Γ. Πατούλης στο “Π”: Η Περιφέρεια Αττικής στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Γ. Πατούλης στο “Π”: Η Περιφέρεια Αττικής στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ 
Περιφερειάρχη Αττικής


Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαιτέρα κρίσιμη. Το σύστημα υγείας, οι επιχειρήσεις, η οικονομική δραστηριότητα, οι πολίτες και ολόκληρη η κοινωνία βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Στην Περιφέρεια Αττικής αγωνιζόμαστε καθημερινά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και απαιτήσεις των πολιτών, που δοκιμάζονται από την πανδημία.

Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή στηρίζει έμπρακτα τις δημόσιες δομές υγείας για την καλύτερη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στην πανδημία, με δράσεις και πρωτοβουλίες που στο επίκεντρό τους έχουν την πρόληψη. Αυτό θα κάνει και στο μέλλον. Παράλληλα, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, προωθούμε δράσεις που στηρίζουν έμπρακτα την επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με την υγειονομική αντιμετώπιση, δημιουργήσαμε μια ισχυρή «Συμμαχία Κοινωνικής Ευθύνης», στην οποία συμμετέχουν δεκάδες Δήμοι, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από υπουργεία και λοιποί οργανισμοί. Εξυπηρετούμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μέσα από τις 242 κοινωνικές δομές που λειτουργούν σήμερα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, προχωρήσαμε στη σύσταση των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι (ΚΟΕΣ) καθώς και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1110, στην οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται δωρεάν σε 24ωρη βάση. Να σημειωθεί ότι στο 1110 μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί πάνω από 100.000 πολίτες. Επιπλέον, πραγματοποιούμε ενημερωτικές δράσεις και συγκροτήσαμε ομάδα 700 πιστοποιημένων ιατρών που θα αναλάβουν την ενημέρωση του κοινού για τον κορονοϊό.

Προχωρήσαμε στη λήψη απόφασης για αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000 ευρώ για τα νοσοκομεία της Αττικής, σε εξοπλισμό αξίας 4,55 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας μέσω της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, σε εξοπλισμό αξίας 13,3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής αλλά και σε κινητό εξοπλισμό αξίας 4,34 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ΕΚΑΒ. Επιπρόσθετα, ενισχύσαμε τις μονάδες και τους φορείς υγείας του υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες της επιδημίας Covid-19, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, και χρηματοδοτήσαμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια βιοϊατρικού και λοιπού εξοπλισμού για την αναβάθμιση αλλά και την ανάπτυξη νέων μονάδων εργαστηρίων ΚΕΔΥ.

Ωστόσο, πέρα από τη διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού της υγείας, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει πνοή ζωής στην οικονομία, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας. Η επέλαση της πανδημίας, οι υποχρεωτικοί περιορισμοί, το κλείδωμα σημαντικών επιχειρηματικών δράσεων έχουν προκαλέσει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στους συμπολίτες μας, στον επιχειρηματικό κόσμο.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα αναλάβαμε καίριες και σημαντικές δράσεις:

Για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσα από τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, διαθέτουμε πόρους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, στις 23 Οκτωβρίου λειτούργησε η πλατφόρμα του ειδικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για την υποβολή των προτάσεων (αιτήσεων) επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω της χορήγησης κεφαλαίου κίνησης. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα είναι 5.000 ευρώ – 50.000 ευρώ και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων έχει ως καταληκτική ημερομηνία τις 20/11/2020. Παράλληλα, η Περιφέρεια, μέσω του ΠΕΠ Αττικής, συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, το οποίο παρέχει μικροδάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής, ενώ έχουμε χρηματοδοτήσει με 6 εκατ. ευρώ τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δήμους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες του 2017 και τις πυρκαγιές του 2018.

Η Περιφέρεια, παράλληλα, κοιτάζει προς την πλευρά των νέων μας και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους φορείς ή προσωπικότητες της οικονομικής και επιστημονικής κοινότητας εστιάζει στην ανάγκη διασύνδεσης της έρευνας και καινοτομίας με την αγορά εργασίας, με στόχο την περαιτέρω στήριξη των startup επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική αλλά και τη δημιουργία νέων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο επιχειρείν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προχωρά και στη δημιουργία υποδομών όπου θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την έρευνα και την καινοτομία και θα λειτουργήσει ως φυτώριο νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Την ίδια στιγμή, η επένδυση στις καινοτόμες λύσεις σε όλους τους τομείς παραμένει στο επίκεντρο των πολιτικών της Περιφέρειας Αττικής. Με όπλο τους πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020, περνάμε σε μία νέα, καινοτόμο εποχή για την Αττική, μέσω συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας, που ως πρωταρχικό στόχο έχουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ήδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020» πράξεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 6,7 εκατ. ευρώ (επιλέξιμη δαπάνη 3,54 εκατ. ευρώ), οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Προωθούμε την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ελληνικού Fintech Cluster, επενδύουμε στον ιατρικό τουρισμό αλλά και στην ολιστική ιατρική, προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις στη ναυτιλία και στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, προωθούμε τη χρήση τεχνολογίας blockchain για τη συνεργασία ΜΜΕ και πολιτών.

Με σχέδιο, όραμα και ανθρωπιά, αναδεικνύουμε την Αττική σε Περιφέρεια Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης. Διασφαλίζουμε τη δημόσια υγεία, στηρίζουμε τους νέους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε όλη την περιφέρεια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ