Λευκή σημαία στον Ερντογάν σηκώνει η κυβέρνηση
-Οι κόκκινες γραμμές που έγιναν… λάστιχο (!), αφήνοντας το «Oruc Reis» να σβήνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Χωρίς «όπλα» απέναντι στον Ερντογάν, έχοντας ουσιαστικά σηκώσει λευκή σημαία απέναντι στον ξέφρενο ρυθμό των προκλήσεων, η ελληνική κυβέρνηση αρκείται σε κινήσεις-πυροτεχνήματα και το μόνο που κάνει με επιτυχία είναι να μετακινεί προς τα πίσω τις κόκκινες γραμμές.
Στην πιο ακραία, επιθετική και επικίνδυνη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η Αθήνα έχει ουσιαστικά στείλει μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι δεν πρόκειται να αντιδράσει στρατιωτικά, ενώ οι αρχικές μεγαλοστομίες του Αυγούστου μετατράπηκαν σε μισόλογα περί υπεράσπισης της κόκκινης γραμμής των 6 ν.μ. (αυτών, δηλαδή, που δεν αμφισβητεί η Τουρκία). Όλα αυτά όμως αποθρασύνουν τον Ερντογάν, που ξέρει πλέον ότι μπορεί να αλωνίζει και να επιβάλλει τετελεσμένα ανενόχλητος. Αλλά και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι κάθε άλλο παρά δείχνουν πρόθυμοι να παρέμβουν και να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας και λειτουργούν περισσότερο ως ουδέτεροι τρίτοι, με τους Ευρωπαίους μάλιστα να κλείνουν το μάτι στην Άγκυρα.
Και έτσι, με εργαλείο το «Oruc Reis», η Τουρκία, με την ανοχή της Αθήνας, έχει αρχίσει να διαγράφει σταδιακά την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλοντας τα τετελεσμένα της ακόμη και στο όριο των 6 ν.μ. από τις ακτές των ελληνικών νησιών…
Η επιβεβαίωση του “ΠΑΡΟΝ” ήρθε σήμερα 01 Νοεμβρίου με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες…
Τουφεκιές στον… αέρα!
Οι κινήσεις εντυπωσιασμού, που απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική κοινή γνώμη, με τις επιστολές που έστειλε ο κ. Δένδιας στον Ζοζέπ Μπορέλ, στον Επίτροπο Διεύρυνσης, στον ICAO, στον ΙΜΟ, στη Frontex (για το θέμα του προκλητικού χάρτη, που προσδίδει και αρμοδιότητες στην περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας», που διχοτομεί το Αιγαίο και αφήνει φυσικά όλη την Ανατολική Μεσόγειο στην Τουρκία), δεν ήταν παρά τουφεκιές στον αέρα.
Η γκάφα μάλιστα της πρώτης ημέρας, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι η Ελλάδα ζητά την εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, μάλλον αποδυνάμωσε την ελληνική επιχειρηματολογία, μιας και η Τελωνειακή Ένωση δεν αναστέλλεται τόσο εύκολα και ούτε είναι προς το συμφέρον των κρατών-μελών και της ίδιας της Ελλάδας. Κατόπιν δημιουργήθηκε σύγχυση για το αν στην επιστολή προς τον κ. Μπορέλ ζητήθηκε η ενεργοποίηση του άρθρου 47 παρ. 2 της Συνθήκης, που προβλέπει τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας όταν ένα κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση, που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν απλή… υπόμνηση για την ύπαρξη αυτής της δυνατότητας.
Γκάφα;
Την ίδια ώρα, ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» γάζωνε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και μάλιστα έφθανε σε σημείο κάτω των 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο, στην Αθήνα ο κορυφαίος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Γεραπετρίτης, δήλωνε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ν.μ. της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Μια δήλωση η οποία πρακτικά ακύρωνε όλη την ελληνική επιχειρηματολογία και κινητοποίηση, που στηρίζονταν ακριβώς στο αντίθετο: Στο ότι οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (ακόμη και τη μη οριοθετημένη) συνιστούν παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ότι φυσικά η εισβολή του τουρκικού σκάφους σε περιοχή κάτω των 12 ν.μ. αποτελεί έμπρακτη ακύρωση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ.
Δύο ημέρες μετά ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού προσπάθησε να διορθώσει τη διατύπωση δηλώνοντας ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή το μονομερές και απόλυτο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ…».
Και τελικά έχουμε μείνει χωρίς κόκκινη γραμμή, καθώς προφανώς ο Ερντογάν δεν θέλει, ούτε πρόκειται να περάσει μέσα στη ζώνη των 6 ν.μ., καθώς η Τουρκία αναγνωρίζει και θέλει να περιορίσει τα νησιά σε αυτήν ακριβώς τη ζώνη των 6 ν.μ.
Η κυβέρνηση έτσι κινδυνεύει να πέσει μόνη της στην παγίδα που έχει στήσει ο Ερντογάν, ο οποίος τις επόμενες ημέρες έχει την άνεση και την ευχέρεια των επιλογών.
Έτσι, μπορεί κάλλιστα να τραβήξει πίσω το «Oruc Reis» με το γνωστό επιχείρημα ότι ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη φάση των ερευνών και αυτομάτως να εμφανισθούν οι Γερμανοί και να ζητήσουν από την Ελλάδα να ανταποκριθεί, να παγώσει όλες τις διαδικασίες για την υιοθέτηση μέτρων και κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και να προσέλθει σε διάλογο. Έναν διάλογο με την Τουρκία να κρατά το «Oruc Reis» με αναμμένες μηχανές και με την Τουρκία ανά πάσα στιγμή να μπορεί να βγάλει το ερευνητικό για έρευνες σε περιοχές μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την Αθήνα, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι, περιορίσθηκε μόνο σε διπλωματικές καταγγελίες και δεν προσπάθησε να αποτρέψει τις έρευνες της Τουρκίαςστην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Έτσι θα είναι δύσκολο να απαιτήσει τη διακοπή κάθε τουρκικής ενέργειας στις περιοχές αυτές προκειμένου να προχωρήσουν οι διερευνητικές. Και προφανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν έρευνες, όπως προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Οκτάι, στα νότια της Κρήτης, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης Σάρατζ…
Και θα υπάρξει έτσι ο κίνδυνος η Αθήνα είτε να παραμείνει στις διερευνητικές, όπου η εικόνα και η διπλωματική ισχύς της χώρας θα έχουν καταρρακωθεί, είτε να αποχωρήσει, όπου όμως, με πρώτους τους Γερμανούς, θα επιρριφθεί η ευθύνη για την… αδιαλλαξία στην Ελλάδα.
Ο κ. Ερντογάν είναι προφανές ότι επιχειρεί τον πλήρη εξευτελισμό και την ταπείνωση της Ελλάδας, πριν αναγκασθεί και ο ίδιος σε έναν διάλογο με την Αθήνα, όπου τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για την Άγκυρα να επιβάλει την ατζέντα της και τις θέσεις της. Γιατί μπροστά στον κίνδυνο μιας θερμής αντιπαράθεσης οι πρόθυμοι μεσολαβητές, όπως οι Γερμανοί, θα έρθουν πρώτοι να ζητήσουν ορισμένες θυσίες προκειμένου «να αποφευχθεί μια στρατιωτική αναμέτρηση…».
Παράλληλα, η Αθήνα θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει μια ακόμη σημαντική πρόκληση, για την οποία είναι εντελώς ανέτοιμη, καθώς, παρά τα φαινόμενα, οι σχέσεις Μητσοτάκη – Αναστασιάδη δεν είναι ανέφελες. Και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς στο περιβάλλον του πρωθυπουργού καλλιεργούνται τα γνωστά στερεότυπα της εκσυγχρονιστικής Αριστεράς και του Ποταμιού, σύμφωνα με τα οποία για την ένταση με την Τουρκία ευθύνονται και οι «ξεροκέφαλοι» Κύπριοι.
Σύντομα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιχειρήσει να κάνει επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και εκεί θα πρέπει η Αθήνα να μην έχει ρόλο παρατηρητή, αλλά να εμπλακεί ενεργά, καθώς το Κυπριακό είναι ένα από τα δύο μέτωπα στα οποία εξελίσσεται η τουρκική επίθεση για ανατροπή του status quo εις βάρος της Ελλάδας. Με άκαπνους συμβούλους, από το ΕΛΙΑΜΕΠ και τη διεθνιστική, εκσυγχρονιστική Αριστερά, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή ούτε σε στρατηγικό-επιχειρησιακό επίπεδο ούτε στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι καλύτερα να το αντιμετωπίσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης και όχι κατόπιν εορτής…
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ