50.000 ελέγχει κάθε μέρα η Αστυνομία – Του Γρ. Γερακαράκου

50.000 ελέγχει κάθε μέρα η Αστυνομία – Του Γρ. Γερακαράκου


Του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ
Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων
Email: [email protected]


Η πανδημία φαίνεται πως έχει χτυπήσει για τα καλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μπορεί σε πρώτο βαθμό ως χώρα να είμαστε σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες όσον αφορά τα κρούσματα, ωστόσο οι δικοί μας άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τους συναδέλφους μου, οι οποίοι δίνουν καθημερινή μάχη με τον χρόνο. Είναι εκείνοι που κάνουν κα­θημερινά περιπολίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και έχουν πάντοτε στο μυαλό τους το τρίπτυχο «μάσκα – αντισηπτικό – αποστάσεις ασφαλείας». Ένα τρίπτυχο από συμβουλές που σώζει κυριολεκτικά ζωές.

Δυστυχώς, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Οι συνάδελφοί μου έχουν πέσει για ακόμη μία φορά στη… φωτιά, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχουν κολλήσει δεκάδες –αν όχι εκατοντά­δες– αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο και παλεύουν για όλους τους έλληνες πολί­τες.

Στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να πραγματοποιούνται από εδώ και στο εξής καθημερινά περίπου 50.000 έλεγχοι.

Στη ΓΑΔΑ αλλά και σε όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας έχουν λάβει χώρα σειρά συσκέψεων, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε μια περίοδο που η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή. Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν μπλόκα σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία για την τήρηση των μέτρων που θεωρούνται βασικά. Πρόκειται για την καθολική χρήση μάσκας, τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, την απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας. Οι αστυνομικοί, δηλαδή, την ώρα που όλοι περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, καλούνται να εποπτεύσουν την τήρηση των μέτρων.

Να είναι καθημερινά στον δρόμο και να έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, κάποιοι από τους οποίους μπορεί κάλλιστα να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού και να κυκλοφορούν κανονικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το επάγγελμα των αστυνομικών μαζί με τους υγειονομικούς είναι επικίνδυνο όσον αφορά τη δημόσια υγεία, δεδομένου όμως ότι οι αστυνομικοί εκτίθενται και σε μια σειρά από άλλους κινδύνους, αυτό συνεπάγεται ότι το επάγγελμά μας είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε.

Τι χρειαζόμαστε; Αύξηση των τεστ σε κα­θημερινό επίπεδο σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού. Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) για τη φροντίδα του αστυνομικού προσωπικού πριν από δύο μήνες, αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση σοβαρό πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες οι νεοπροσληφθέντες συνοριακοί φύλακες –ορισμένου χρόνου– ορκίστηκαν στις Διευ­θύνσεις Αστυνομίας και τους χορηγήθηκαν φύλλα πορείας με διαταγή να παρουσιαστούν προς εκπαίδευση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα ΤΔΑ Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την προληπτική τους εξέταση και μάλιστα τη στιγμή που ο Νομός Ροδόπης αντιμετωπίζει πλέον άμεσο κίνδυνο και τίθεται υπό καθεστώς ειδικών μέτρων.

Αυτό από μόνο του δείχνει την «προχειρό­τητα» με την οποία αντιμετωπίζονται οι έλληνες αστυνομικοί σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν αφορά μόνο την υγεία των συναδέλ­φων μου και των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά όλων των πολιτών της χώρας. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στην αστυνομική οικογένεια, αν δεν είχαμε πιέσει ως ΠΟΑΣΥ για τη διενέργεια των προαναφερομένων εξετάσεων στους εκπαιδευόμενους της Ελληνικής Αστυνομίας; Σύμφωνα με τα rapid tests, από τους 500 νεοπροσληφθέντες που υπεβλήθησαν σε εξέταση οι 50 διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19.

Το προειρημένο είναι ένα από τα δεκάδες προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθώς δεν γίνονται ούτε τα απαραίτητα. Διαπιστώνουμε πως αρκετοί από τη φυσική ηγεσία είναι τρομοκρατημένοι με την εσωτερική διαχεί­ριση της πανδημίας. Τι πρέπει να γίνει, άραγε, για να ληφθούν άμεσα μέτρα; Εύχομαι να μη φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε αστυνομικό από τον φονικό ιό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ert.gr


Σχολιάστε εδώ