Έκπληξη Moody’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Ba3, με σταθερές προοπτικές

Έκπληξη Moody’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Ba3, με σταθερές προοπτικές

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Ba3, με σταθερές προοπτικές, από B1 με σταθερές προοπτικές, προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το τρέχον έτος κατά 9%, αλλά βλέπει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Εκτιμά ότι η χώρα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο περίπου 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Η ιστοσελίδα capital.gr αναφέρει πως “Όπως σημειώνει ο οίκος, οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη σημερινή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας είναι οι εξής:

1. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν τη βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη επιφέρει απτή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, η συμμόρφωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Κατά την άποψη της Moody’s, ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των σημαντικών αλλαγών είναι χαμηλός.

2. Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με τον οίκο, η οικονομία της Ελλάδας θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων που έχουν στόχο την ανάκαμψη. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική θέση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, σημειώνει ότι η Ελλάδα επωφελείται από την πολύ ευνοϊκή δομή του χρέους της.

Ο οίκος προσθέτει ότι οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη της ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων να ενσωματωθούν πλήρως και είναι ορατά. Επίσης, τονίζει ότι ο τραπεζικός τομέας -παρά την πρόοδο που σημείωσε το παρελθόν έτος- εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του, που παραμένει αδύναμο”.

Ισχυρή η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Πιο αναλυτικά, σημείωνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ο οίκος σημειώνει ότι από την τελευταία αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2019, το μομέντουμ για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παρέμεινε ισχυρό. Εξακολουθεί να σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά τις εκκρεμείς δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Ευρωομάδας τον Ιούνιο του 2018. Πρόοδος που βασίζεται στα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας μεταξύ 2015 και 2018, το οποίο έδωσε σημαντική έμφαση στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο διακυβέρνησης.

Οι βελτιώσεις στα θεσμικά όργανα και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας είναι ορατές σε τομείς όπως η ανεξάρτητη διοίκηση εσόδων που έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και βελτιωμένη συμμόρφωση. Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έχει θετικές επιπτώσεις στη φορολογική συμμόρφωση καθώς και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς μια πιο συστηματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω του Προγράμματος Ηρακλής, καθώς και ένα νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην αρχή του επόμενου έτους. Οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα συνεχίζονται, παράλληλα με περαιτέρω μέτρα για την ευθυγράμμιση της ποιότητας και του επαγγελματισμού της δημόσιας διοίκησης με τους ευρωπαίους συνομηλίκους. Συνολικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση των παραγόντων της οικονομικής κρίσης και του χρέους της Ελλάδας της τελευταίας δεκαετίας.

Ταμείο ανάκαμψης και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ενισχύουν τις προοπτικές της χώρας

Η Moody’s σημειώνει ότι, παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση που προκύπτει από το σοκ που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, αναμένει οι ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της χώρας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και να βελτιώσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει, η εκταμίευση κονδυλίων από την ΕΕ για στήριξη της ανάπτυξης, από τα οποία η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της ζώνης του ευρώ σε σχέση με το ΑΕΠ, θα προσφέρει σημαντική υποστήριξη τόσο στην ανάπτυξη όσο και στις επενδύσεις.

Ενώ η Moody’s αναμένει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 9% το 2020, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021, προσθέτοντας επίσης ότι το πιο σημαντικό όσον αφορά το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, είναι ότι η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο περίπου στο 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ (17% του ΑΕΠ του 2019) από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, από τα οποία το 60% θα είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων. Τα κεφάλαια αυτά προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για την αποκατάσταση των χαμηλών επενδύσεων της Ελλάδας – έως τώρα το χαμηλότερο στην ΕΕ και βασικό περιορισμό της τάσης ανάκαμψης πριν από τον κορονοϊό – και για την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα λαμβάνει επίσης σημαντικά κεφάλαια από άλλες πηγές, όπως τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα υποστηρίξουν επίσης την αύξηση των επενδύσεων. Η δε ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ συμβάλλει στη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες και για την οικονομία στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τον οίκο, στο παρελθόν, η Ελλάδα κατά καιρούς απέτυχε να υλοποιήσει σχέδια δημόσιων επενδύσεων και οι ιδιωτικές επενδύσεις ήταν αδύναμες. Βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στο πρόσφατο παρελθόν είναι ένα νέο πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων, το οποίο μεταξύ άλλων μετριάζει σημαντικά τη διοικητική επιβάρυνση για νέες επενδύσεις και αφαιρεί βασικά εμπόδια, εκτός από την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά: σύμφωνα με τις έρευνες Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η έναρξη μιας επιχείρησης είναι πλέον πιο αποτελεσματική στην Ελλάδα από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις πέρυσι έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2002, εν μέρει λόγω αρκετών επιτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων και πιο πρόσφατα στον τομέα των ακινήτων. Η πρόσφατη απόφαση της Microsoft Corporation να φτιάξει τρία κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη ότι έχει βελτιωθεί η ελκυστικότητα της χώρας για ξένες επενδύσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης κοντά στην αναθεώρηση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, ο οποίος θα είναι σημαντικός εάν η χώρα πρόκειται να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων πόρων ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο οίκος σημειώνει ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει πολύ αδύναμος, χαρακτηρίζεται από χαμηλή ποιότητα ενεργητικού και μεγάλο μερίδιο χαμηλότερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν πολύ υψηλά, με αναλογία 36,7% από τον Ιούνιο του 2020, και είναι πιθανό να αυξηθούν δεδομένου του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης.

Ωστόσο, ακόμα και εδώ είναι εμφανείς οι βελτιώσεις. Τα NPEs μειώθηκαν κατά 15,7 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο του 2020. Το πρόγραμμα “Ηρακλής” που λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2019 είναι ένα σημαντικό βήμα για τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι χρειάζονται περισσότερα και έχει δηλώσει ότι πιθανότατα θα προχωρήσει με μια συμπληρωματική πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα καλύπτει μεγαλύτερο ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση των μεγάλων ποσών αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Γιατί το σταθερό outlook

Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν την άποψη της Moody’s ότι, ενώ δεν είναι απίθανη η αναστροφή των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να ενσωματωθούν και να γίνουν ορατά τα οφέλη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και της διακυβέρνησης.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει επίσης ότι η πανδημία προκάλεσε την καθυστέρηση ολοκλήρωσης ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, παρά τις ευνοϊκότερες επιδόσεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του “πρώτου κύματος”, θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του 2021.

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ