Χαριστική βολή για χιλιάδες μικροεπαγγελματίες – Τι ζητά η ΓΣΕΒΕΕ – Του Γ. Καββαθά

Χαριστική βολή για χιλιάδες μικροεπαγγελματίες – Τι ζητά η ΓΣΕΒΕΕ – Του Γ. Καββαθά


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ 
Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών,
Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)


Το νέο lockdown που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη πιθανότατα θα αποδειχθεί η χαριστική βολή για χιλιάδες μικροεπαγγελματίες.

Στην τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που αποτυπώνει ανά εξάμηνο το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωνε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2020 δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και στις υποχρεώσεις ενοικίου. Επίσης, μία στις πέντε επιχειρήσεις δήλωνε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές και τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, όταν ο εγκλεισμός ανήκε στο παρελθόν και τίποτε δεν προμήνυε τη σημερινή υποτροπή της πανδημίας… Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι επομένως το εξής: Αν, υπό τις καλύτερες δυνατές προοπτικές, το 20% ή 25% των μικρών επιχειρήσεων θα περνούσε μέχρι τα Χριστούγεννα τη διαχωριστική γραμμή της επιβίωσης, στο πλαίσιο του νέου lockdown πόσες ακόμη θα τις ακολουθήσουν;

Δοθέντος δε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έπληξε βαριά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με βάση την ίδια έρευνα, ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών ανήλθε σε 46%, το 79% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση του τζίρου, 17% των επιχειρήσεων μείωσαν το προσωπικό τους (χάθηκαν δηλαδή 117.000 θέσεις εργασίας), το 25% των επιχειρήσεων δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία κ.ο.κ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά συνέπεια πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (έκτακτη αποζημίωση 800 ευρώ, δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας, μετάθεση αποπληρωμών κ.ά.) κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπολείπονται σημαντικά των αναγκαίων μέτρων που θα απέτρεπαν την επιδείνωση της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος για τα δημόσια ταμεία είναι σημαντικά μικρότερο των 3,3 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, μια και σε αυτήν τη λίστα των μέτρων συνυπάρχουν καθαρές εκταμιεύσεις, όπως τα 308 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει η δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας, μαζί με τα 230 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει η αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Αυτό το ποσό, ωστόσο, έστω και με κάποια καθυστέρηση, ακόμη και με απώλειες θα εισπραχθεί από τις Εφορίες.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, η κυβέρνηση άμεσα οφείλει να ψηφίσει:

• Διαγραφές χρεών για τις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις. Οι παρατάσεις στην καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αποτελούν μια βραχυπρόθεσμη λύση, που δεν παύουν ωστόσο να συσσωρεύουν οφειλές για το μέλλον, όταν όλοι ξέρουμε πως δεν θα συνοδευτούν από μια ανάλογη αύξηση των εσόδων για τους επαγγελματίες.
• Περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, με χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, ώστε να ευνοηθούν κι όσες δεν μπόρεσαν ως τώρα.
• Γενναιόδωρα μέτρα ενίσχυσης των δανειοληπτών, πέραν των όσων ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
• Ουσιαστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των επιταγών που λήγουν. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει κατ’ επανάληψη προτείνει τη χορήγηση άτοκων δανείων, που θα αποτρέψουν τη δημιουργία ενός ντόμινο χρεοκοπιών στην αγορά και θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη αποπληρωμή τους.
• Περιορισμός της δράσης των σούπερ μάρκετ. Η δυνατότητα διάθεσης από τα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντων που πωλούνται σε εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα (π.χ. ρουχισμός και υπόδηση) δημιουργεί αθέμιτο α­νταγωνισμό. Στην πράξη ενισχύει τις μεγάλες αλυσίδες σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, καθώς οι πωλήσεις τους μεταφέρονται στις μεγάλες.
• Επανεξέταση της απόφασης κλεισίματος των μαγαζιών που προσφέρουν υπηρεσίες take away, ενώ μένουν ανοιχτά όσα εξυπηρετούν μέσω delivery. Είναι ένας διαχωρισμός άστοχος, που στερείται λογικής και κυρίως… στερεί εισόδημα από πολλούς επαγγελματίες της εστίασης.
• Τέλος, στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Πολιτεία οφείλει να ξαναδεί πρόσφατες αποφάσεις της, όπως ο πτωχευτικός νόμος. Ειδικότερα, η κατάργηση στην πράξη της προστασίας που παρείχε ο «νόμος Κατσέλη» θα πυροδοτήσει ένα κύμα πλειστηριασμών που θα μετατρέψει σε άστεγους χιλιάδες νοικοκυριά.

Εν κατακλείδι, δοθέντος των 37,5 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, κατ’ ομολογία του αρμόδιου υπουργού κ. Χρ. Σταϊκούρα, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ