Ιω. Ζαμπούκης στο “Π”: Δήμος Αλεξανδρούπολης: Με το βλέμμα στο αύριο

Ιω. Ζαμπούκης στο “Π”: Δήμος Αλεξανδρούπολης: Με το βλέμμα στο αύριο


Του
ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΜΠΟΥΚΗ
Δημάρχου Αλεξανδρούπολης


Η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου και υλοποιήσιμου προγράμματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης επηρεάζεται πολλαπλά από μία αρνητική συγκυρία για την Ελλάδα. Η υγειονομική, η οικονομική και η ελληνοτουρκική κρίση θέτουν το απρόβλεπτο στοιχείο στις προβλέψεις για το μέλλον της χώρας και άρα και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο κεντρικός στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και η αποτελεσματική και λειτουργική διασύνδεση της τοπικής οικονομίας με τις τάσεις της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προγράμματος.

Δύο καθοριστικοί χρηματοδοτικοί πυλώνες για την ανάπτυξη του Δήμου μας είναι το ΕΣΠΑ και η νέα ΚΑΠ, οι οποίοι προσδιορίζουν τις δυνατότητες άντλησης πόρων για την περιφερειακή – τοπική ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα.

Οι ενέργειές μας θα αναδεικνύουν τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, τα οποία μπορούν να μετεξελιχθούν σε ισχυρούς πολλαπλασιαστές ισχύος της τοπικής οικονομίας μας.

Ένα θέμα που σέρνεται επί σειρά ετών και μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι αυτό των χρυσωρυχείων στη Θράκη. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και υπάρχει διαχρονική και σταθερή άρνηση του συνόλου τους στην προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή.

Η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε σχετίζεται απόλυτα με τη ΜΗ λειτουργία των χρυσωρυχείων. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη, παραγωγική και εξωστρεφής ανάπτυξή της με την απειλή των χρυσωρυχείων να αιωρείται. Η κυβέρνηση πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της εδώ και τώρα για αυτό το θέμα.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα πρέπει να λύσει άμεσα η κυβέρνηση και το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος είναι η προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων με πεδίο υλοποίησής τους την περιοχή μας. Είναι παράλογο να υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια που αναζητούν δρόμο επένδυσης και να δημιουργούνται αναχώματα από την καθυστέρηση αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων για την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο. Είναι αδιανόητη αυτή η καθυστέρηση, που μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές στην απόσυρση των σχεδίων τους.

Πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά και ουσιαστικά η αξιοποίηση της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης, ώστε να γίνει ελκυστικός τόπος για τους υποψήφιους επενδυτές.

Μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, ώριμα για υλοποίηση είναι τα έργα:

• θεσμοθέτησης εμπορευματικού κέντρου (μετά το Θριάσιο, έχει εξαγγελθεί πάμπολλες φορές),
• λειτουργίας μαρίνας τουριστικών σκαφών (η οποία έπρεπε να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, με έναρξη τη δέσμευση που υπήρχε στην προκήρυξη της άδειας για το καζίνο Θράκης),
• λειτουργίας υδατοδρομίου.

Σημαντική ώθηση για την τοπική ανάπτυξη θα είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, με την ένταξή του στο πρόγραμμα παραχώρησης χρήσης τεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, που σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Επιπλέον, η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης (μιας εκπαιδευτικής δομής που εδώ και πολλά έτη θα έπρεπε να λειτουργεί, σύμφωνα με τις διακηρύξεις υπουργείων). Μέσα από την προσέλκυση επενδυτών προτείνουμε να αξιοποιηθούν τα σπουδαία λουτρά της Τραϊανούπολης, που μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία νέου brand name της Ελλάδας με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό.

Ιδιαίτερη και πολλαπλή σημασία έχει η υλοποίηση ενός αειφορικού προγράμματος ανάδειξης και αξιοποίησης του δέλτα του ποταμού Έβρου.

Εξίσου ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα στην εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στον τομέα του διασυνοριακού τουρισμού, πρωτεύον διαχρονικό αίτημα είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του τελωνείου των Κήπων, που σήμερα βρίσκεται σε παρακμιακή και ερειπιώδη κατάσταση.

Στον πρωτογενή τομέα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών (αιθέρια έλαια – λεβάντα – ακτινίδια – βότανα κ.λπ.), και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στο Αρίστηνο.

Τέλος, το πλέον κρίσιμο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αποτελεί το Δημο- γραφικό, σε συνδυασμό με το νέο μεταναστευτικό ρεύμα, με έξαρση του brain drain. Για την ανάγκη ανάσχεσης του ρεύματος της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων και της επιστροφής όσων έφυγαν προτείνουμε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα τεχνολογικό πάρκο που θα προωθεί την καινοτομία, την έρευνα, τη μεταφορά τεχνολογίας, την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ