Ρωσία – Τουρκία: Οι δεσμοί είναι πολλοί και κυρίως οικονομικοί…

Ρωσία – Τουρκία: Οι δεσμοί είναι πολλοί και κυρίως οικονομικοί…

Οι οικονομικοί δεσμοί υπερτερούν των όποιων άλλων διαφορών… μεταξύ των δυο χωρών. Συμφέροντα που ενισχύουν ένα ευρύτερο γεωπολιτικό φλερτ.

Στη Συρία και στη Λιβύη οι Πούτιν και Ερντογάν τα έχουν βρει, με τη Μόσχα να έχει πάντα το πάνω χέρι. Ωστόσο, οι σχέσεις τους φαίνεται να δοκιμάζονται στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τον Ερντογάν να παίρνει θέση υπέρ των Αζέρων. Σε πρόσφατο άρθρο τους οι «Times» κάνουν λόγο και για τριβές με αφορμή την Ουκρανία και την Κριμαία. «Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και δεν θα το κάνει ποτέ» ήταν το μήνυμα του Σουλτάνου. Η απάντηση Πούτιν άμεση και άκρως… διπλωματική. Καλεί τον μισητό εχθρό της Τουρκίας, την Αίγυπτο, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως πάνω από όλα η οικονομία…

Οι δεσμοί πολλοί:

♦ Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με τζίρο άνω των 26 δισ. δολαρίων.

♦ Η Μόσχα χτίζει στο Ακούγιου πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας 20 δισ. δολαρίων για χάρη της Τουρκίας.

♦ Ο Πούτιν δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο την κατασκευή του αγωγού αερίου Eastmed που προωθούν Ελλάδα – Ισραήλ και Κύπρος. Στο ενεργειακό πεδίο έχει συμμαχήσει με τον Ερντογάν και προωθούν τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών που θα περνούν από την Τουρκία.

♦ Η τουρκική αγορά είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

♦ Στη βιομηχανία του τουρισμού η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία, η οποία δίνει το 16% των επισκεπτών ετησίως.

♦ Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών σιτηρών και παράλληλα η γειτονική χώρα έχει αγοράσει πέρυσι τους ρωσικούς S-400 αξίας 2,5 δισ..

Αν λοιπόν κάποιοι βλέπουν ότι οι Ρώσοι θα σταθούν εμπόδιο στον τουρκικό επεκτατισμό, καλό είναι να λάβουν υπόψη τους οικονομικούς δεσμούς που έχουν, κυρίως το σκληρό ενεργειακό παιχνίδι και το «πόκερ» με τους αγωγούς που παίζεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Ιστορικοί λένε ότι Ρωσία και Τουρκία, ως παλαιές αυτοκρατορίες, είχαν από παλιά ανταγωνιστικές σχέσεις. Κι έτσι θα συνεχίσουν όμως, οι οικονομικοί δεσμοί υπερτερούν των όποιων άλλων διαφορών που θα μπορούσαν να ταράξουν τον «έρωτα» Πούτιν με Ερντογάν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η Ρωσία των 145 εκατ. κατοίκων έχει 15% του πληθυσμού μουσουλμάνους ενώ στα σύνορά τους έχουν ακόμη 250 εκατ. μουσουλμάνους από Ιράν, Τουρκία και Αφγανιστάν.

Mε πληροφορίες από το in.gr


Σχολιάστε εδώ