Χωρίζουν στα δύο τη χώρα για την πανδημία – Τι φοβούνται στην κυβέρνηση

Χωρίζουν στα δύο τη χώρα για την πανδημία – Τι φοβούνται στην κυβέρνηση

 – Τα κρούσματα και οι θάνατοι τρόμαξαν την κυβέρνηση, που ξύπνησε αργά…

-Έτοιμα τα πρώτα εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου

Στο «παρά πέντε» και με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει πιο σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ίδια στιγμή που αυξάνεται με ταχύτητα ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες, Σάββατο, η κυβέρνηση χωρίζει την επικράτεια σε δύο ζώνες (από τέσσερις που είναι σήμερα), ενώ παράλληλα κλιμακώνει τα μέτρα – Δειτε σχετικές ανακοινώσεις και το διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκη ΕΔΩ.

Η χώρα διαχωρίζεται, λοιπόν, σε δύο ζώνες αντί των τεσσάρων που ίσχυε μέχρι σήμερα:

Ζώνη Επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές με πράσινο και κίτρινο χρώμα.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα.

Η επιλογή αυτή έγινε με γνώμονα ότι τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η πανδημία κινείται με πιο χαμηλή ένταση.

Η ανεξέλεγκτη πορεία που τείνει να πάρει η πανδημία στη χώρα ήταν αυτό που αφύπνισε τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον υποχρέωσε να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα, με μοναδικό στόχο την αναχαίτιση του κορονοϊού, που στη φάση αυτή δείχνει να είναι ανίκητος.

Μεσολάβησαν οκτώ και πλέον μήνες ούτως ώστε να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι χωρίς προγραμματισμό, σχέδιο και μέθοδο, αλλά με ημίμετρα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν… σώζεται η κατάσταση.

Αντίθετα, σήμερα η κατάσταση στη χώρα είναι κατά πολύ χειρότερη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.056 κρούσματα ενώ «εκτοξεύτηκαν» στους 135 οι διασωληνωμένοι…ε ενώπροχθές (Παρασκευή) ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.690, 128 ήταν οι διασωληνωμένοι.

Όλα αυτά κόντρα στους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού (μετά το τέλος της καραντίνας) του στυλ «πετύχαμε να σταματήσουμε τον κορονοϊό» ή «τα καταφέραμε καλύτερα από όλους», δίνοντας έτσι το σύνθημα προς τους πολίτες ότι μπορούν πλέον να… χαλαρώσουν, κάτι που είχε αναπόφευκτα συνέπειες.

Λάθος χειρισμοί στο άνοιγμα του Τουρισμού

Μετά ήρθαν οι λάθος χειρισμοί με το άνοιγμα του τουρισμού, τα μπρος-πίσω με το άνοιγμα συνόρων, αεροδρομίων κ.ά.

Έλλειψη σχεδίου για τα σχολεία

Η έλλειψη σχεδίου και η προχειρότητα στις κινήσεις της κυβέρνησης φάνηκε και στην περίπτωση των σχολείων. Η σεζόν ξεκίνησε χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, με ελλείψεις στα μέσα προστασίας (μάσκες κ.ά.), σε αίθουσες αλλά και διδακτικό προσωπικό.

Αλαλούμ σε βασικούς τομείς δραστηριότητας της οικονομίας

Ένα απέραντο αλαλούμ. Αλλοπρόσαλλος ήταν κι ο τρόπος που αντιμετώπισε η κυβέρνηση βασικούς τομείς δραστηριότητας της οικονομίας. Επέβαλε μέτρα σε επιχειρήσεις (εστίασης, ψυχαγωγίας κ.ά.) χωρίς να υπολογίσει επακριβώς τις επιπτώσεις και προσπαθώντας με… φιλοδωρήματα να καλύψει τις τεράστιες ζημιές που είχαν.

Ενώ ψίχουλα επεφύλαξε για τους χιλιάδες των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους επειδή οι επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Μηδαμινή ήταν η ενίσχυση και για όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε καθεστώς αναστολής. Το κόστος των παλινωδιών και των αποτυχημένων επιλογών της κυβέρνησης είναι ανυπολόγιστο.

Να σημειώσουμε πως μετά το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα υγειονομικά μέτρα για τον κορονοϊό, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε  9 μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τους νέους περιορισμούς.

Φοβούνται κατάρρευση του ΕΣΥ

Με τον φόβο ενδεχόμενης αδυναμίας (κατάρρευσης) του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία κινούνται στην κυβέρνηση. Μερίδα επιδημιολόγων θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα που εξαγγέλλονται από την Πολιτεία, και προειδοποιούν για την περίπτωση η Αθήνα να ζήσει σκηνές αντίστοιχες με αυτές του Μπέργκαμο στην αρχή της πανδημίας. Όπου τα νοσοκομεία της περιοχής είχαν φρακάρει από ασθενείς και οι γιατροί επέλεγαν ποιους ακριβώς θα σώσουν.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων το κλειδί των αποφάσεων

Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων –και όχι κρουσμάτων και θανάτων– θα είναι αυτός που θα καθορίσει την απόφαση για την επιβολή ενός γενικού lockdown στην Αττική. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να δημιουργήσει νέες ΜΕΘ προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση των επόμενων ημερών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξάνεται συνεχώς με τέτοιους ρυθμούς, ώστε πολύ σύντομα θα υπάρχει πληρότητα που θα αγγίζει το 90% και πάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Οκτωβρίου νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ 114 άτομα, ενώ ένα 48ωρο μετά έφθασαν τους 135.

Για να αντιληφθεί κανείς την πορεία που ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, σημειώνουμε ενδεικτικά ότι στις 30 Αυγούστου στις ΜΕΘ βρίσκονταν 36 άτομα, στις 12 Σεπτεμβρίου 52, στις 10 Οκτωβρίου 100. Επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι αν ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβεί τα 2.000 σε ημερήσια βάση, τα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στο να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Έτοιμο το εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Τρεις εταιρείες φαίνεται αυτήν τη στιγμή να βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένουν να πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να το θέσουν σε κυκλοφορία.

Πρόκειται για τις AstraZeneca, Pfizer και Moderna. Μετά την έγκριση θα ξεκινήσει άμεσα η διάθεση του εμβολίου στις χώρες προκειμένου να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους. Αρχής γενομένης από τα άτομα μεγάλης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες.

Παραδόθηκαν στον κορονοϊό

Δειλοί, άβουλοι και μοιραίοι οι ηγέτες της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου παρακολουθούν την επέλαση της πανδημίας, που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Οκτώ μήνες μετά το πρώτο χτύπημα του κορονοϊού δείχνουν να έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια, να έχουν παραδοθεί.

Αδύναμοι, όσο και ανίκανοι –όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά– να ανακόψουν την καταστροφική και με ανυπολόγιστες συνέπειες πορεία της. Για την υγεία, την οικονομία, για την καθημερινότητα και την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ομολογία για την αποτυχία άλλωστε ήρθε διά στόματος της Άνγκ. Μέρκελ, η οποία στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε χαρακτηριστικά: «Αποτύχαμε όλοι μας να επέμβουμε όσο γρήγορα χρειαζόταν για να ελέγξουμε την πανδημία».

Απολογούμενη δε για την αδράνεια και την ανικανότητα που επέδειξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες σημείωσε: «Η πολιτική πραγματικότητα μας σταμάτησε από το να επιβάλουμε περιορισμούς νωρίτερα». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την τωρινή κατάσταση και να δράσουμε ταχύτερα στο μέλλον».

Το 52% των Ελλήνων φοβάται τα χειρότερα από την πανδημία!

Η επέλαση της πανδημίας και οι συνέπειές της σε όλους τους τομείς (οικονομία, επιχειρήσεις, απασχόληση, ψυχαγωγία κ.ά.) έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον δείκτη της απαισιοδοξίας των λαών της Ευρώπης, αλλά όχι μόνο. Περισσότερο από όλους μάλιστα των Ελλήνων, οι οποίοι εμφανίζονται να ανησυχούν έντονα για το μέλλον τους. Και μόνο δύο στους δέκα θεωρούν ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Το 52% απάντησε ότι κατά την άποψή του η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες, ενώ στην προηγούμενη έρευνα ήταν 28%, έχουμε δηλαδή μια αύξηση των απαισιόδοξων της τάξης του 24%. Ανάλογη, καθοδική πορεία ακολουθεί και το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί. Στην τελευταία έρευνα ήταν 18%, από 30% που ήταν στην προηγούμενη. Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, το 45% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί στους επόμενους 12 μήνες (27% στην προηγούμενη), ενώ μόλις το 19% θεωρεί ότι η οικονομία θα βελτιωθεί (30% στην προηγούμενη έρευνα).

Η συνολική εικόνα αναμένεται να ανατραπεί προς το χειρότερο τους προσεχείς μήνες, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς και μαζί πυκνώνουν τα μέτρα της Πολιτείας για την αναχαίτιση της πανδημίας. Με τις συνέπειες πλέον να μη μπορούν να υπολογιστούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ