Μ. ΚΟΡΡΕΣ: Δεν είναι θέμα αισθητικής είναι θέμα αρχαιολογικής ορθότητας
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, κος Μανόλης Κορρές, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με το «τσιμέντο» στην Ακρόπολη και αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλου είδους υλικά
Μ.ΚΟΡΡΕΣ: Για τους σημερινούς ανθρώπους τα υλικά είναι μόνο ένα ζήτημα ελεύθερης επιλογής αλλά για την ιστορία καθε υλικό συνδέεται με κάποια ιστορική εποχή και γεωγραφική περιοχή. Οι αρχαίοι Έλληνες ποτέ δεν χρησιμοποιούσαν ξύλινα επιστρώματα στους δρόμους. Δεν είναι θέμα αισθητικής είναι θέμα αρχαιολογικής ορθότητας γιατί η αισθητική είναι του καθενός, είναι υποκειμενικά αυτά και ο καθένας με τις παραστάσεις του προτιμάει ένα ντεκ στην αμμουδιά ή ο άλλος θέλει πλακόστρωτο αλλά σε έναν αρχαιολογικό χώρο αυτό δεν γίνονται. Επελέγη αυτό το οποίο έχει σχέση με την αρχαιότητα και τον τρόπο που οι αρχαίοι διαμόρφωναν στην Ελλάδα βεβαίως και όχι στην κεντρική Ευρώπη και σε άλλα μέρη. Στον τρόπο με τον οποίο η Ακρόπολη ήταν διαμορφωμένη κατά την αρχαιότητα και τα υλικά με τα οποία ήταν στρωμένη ξέρουμε από αρχαιολογική έρευνα. Αυτοί που σκέφτονται για ξύλα προφανώς ξέρουν καλύτερα και από τον Πικιώνη ο οποίος έστρωσε στο λόφο του Φιλοπάππου σκυρόδεμα.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η κριτική έχει πολιτικά κίνητρα
Μ.ΚΟΡΡΕΣ: Όχι δεν είναι καν πολιτικά, απλώς στην Ελλάδα ο καθείς πιστεύει οτι επειδή έχει κάποιο στοιχειώδες γούστο και κάποιες εμπειρίες είτε επειδή στην πλαζ είδε ένα ξύλο ντεκ που δεν το γνώριζε πριν το δει ή κάπου είδε μια πλακόστρωση με κάποιες πέτρες και έχει διαμορφώσει ένα «δειγματολόγιο εντυπώσεων» και νομίζει ότι κάθε τέτοιος άνθρωπος ότι μπορεί να έχει και μια γνώμη πως μπορεί να αντιμετωπιστεί μια διάρθρωση σε ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζει καλά.
Μ.ΚΟΡΡΕΣ: Δεν είναι μόνο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι για τους πάντες γιατί στην Ακρόπολη όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα να περάσουν σε επιφάνειες που είναι ολισθηρές, ανώμαλες και γεμάτες κακοτοπιές. Ο επισκέπτης στην Ακρόπολη αφιερώνει μεγάλο μέρος της προσοχής του να κοιτάζει που πατάει μη γλιστρήσει και έτσι χάνει τη δυνατότητα να δει με αναπόσπαστη την προσοχή τα μνημεία και να απολαύσει.