Έρχονται 70.000 πλειστηριασμοί – Πλήρη απώλεια περιουσίας

Έρχονται 70.000 πλειστηριασμοί – Πλήρη απώλεια περιουσίας

Στο σφυρί βγάζει την πρώτη κατοικία η κυβέρνηση

-Πετάνε στον δρόμο 150.000 ευάλωτα νοικοκυριά – Από τον Οκτώβριο του 2021 δεν θα έχουν καμία προστασία

Πάλευαν χρόνια τα ξένα αφεντικά, που μας φόρτωσαν τα περιβόητα Μνημόνια, να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς… Κάπου στον δρόμο, όμως, τους χάλασε την αποκλειστικότητα, το μονοπώλιο, ο «νόμος Κατσέλη», που ψηφίσθηκε το 2010 από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με υπουργό Οικονομικών τη Λούκα Κατσέλη, γι’ αυτό και φέρει το όνομά της. Ήταν ο νόμος 3869/10.

Η ισχύς του παρατάθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Σταθάκη, και τη… σκυτάλη πήρε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Έτσι, μπήκε φρένο στο πλιάτσικο με τους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες και τα νοικοκυριά συνέχισαν να έχουν το σπίτι τους, «την καμαρούλα μια σταλιά», που με βάσανα πολλά, δουλεύοντας μέρα – νύχτα, κατάφεραν να αποκτήσουν.

Τα έξω αφεντικά, όμως, δεν σταμάτησαν να πιέζουν, να απαιτούν την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώσπου ήρθε πριν από 15 μήνες η κυβέρνηση της Δεξιάς, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και άνοιξαν «οι κερκόπορτες και τα παράθυρα» με τη διάταξη του νέου πτωχευτικού νόμου που βάζει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους βουλευτές της ΝΔ και τις μεταγραφές από το «παλιό ΠΑΣΟΚ» να μη βγάζουν μιλιά αντίδρασης. Ό,τι πουν οι έξω…

Και έτσι άρχισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και το πρόγραμμα «Γέφυρα». Και με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας ανοίγει η πόρτα των πλειστηριασμών, υπό τους ήχους της ψαλμωδίας «Αιωνία η μνήμη αυτής»! Με την τελική βούλα της γαλάζιας πλειοψηφίας, η πρώτη κατοικία μετά τον Οκτώβριο του 2021 περνάει στις τράπεζες με τις ευλογίες της Κομισιόν. Ένα ακόμη δώρο –και τι δώρο…–, με τα ευάλωτα νοικοκυριά να μένουν στον δρόμο. Κι έτσι… διασώθηκε η πρώτη κατοικία.

Αυτή είναι η ανθρωπιά των κυβερνώντων. Ό,τι ζητήσουν οι έξω, τους το προσφέρουν στο πιάτο…

Καταιγίδα πτωχεύσεων – Τέλος η πρώτη κατοικία…
Δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ και άρχισε, διά χειρός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το γκρέμισμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με διατάξεις που εντάχθηκαν στον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος προβλέπει ταχύτατες διαδικασίες για να έχουν ξανά οι τράπεζες το πάνω χέρι. Και ταυτόχρονα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί. Ήδη, όπως αποκαλύπτουμε, σε πρώτη φάση έχουν προγραμματιστεί 70.000 πλειστηριασμοί – 70.000 οικογένειες θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο.


 Στο έλεος των τραπεζών και των «ξένων επιτηρητών»


Την ίδια ώρα, πάνω από 150.000 ευάλωτα νοικοκυριά, που είχαν προστασία, χάνουν το σπίτι τους. Οικογένειες από τη μια στιγμή στην άλλη θα μείνουν χωρίς κεραμίδι. Αυτή είναι η… φιλολαϊκή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι μόνο η αρχή…

«Το πτωχευτικό νομοσχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο γρήγορων και εκτεταμένων πτωχεύσεων για όλους και δεσμεύει τα εισοδήματα και της επόμενης μέρας», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής.

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα νοικοκυριά, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των τραπεζών, είναι:
• Οι οφειλέτες μπορούν να μπουν σε εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους ή σε πτώχευση.
• Το σύνολο των οφειλών δεν πρέπει να είναι πάνω από 10.000 ευρώ!
• Καλύτερη ρύθμιση από την τράπεζα για την αποπληρωμή των οφειλών (μεγαλύτερη διάρκεια, μειωμένο επιτόκιο, «κούρεμα» χρέους).
• Το ρυθμιζόμενο δάνειο πρέπει να έχει υποθήκη την κύρια κατοικία.
• Το υπόλοιπο του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 135.000 ευρώ για μονοπρόσωπο (!) νοικοκυριό, με το όριο να προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και να φτάνει μέχρι τα 215.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Αποχαιρέτα την, την πρώτη κατοικία!
Έρχεται το οριστικό τέλος της προστασίας της κύριας κατοικίας αν το νοικοκυριό δεν έχει ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Με ενοίκιο πλέον θα μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους εκείνοι που χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 – 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 – 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού).

Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12 χρόνια και το νοίκι θα ορίζεται με… αντικειμενικό τρόπο. Ο φορέας θα μπορεί να κάνει έξωση στον μισθωτή αν καθυστερήσει τρία νοίκια και μετά τις… οχλήσεις δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος μέσα σε έναν μήνα.

Τι προτείνει η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας εισηγείται:
• «Για τους πλέον οικονομικά αδύναμους οφειλέτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας προβλέπεται η διευκόλυνσή τους με το σχέδιο αποπληρωμής ή με συνεισφορά του Δημοσίου για τρία έτη.
• Για τον αγρότη προστατεύεται με αντίστοιχους όρους όση έκταση αγρών είναι αναγκαία για να εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του και να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες».

Επαναγορά…
Μετά τη λήξη των 12 ετών ο μισθωτής μπορεί να επαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές. Δικαίωμα επαναγοράς υπάρχει και πριν από τη λήξη των 12 ετών.

Ο στόχος των τραπεζών
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα σχέδια που έχουν υποβάλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προβλέπουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 16 δισ. ευρώ, με τελικό στόχο στα τέλη του 2022 να έχουν περιορισθεί κάτω από το 10%. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων τραπεζών ήταν 56,8 δισ. ευρώ.

Δώρα…
Στον νέο πτωχευτικό κώδικα η διάταξη για την απαλλαγή του φορολογουμένου από τον φόρο μεταβίβασης κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας προβλέπει ότι ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του θα πρέπει να μην κατέχουν κατοικία άνω των 70 τ.μ., που προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Καταγγέλλει ο Βαρουφάκης
«Ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θεσπίζει η κυβέρνηση συνιστά μια δεύτερη ευκαιρία για τράπεζες και αρπαχτικά Ταμεία, όχι για τους πολίτες, τους μικρομεσαίους και τους εργαζομένους», επισήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή για τον πτωχευτικό κώδικα. Και κατέληξε τονίζοντας: «Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα η χρεοδουλοπαροικία μας περνάει στη φάση της ‘‘εμπορίας’’ των χρεών και της δημιουργίας ακόμα και ατόμων που δεν θα έχουν καμία απολύτως δεύτερη ευκαιρία».

Στο άψε – σβήσε…
Στην παρέμβασή της στη συζήτηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου τόνισε: «Το πτωχευτικό νομοσχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο γρήγορων και εκτεταμένων πτωχεύσεων για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οδηγεί σε πλήρη απώλεια περιουσίας και δεσμεύει τα εισοδήματα και της επόμενης μέρας».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ