Καταδίκη και πρόστιμο σε Ερντογάν για λογοκρισία σε Κιλιτσντάρογλου: Απόφαση σταθμός του ΕΔΔΑ

Καταδίκη και πρόστιμο σε Ερντογάν για λογοκρισία σε Κιλιτσντάρογλου: Απόφαση σταθμός του ΕΔΔΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε το 2012 για προσβολή της υπόληψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Κ. Κιλιτσντάρογλου είχε εκφωνήσει δύο ομιλίες στις 31 Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου 2012, όπου ασκούσε κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νυν πρόεδρο και τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Ο Ερντογάν είχε στη συνέχεια προσφύγει στη δικαιοσύνη εκτιμώντας ότι υπέστη πλήγμα στην προσωπική και επαγγελματική του τιμή καθώς και στην υπόληψή του.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδικάστηκε εντέλει από την τουρκική δικαιοσύνη να πληρώσει 10.000 τουρκικές λίρες ως αποζημίωση και τόκους (περίπου 4.260 ευρώ).

Οι δικαστές του ΕΔΔΑ εκτίμησαν πως αυτή η καταδίκη αποτελούσε «ανάμιξη» στο δικαίωμα του Κιλιτσντάρογλου να «ασκεί την ελευθερία της έκφρασης» και ότι εκφράστηκε σε θέματα «γενικού ενδιαφέροντος» και πολιτικά προβλήματα «με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου μέλους του Κοινοβουλίου».

Πηγή: HellasJournal


Σχολιάστε εδώ