Θ. Ρουσόπουλος στο “Π”: Η Ευρώπη που αυτοτραυματίζεται

Θ. Ρουσόπουλος στο “Π”: Η Ευρώπη που αυτοτραυματίζεται


Του
ΘΟΔΩΡΟΥ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτή ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Β΄ Αθηνών


Ο επί μία δεκαετία Πρόεδρος της Γερμανίας Τέοντορ Χόις (1949 – 1959) είπε την ιστορική φράση: «Ευρώπη είναι οι τρεις λόφοι: Η Ακρόπολη, ο Καπιτωλίνος Λόφος και ο Γολγοθάς». Δηλαδή, η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, ο Ρωμαϊκός Νομικός Πολιτισμός κι ο Χριστιανισμός.

Η ρίζα αυτών των τριών γέννησε το ανεκτικό και ανεξίθρησκο πνεύμα του Διαφωτισμού. Αυτό που τα τελευταία χρόνια απειλείται με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο από την εποχή της πολιορκίας της Βιέννης από την κραταιά τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, συνακόλουθο των προαναφερθέντων θεμέλιων λίθων της γηραι­άς ηπείρου, απειλείται. Για την ακρίβεια απειλείται πρωτίστως η ελευθερία του λόγου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ελευθερία του λόγου χτίστηκε μέσα από επαναστάσεις, αγώνες του πνευματικού κόσμου αλλά και των απλών ανθρώπων. Όποιος έχει μελετήσει τα πρώτα βήματα της σύγχρονης δημοσιογραφίας στο νεογέννητο τότε αγγλικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα του 17ου αιώνα, γνωρίζει ότι και ο απλός λαός ξεσηκώθηκε κάποια στιγμή. Και πολιόρκησε το Κοινοβούλιο όταν ο βασιλιάς με αυστηρά διατάγματα προσπάθησε να περιορίσει την ελευθερία του λόγου των πρωτοπόρων της ελευθεροτυπίας.

Ακολούθησε η Γαλλική Επανάσταση, που αποτέλεσε δάδα ελευθερίας του λόγου για όλο τον κόσμο.
Και φτάσαμε στην τελευταία δεκαετία, η οποία ξεκίνησε με μια «άνοιξη» –την αραβική– και οδηγεί σε βαθύ χειμώνα. Οι ακραίοι ισλαμιστές του ISIS πέρασαν στην α­ντίπερα όχθη της γεωγραφίας και διασκορπίστηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν χρειάζεται να πω πως πρόκειται για οικτρή μειοψηφία, γιατί το θέμα αυτού του άρθρου δεν είναι να αναδείξουμε το καλό και το κακό Ισλάμ, αλλά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ελευθερία του λόγου και άρα ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Ο γάλλος Πρόεδρος Μακρόν είπε πως «το ριζοσπαστικό Ισλάμ και η ισλαμική τρομοκρατία αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ευρωπαϊκούς λαούς». Ο Μακρόν το είπε και όχι η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν. Και ακολούθησε ο Πασκάλ Μπρικνέρ, μιλώντας για «πράξη κήρυξης πολέμου». Αφορμή ο αποκεφαλισμός ενός καθηγητή στο Παρίσι από τρομοκράτη του Ισλάμ, γιατί τόλμησε να δείξει στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ.

Την ίδια στιγμή, ισλαμιστές ε­ντός αυτών των κοινωνιών δρουν τιμωρητικά έναντι όσων τολμούν να αποκλίνουν από τα πρότυπά τους. Πόσο επίκαιρο θα βρουν όσοι έχουν διαβάσει το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Υποταγή» του Μισέλ Ουελμπέκ, ο οποίος περιγράφει μια κοντι­νή στο μέλλον εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, όπου Πρόεδρος αναδεικνύεται ένας ακραίος ισλαμιστής και καταστρέφει εκ των έσω τη Δημοκρατία και τις κατακτήσεις της.

Φτάσαμε στο σημείο που όσοι επισημαίνουν την ακραία υποχωρητικότητα έναντι του ακραίου Ισλάμ στον βωμό της Δημοκρατίας γίνονται αποδιοπομπαίοι από άλλους «ευαίσθητους», πλην ανιστόρητους και τυφλούς, γι’ αυτό που ανεπαισθήτως χτίζεται γύρω μας. Επι­βεβαιώνεται δυστυχώς η παλαιά ρήση, σύμφωνα με την οποία η Δημοκρατία δίνει τα όπλα στους αντιπάλους της να την υπονομεύουν. Καιρός να πάψει η σκεπτόμενη Ευρώπη να διερωτάται συνεχώς για την ταυτότητά της και για τα παλαιά λάθη της και να επιχειρήσει τη θεμιτή αυτοεπιβεβαιώση των αρχών της και των πολύτιμων στοιχείων του πολιτισμού της. Αλλιώς οι ακραίοι ισλαμιστές και ο επίδοξος ηγέτης ολόκληρου του Ισλάμ, φιλοπόλεμος Ερντογάν, θα μας οδηγήσουν ανενόχλητοι σ’ έναν νέο Μεσαίωνα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ