Ελλάδα δέχθηκε 45.000 νέους πρόσφυγες, όπως είχε ανακοινώσει ο υπεύθυνος Πρώτης Υποδοχής της ελληνικής κυβέρνησης.
Πριν από καιρό, στην Κω, ο εντοπισμός τζιχαντιστή που είχε στο ενεργητικό του ειδεχθή εγκλήματα αναστάτωσε τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι έλληνες αστυνομικοί –και όχι μόνο– έχουν απλώσει ένα δίχτυ πληροφοριών σε hotspots και κέντρα κράτησης με στόχο να γνωρίζουν ακριβώς τι γίνεται σε αυτούς τους χώρους.
Επίσης, οι αστυνομικοί παρακολουθούν συνομιλίες και επαφές που έχουν αλλοδαποί με άτομα που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.
Προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα άτομα που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια. Τις τελευταίες ημέρες επανασχεδιασμός των αρχών ασφάλειας γίνεται και για την περίπτωση του Έβρου.
Ανήμερα της εθνικής επετείου υπήρξαν πληροφορίες ότι τούρκοι στρατιώτες, συνοδεία ατόμων με πολιτικά, επιθεωρούσαν περάσματα μεταναστών στον Έβρο.
Η φαινομενική ηρεμία δεν αφήνει κανέναν να ησυχάσει, όταν μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Interpol, περίπου 15.000 μαχητές του ISIS βρίσκονται κρατούμενοι σε φυλακές στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ.
Στο σκηνικό που διαμορφώνεται ήρθε και η δήλωση ενός αμφιλεγόμενου μουσουλμάνου τηλεαγγελιστή, του Αχμέτ Χότζα ή Ουνλού, για αναφορές αύξησης της ιδιωτικής αγοράς όπλων μεταξύ των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων των σαλαφιστών στην Τουρκία.
Η ανησυχία σχετικά με τον εξοπλισμό των ομάδων αυτών ξεκίνησε όταν ο συγκεκριμένος στις αρχές Σεπτεμβρίου προειδοποίησε τις τουρκικές αρχές για την αύξηση του εξοπλισμού μεταξύ των ενώσεων των σαλαφιστών. «Υπάρχουν περίπου 2.000 σύλλογοι. Αυτοί παίρνουν τα όπλα», δήλωσε ο Ουνλού σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 9 Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας τους πάντες «να ετοιμάζονται για πόλεμο». Ο Ουνλού είπε ότι μπορεί να ονομάσει περισσότερους από 200 από τους συλλόγους αυτούς.
Αν και οι παρατηρήσεις του Ουνλού ξεκίνησαν μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση επί του θέματος, οι ανησυχίες για την παρουσία των σαλαφιστών στην Τουρκία είναι αρκετά παλιές. Σύμφωνα με μια έκθεση πληροφοριών του 2015, η ιδεολογία του Σαλαφισμού έχει περίπου 20.000 υποστηρικτές.
Η προειδοποίηση του Ουνλού ώθησε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το θέμα, με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να λέει ότι σύντομα ο Ουνλού θα πρέπει να καταθέσει στοιχεία.
Η προειδοποίηση αντανακλά επίσης μια ευρύτερη μάχη εξουσίας μεταξύ των παραδοσιακών θρησκευτικών κοινοτήτων της Τουρκίας και των ομάδων των σαλαφιστών. Το 2019, μια ομάδα σαλαφιστών με όπλα φέρεται να επιτέθηκε σε μέλη μιας υπερσυντηρητικής θρησκευτικής τάξης, γνωστής ως Ismailaga, στην περιοχή της Σμύρνης.
Σύμφωνα με τον θεολόγο Τσεμίλ Κιλίτς, ο κύριος λόγος πίσω από αυτόν τον αγώνα είναι οι ιδεολογικές διαφορές. Ο Κιλίτς είπε ότι ο Σαλαφισμός, που αποτελεί την ιδεολογική βάση των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ, απορρίπτει τις ισλαμικές διαταγές.
«Ο Σαλαφισμός στοχεύει τις θρησκευτικές αιρέσεις, πιστεύοντας ότι υπονομεύουν το Ισλάμ.
Είναι εναντίον του Σουφισμού, των σεΐχηδων, των δερβίσηδων κ.ά. Πιστεύουν ότι οι αιρέσεις της Τουρκίας δεν είναι ριζοσπαστικές και ότι είναι ομάδες συμφερόντων», δήλωσε ο Κιλίτς σε αραβικό πρακτορείο.
Ο Ερντογάν, πιεσμένος από την κατάρρευση της οικονομίας, παίζει τα τελευταία του χαρτιά. Ξέρει ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές τα παραμύθια θα τελειώσουν. Ανοίγει όμως τον ασκό του Αιόλου με τις ομάδες των διάφορων οπλισμένων φανατικών, οι οποίοι ερμηνεύουν όπως θέλουν τα όποια λεγόμενά του.
Αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: newsbomb.gr