Τετέλεσται… – Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, όλα στο πόδι!

Τετέλεσται… – Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, όλα στο πόδι!

Από τη… θριαμβική άρση του lockdown τον Μάιο στα λουκέτα παντού

-Πανικός έχει πέσει στο Μαξίμου από την εκτίναξη των κρουσμάτων και των θανάτων – Ανοχύρωτα τα νοσοκομεία
-Η οικονομία θα τιναχθεί στον αέρα – Έρχεται μεγάλη πείνα – Χιλιάδες επιχειρήσεις, με πρώτα τα μαγαζιά εστίασης, κατεβάζουν ρολά


Σε βαθύ και σκοτεινό τούνελ, χωρίς να φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα, μπήκε η χώρα. Η πανδημία σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και θα αφήσει πίσω της στάχτη και ερείπια. Το μέλλον του τόπου προδιαγράφεται ζοφερό, όσο και άδηλο. Αγωνία και θλίψη, ανησυχία και ανασφάλεια έχουν καταλάβει τα εκατομμύρια των Ελλήνων.

Η φτώχεια, η ανέχεια και η πείνα χτυπούν την πόρτα τους. Η οικονομία κινδυνεύει με κατάρρευση, το έλλειμμα ανεβαίνει συνεχώς, το δημόσιο χρέος επίσης, οι αντοχές λιγοστεύουν. Επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι α­ντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Η δημόσια υγεία ανοχύρωτη, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πανικός από την εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων και αναζητούν τρόπο να σταματήσουν το κακό. Μόνο που τώρα είναι πολύ αργά.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα και για τα χειρότερα που έρχονται είναι τεράστιες, ίσως αποδειχθούν και εγκληματικές στο προσεχές μέλλον. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και κατώτεροι των περιστάσεων. Ο τρόπος που διαχειρίσθηκαν σε βάθος χρόνου την πανδημία συνιστά μια παταγώδη αποτυχία με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού, ανακολουθίες, αδράνεια και εφησυχασμός από τη μια, υποτίμηση των κινδύνων, ιδεοληψίες, απουσία συντονισμού από την άλλη. Με αποτέλεσμα από τις θριαμβολογίες του περασμένου Μαΐου για την άρση του πρώτου lockdown και την… παγκόσμια πρωτιά να φθάσουμε σε ένα δεύτερο –και πιο καταστροφικό– lockdown. Υπουργοί ανίκανοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, δυσκίνητοι κρατικοί αξιωματούχοι, με τον πρωθυπουργό να επιδίδεται σε ανούσια και πρωτίστως χωρίς αποτέλεσμα διαγγέλματα.

Σκηνές… Μπέργκαμο
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη καραντίνα μέχρι τη… δεύτερη, έξι σχεδόν μήνες, η κυβέρνηση αντί να πάρει τα αναγκαία μέτρα, να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να θωρακίσει τα σχολεία, επιδόθηκε σε ασκήσεις επί χάρτου, αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων και αρκέστηκε στο να μεταφέρει στους πολίτες την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων. Έτσι, από το «βλέποντας και κάνοντας» φτάσαμε στο «τρέχουμε και δεν φτάνουμε» ή το «ο Θεός να βάλει το χέρι του». Ενώ είχε στη διάθεσή της πέντε και πλέον μήνες να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, να φτιάξει νέες ΜΕΘ, να αγοράσει νέα λεωφορεία κ.ά., τρέχει τώρα, κατόπιν εορτής, να σώσει την κατάσταση. Και όλα αυτά βιαστικά, σε συνθήκες πανικού, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και αμφίβολα αποτελέσματα.

Το σύστημα υγείας απειλείται με κατάρρευση και καθώς ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, αυξάνονται και οι πιθανότητες να ζήσουμε στην Ελλάδα… σκηνές Μπέργκαμο. Όταν τα φορτηγά μετέφεραν κατά δεκάδες τα φέρετρα προς τα πρόχειρα νεκροταφεία. Όταν οι γιατροί στα νοσοκομεία, ελλείψει μονάδων ΜΕΘ, επέλεγαν ποιους από τους ασθενείς θα σώσουν και ποιους όχι. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από εκείνη την ημέρα.

Κατεβάζουν ρολά
Το δεύτερο αυτό lockdown θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα, που θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο, χωρίς αύριο. Με συνέπεια ακόμη περισσότερες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στον δρόμο και να προσθέσουν το όνομά τους στις σχετικές λίστες του ΟΑΕΔ! Βαρύ θα είναι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, που από την αρχή της πανδημίας βιώνουν έναν οικονομικό Γολγοθά, με περιορισμένο έως μηδενικό τζίρο. Δεκάδες έβαλαν λουκέτο μετά την πρώτη καραντίνα, χιλιάδες θα είναι αυτές που θα κατεβάσουν ρολά μετά τη δεύτερη. Μαζί τους θα συμπαρασύρουν πολλές ακόμη επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μαζί τους.

Ανάλογη θα είναι και η μοίρα των εμπορικών καταστημάτων, ο Γολγοθάς των οποίων κρατάει σχεδόν μια δεκαετία, από την αρχή κιόλας της οικονομικής κρίσης, όταν μειώθηκαν δραστικά τα εισοδήματα των Ελλήνων και ταυτόχρονα οι καταναλωτικές τους δυνατότητες. Από το κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα καμιά επιχείρηση δεν θα μείνει αλώβητη. Πόσω μάλλον αν η διάρκεια της δεύτερης καραντίνας είναι πολύ μεγαλύτερη από τις τρεις εβδομάδες, όπως προβλέπει στη φάση αυτή ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Διάχυτη είναι η αίσθηση (εντύπωση) ότι τα περιοριστικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αν κάποια στιγμή αρθούν, πιθανότατα θα επανέλθουν μέχρι να υποχωρήσει πραγματικά η πανδημία. Το ερώτημα είναι τι θα έχει μείνει όρθιο όταν κάποια στιγμή τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ