Φάμπιο Πανέτα: Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή δανειακή επιβάρυνση!
Ανώμαλη προσγείωση…
-Τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής περιορίζουν τον κίνδυνο, αλλά δεν μπορούν να τον εξαλείψουν
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία σχέση με την ωμή πραγματικότητα ο ισχυρισμός τόσο των σημερινών όσο και των χθεσινών κυβερνώντων ότι η οικονομία μας πάει μια χαρά και δεν υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξουμε. Το λέει ευθέως ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:
– Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή δανειακή επιβάρυνση, αλλά η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους της είναι πολύ μεγάλη και το κόστος εξυπηρέτησής του εξακολουθεί να είναι χαμηλό.
Οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τις οποίες πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Άνοιξε, όμως, τα χαρτιά του ο κ. Πανέτα ακόμα περισσότερο, παραθέτοντας στοιχεία για τις τράπεζές μας που κάθε άλλο παρά ευνοϊκά είναι: «Ο μέσος δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) του ελληνικού τραπεζικού τομέα ήταν 36,7% το β΄ τρίμηνο του 2020. Τέτοια υψηλά επίπεδα ΜΕΔ επηρεάζουν αρνητικά τη φερεγγυότητα και την κερδοφορία των τραπεζών. Και αυτό, με τη σειρά του, περιορίζει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες πιστώσεις στην οικονομία, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη».
Πότε θα επιστρέψουμε στο χθες…
Η απάντηση του Φάμπιο Πανέτα στην ερώτηση αν με την πανδημία οι χώρες της ΕΕ «θα πέσουν στον γκρεμό» ήταν: «Η πανδημία οδήγησε την οικονομία της ζώνης του ευρώ στη βαθύτερή της ύφεση.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ άγγιξε διψήφιο αριθμό το δεύτερο τρίμηνο, με αντιπληθωριστικές επιδράσεις.
Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων της νόσου που παρατηρούμε σε διάφορες χώρες της ζώνης του ευρώ εξασθενίζει την ανάκαμψη, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο».
Ο κίνδυνος είναι εδώ…
Ο κ. Πανέτα απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί το ΡΕΡΡ (έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας) πέραν του Ιουνίου του 2021 ή να ξεπεράσει ο προϋπολογισμός του το 1,35 τρισ. ευρώ. Η απάντησή του ήταν συγκεκριμένα: «Υπάρχει ο κίνδυνος μια βραδεία ανάκαμψη να επιτείνει τις αποκλίσεις μεταξύ τομέων και χωρών:
Όσο περισσότερο καθυστερεί η επάνοδος στα προ κρίσης επίπεδα τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στις αποκλείσεις και στην ανισότητα. Τα ευρωπαϊκά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής περιορίζουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά δεν μπορούν να τον εξαλείψουν. Είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε γρήγορα στην ανάπτυξη».
Είναι τόσο εύκολο; Τόσο απλό;
Ποιος δεν θα το ήθελε;
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: kathimerini.gr