Όρους βάζει η Βουλγαρία!

Όρους βάζει η Βουλγαρία!

Η Βουλγαρία διδάσκει πώς θα έπρεπε να είχε κάνει τη διαπραγμάτευση η προηγούμενη κυβέρνηση με τα Σκόπια, πριν παραδοθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, αφού η Βουλγαρία τα έχει σπάσει με τα Σκόπια για την ταυτότητα του Γκότσε Ντέλτσεφ, τον οποίο θεωρούν εθνικό ηρώα και οι δύο πλευρές, και η Σόφια έχει προβάλει βέτο στην ΕΕ, προβάλλοντας ένσταση για την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας (που έσπευσε να αποδεχθεί και να νομιμοποιήσει διεθνώς η Συμφωνία των Πρεσπών), τώρα προέκυψε και άλλο πρόβλημα.

Η Βουλγαρία προβάλλει ενστάσεις και για το ίδιο το νέο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υποκρύπτει αλυτρωτισμό εναντίον εδάφους της Βουλγαρίας, που κατέχει ένα μέρος του βόρειου τμήματος της γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας…

Πιθανότατα θα υποχρεωθεί η βορειομακεδονική πλευρά να εγκρίνει πρωτόκολλο, το οποίο ουσιαστικά θα είναι προσάρτημα στη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα δηλώνει ότι δεν έχει βλέψεις έναντι της Βουλγαρίας.

Απλώς ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς θα απαντηθεί η απαίτηση της Βουλγαρίας για τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα…


Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε τη Βουλγαρία για την παραβίαση των συνθηκών με την απαγόρευση λειτουργίας «μακεδονικών» συλλόγων –αποκλειστικός σκοπός τους η αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας– στο έδαφός της. Απλώς ας το έχουμε υπόψη μας, γιατί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον, εφόσον το διεκδικήσουν κάποιοι πολίτες, να τους αναγνωρισθεί το δικαίωμα να συστήσουν συλλόγους έχοντας στον τίτλο τους τον όρο «μακεδονικός/ή/ό», καθώς, εκτός των άλλων, θα είναι σύννομο με τις θλιβερές προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ