Κόλλησε στη λάσπη το «κάρο» της κυβέρνησης!

Κόλλησε στη λάσπη το «κάρο» της κυβέρνησης!

-Τεχνοκράτες θέλει στα υπουργεία ο Μητσοτάκης

Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει εν ευθέτω χρόνω σε ανασχηματισμό, καθώς διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση σε αρκετά επίπεδα κινείται με αργούς ρυθμούς, «δεν τραβάει» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Δεδομένου ότι ο χειμώνας που έρχεται προδιαγράφεται… βαρύς και δύσκολος, οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες, όσο και επιβεβλημένες, προκειμένου η κυβέρνηση να ανακτήσει τη δυναμική της για να αντιμετωπίσει με όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και όσα ανακύπτουν σε όλα τα πεδία.

Συγκλίνουσες πληροφορίες από αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους αναφέρουν ότι πρόθεση του πρωθυπουργού δεν είναι να προβεί σε σαρωτικού χαρακτήρα αλλαγές, αλλά να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Για την ακρίβεια να παρέμβει σε όσους τομείς υπάρχουν φαινόμενα δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας, όπου υπουργοί δεν προωθούν κυβερνητικό έργο με την επιβαλλόμενη από τις συνθήκες ταχύτητα. Και αυτοί οι τομείς είναι η οικονομία, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός και σε δεύτερο επίπεδο η εργασία και ο τουρισμός.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να αναμένονται αποστρατείες ορισμένων υπουργών, που είχαν τον χρόνο, αλλά δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ρόλου τους. Σε ορισμένους, δύο – τρεις αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία μετακινώ­ντας τους σε άλλο υπουργικό πόστο, που είναι πιο κοντά στις γνώσεις και την ιδιοσυγκρασία τους. Στο διάστημα αυτό των 16 μηνών ορισμένοι υφυπουργοί κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις για δεδομένα του Μεγάρου Μαξίμου με… συνέπεια κάποιοι εξ αυτών να αναβαθμιστούν στον επικείμενο ανασχηματισμό. Π.χ., ο Β. Διγαλάκης στο Παιδείας, ο Β. Κοντοζαμάνης στο Υγείας, ο Θ. Λιβάνιος στο Εσωτερικών.

Τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία θέσεις στην κυβέρνηση θα καταλάβουν περισσότεροι βουλευτές και λιγότεροι τεχνοκράτες, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να υποχωρήσει η αναστάτωση που επικρατεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Τα σενάρια αυτά ωστόσο δεν συνάδουν με τη γενικότερη φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δείξει καθαρά ότι εμπιστεύεται πρωτίστως τους τεχνοκράτες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Το πιθανότερο είναι να επιλέξει τελικά ένα μεικτό σχήμα βουλευτών και τεχνοκρατών.

Και αν ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην απόφαση να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην κυβέρνησή του, οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να κάνει είναι και δύσκολες και περίπλοκες. Θα αντικαταστήσει τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, που κατά γενική εκτίμηση απέτυχαν στη διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε στους τομείς τους η πανδημία. Δεδομένου ότι οι νέοι που θα τοποθετηθούν θα χρειαστούν χρόνο για να ενημερωθούν για όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους και αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ε­πιζήμια πολυτέλεια. Εκτός κι αν η λύση δοθεί εκ των έσω, με τον προβιβασμό των υφιστάμενων υφυπουργών.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός, όποτε αυτός κι αν γίνει, θα περιλαμβάνει και ένα – δύο πρόσωπα που δεν θα προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ