Το μυστικό του Αντώνη Σαμαράκη

Το μυστικό του Αντώνη Σαμαράκη

-Έγραφε αμέτρητες φορές το ίδιο κεφάλαιο

Το αποκαλύπτει η γυναίκα του, η Ελένη, με την ευκαιρία της τιμητικής έκδοσης των «Απάντων» του Αντώνη Σαμαράκη, έναν αιώνα μετά τη γέννησή του:

«Ο Αντώνης έγραφε αμέτρητες φορές το ίδιο κεφάλαιο ή ένα διήγημα. Δεν έκανε διορθώσεις στο χειρόγραφό του, επειδή δεν ήθελε να μοιάζει περίτεχνο. Μόλις όμως ολοκληρωνόταν η ιστορία, την έσκιζε και την έγραφε από την αρχή.

Αυτό επαναλαμβανόταν όσο χρειαζόταν, μέχρι να πετύχει ρέοντα λόγο και το κείμενο να διαθέτει τη φυσικότητα της προφορικής αφήγησης. Έτσι μερικά κεφάλαια στο πιο διαβασμένο και μεταφρασμένο μυθιστόρημά του, το ‘‘Λάθος’’ (1965), έχουν γραφτεί διακόσιες φορές.

Το αποτέλεσμα είναι ένα στιλιστικό και μυθοπλαστικό κατόρθωμα, ένα μυθιστόρημα εξαιρετικής τέχνης και ευφυΐας, που καταφέρνει να μοιάζει πολύ απλό και συχνά γίνεται κωμικό. Άλλωστε ποτέ του δεν φοβήθηκε το γέλιο και αντιπαθούσε τη σοβαροφάνεια.

Στο ‘‘Λάθος’’ συμπυκνώνεται η ουσία της σκέψης αλλά και της ψυχής του: η βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο. ‘‘Ακόμη κι ένα δέντρο, το βλέπω σαν μια περιστρεφόμενη ανθρώπινη συνείδηση’’, συνήθιζε να λέει ο συγγραφέας».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Πηγή Φωτό: blog.psichogios.gr



Ολόκληρο το έργο του πολυβραβευμένου λογοτέχνη σε δύο πολυτελείς τόμους-κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα εξής: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ, ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΑΡΝΟΥΜΑΙ, ΤΟ ΛΑΘΟΣ. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει τα εξής: ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, Η ΚΟΝΤΡΑ, 1919-, ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ, ΠΟΙΗΜΑΤΑ.

ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ ΤΟΜΟΣ 1 ΚΑΙ ΤΟΜΟΣ 2  

 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 


Σχολιάστε εδώ