«Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον» η πρώτη κατοικία…

«Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον» η πρώτη κατοικία…

Με την υπογραφή του πρωθυπουργού και των βουλευτών του

-Τι θα γίνει με τα ευάλωτα νοικοκυριά και τα χρέη τους – Φορέας θα παίρνει το σπίτι τους

Από χθες, 1η Νοεμβρίου, ισχύει η «ληξιαρχική πράξη θανάτου» της πρώτης κατοικίας, με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 157 βουλευτές του. Και πλέον η πρώτη κατοικία οδεύει την οδό που δεν έχει γυρισμό…

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της πτώχευσης για πάνω από 300.000 που έχουν μόνο το «σπιτάκι» τους και μετά από λίγους μήνες θα βρεθούν στον δρόμο… Και αυτό με τη βούλα του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ, της παράταξης που αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία επαφή με τη λαϊκή οικογένεια, με το ανήμπορο νοικοκυριό, που με τα Μνημόνια και τώρα με τον κορονοϊό τα βγάζει πέρα με μεγάλη δυσκολία. Απόδειξη, το ότι καταργεί έναν νόμο που προστάτευε την πρώτη κατοικία, τον «νόμο Κατσέλη» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, έναν νόμο που συνέχισε να ισχύει και επί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ως «νόμος Φλαμπουράρη».

Από σήμερα, όμως, αρχίζει το ξήλωμα του νόμου που μέχρι χθες προστάτευε την πρώτη κατοικία. Και με βάση το πρόγραμμα «Γέφυρα» το νοικοκυριό θα έχει για εννέα μήνες μια επιδότηση με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ και κατώτατο τα 300 ευρώ! Άντε να ζήσεις…

Οι αιτήσεις για ένταξη στη… «Γέφυρα» είχαν ξεπεράσει μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τις 152.000 και μπορούσαν να υποβληθούν μέχρι το Σάββατο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000. ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει, όμως, πού θα βγάλει το τέλος του εννεαμήνου, πόσα σπίτια θα οδηγηθούν σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.

Προστασία για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Να σημειώσουμε ότι ο νέος νόμος – πτωχευτικός κώδικας είναι ευνοϊκός για τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τα 2/3 από όσους διεκδικούν προστασία της πρώτης κατοικίας τους ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, για τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπονται μέτρα κοινωνικής πρόνοιας. Το κράτος στο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών παρέχει και επιδότηση για τα δάνεια πρώτης κατοικίας προκειμένου τα νοικοκυριά να διασώσουν το σπίτι τους. Στην περίπτωση που κάποιο νοικοκυριό δεν μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του σε 240 δόσεις (20 χρόνια), το επόμενο βήμα είναι η πτώχευση, η οποία συνοδεύεται από πλήρη διαγραφή όλων των οφειλών και απώλεια της περιουσίας.

Φορέας παίρνει το σπίτι…
Ο πτωχευτικός νόμος προβλέπει ότι ένας Ειδικός Ιδιωτικός Φορέας θα αγοράζει την πρώτη κα­τοικία και στη συνέχεια θα υποχρεούται να την εκμισθώνει στο νοικοκυριό, ώστε να αποφεύγο­νται οι εξώσεις. Ο Φορέας θα υποχρεούται, επίσης, να πουλήσει το σπίτι στο νοικοκυριό, εάν ανακάμψει οικονομικά, εντός 12 ετών.

Άγνωστο ποιος θα καθορίζει την τιμή…
Αυτονόητο το ερώτημα που προκύπτει: Ποιος θα καθορίζει το ύψος του ενοικίου αλλά και την τιμή πώλησης του σπιτιού στον ιδιοκτήτη του; Ο Ιδιωτικός Φορέας, που θα είναι κερδοσκοπικός και όχι κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα; Από τον νόμο δεν προβλέπεται κάποιος Δημόσιος Οργανισμός που θα καθορίζει το τίμημα, τόσο για το ενοίκιο όσο και για την πώληση του σπιτιού στον ιδιοκτήτη του. Αν δεν γίνει αυτό, το ευάλωτο νοικοκυριό θα είναι στο έλεος (κοινώς, στον εκβιασμό) του Ιδιωτικού Φορέα!

Στο καυτό αυτό θέμα ο ειδικός γραμματέας Φώτης Κουρμούσης τονίζει ότι «τα κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας είναι τα ίδια ακριβώς με αυτά που έχουν θεσπισθεί από το 2017 και αφορούν το επίδομα στέγασης».

Τι γίνεται με τα χρέη των νοικοκυριών
Θέμα προκύπτει και με τα χρέη των νοικοκυριών. Κατά τον ειδικό γραμματέα, τα χρέη διαγράφονται σε διάστημα από 1 μέχρι 3 χρόνια μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει δόλια συμπεριφορά. Εάν ο οφειλέτης κατά την πτώχευση είχε περιουσία και την απώλεσε, η διαγραφή των οφειλών επέρχεται σε 1 έτος και δεν υπάρχει άλλη οικονομική υποχρέωση.

Τι ρυθμίζει η «Γέφυρα»…
Για την ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η συναίνεση των ενδιαφερομένων για την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου τους. Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να φτάνει μέχρι και στο 90%, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ. Για όσους έχουν δάνειο σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών η επιδότηση του Δημοσίου είναι στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, στο 70% της μηνιαίας δόσης το δεύτερο τρίμηνο και στο 60% το τρίτο τρίμηνο. Για τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες η επιδότηση είναι στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, στο 50% για το δεύτερο και στο 30% για το τρίτο.

Σταϊκούρας: 388 εκατ. ευρώ η επιδότηση
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το εκτιμώμενο κόστος της επιδότησης ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και στα 280 εκατ. ευρώ για το 2021, ήτοι συνολικά 388 εκατ. ευρώ. Και, όπως επισήμανε, «όσοι ρυθμίσουν τα δάνειά τους θα αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες. Και θα καταφέρουν να τα ρυθμίσουν λόγω της γενναίας επιδότησης που δίνουμε».

50 υπουργικές αποφάσεις!
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που ψηφίσθηκε την εβδομάδα που πέρασε, είναι νόμος-πλαίσιο. Για να αρχίσει να ισχύει και να εφαρμόζονται οι διατάξεις του, θα πρέπει να εκδοθούν πάνω από 50 ΚΥΑ (κοινές υπουργικές αποφάσεις), που θα καθορίζουν όλες τις λεπτομέρειες. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την εμπειρία τους, μας έλεγαν ότι η έκδοση των ΚΥΑ θα έχει ολοκληρωθεί «καλά Χριστούγεννα και βάλε», ιδιαίτερα από τη στιγμή που εμπλέκονται πολλά υπουργεία.

Εργαλείο των τραπεζών ο πτωχευτικός κώδικας!
Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που ψηφίσθηκε μετά βαΐων και κλάδων την εβδομάδα που πέρασε.

Και έγινε όπως γίνεται συνήθως, ψηφίζουν στην ουσία οι τράπεζες και οι κυβερνητικοί βουλευτές εκτελούν…
Είναι κοινή η διαπίστωση για το ποιοι κυβερνούν… Φυσικά, βάζουν το… χεράκι τους και οι λεφτάδες…

Το είπε ωμά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης: «Κάθε πτωχευτικός νόμος είναι εργαλείο αναδιανομής περιουσιών στα χέρια των ισχυρών, που συνήθως γράφουν τους νόμους»! Και τόνισε ότι «το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να οργανώνει την αντίσταση σε αυτήν τη νέα λαίλαπα».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ