Ποτέ δεν ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ποτέ δεν ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Κυρ. Μητσοτάκης

-Αποκαλύπτει αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης

Παιχνίδι εντυπώσεων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αποδεικνύεται το αφήγημα που διακινεί τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Τουρκίας.

Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εκθέτουν σε με­γάλο βαθμό τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγό­ντων, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση σε καμιά φάση δεν απαίτησε από τους ευρωπαίους εταίρους με σαφή τρόπο να επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος της γειτονικής χώρας.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης δεν υπέβαλε καμία πρόταση για κυρώσεις και αρκέστηκε σε μια γενικότερου περιεχομένου συζήτηση με τους άλλους ηγέτες.

Τις επόμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Αθήνα ζητάει από χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.ά., να επιβάλουν εμπάργκο στη πώληση όπλων προς την Τουρκία.

Κίνηση που έμοιαζε περισσότερο με πυροτέχνημα, καθώς τέτοιου ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται δημόσια και με αυτόν τον σχεδόν επιπόλαιο τρόπο.

Η ουσία του ζητήματος βρίσκεται ίσως αλλού: Στο ότι στην κυβέρνηση δεν είναι πεπεισμένοι αν η επιβολή κυρώσεων θα ανακόψει τη φόρα του Τ. Ερντογάν.

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο μια τέτοια απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

«Αυτήν τη στιγμή ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος και αν πιεστεί κι άλλο, με δεδομένο τον χαρακτήρα του, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς ακριβώς θα αντιδράσει», σημείωναν.

«Είναι πολύ πιθανό να κάνει το απονενοημένο και να προκαλέσει μια πολεμική σύγκρουση», πρόσθεταν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ