Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

Σε διορθωτική δήλωση αναγκάστηκε να προβεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η δήλωσή της για το ψηφιακό ευρώ.
«Το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει και δεν θα αντικαταστήσει με κανέναν τρόπο τα μετρητά, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά».

♦♦♦ Τις συνέπειες της αντιπαλότητας ανάμεσα στην Τουρκία και σε πολλές αραβικές χώρες υφίστανται κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες ρουχισμού. Αυτό έγινε ήδη με την ισπανική αλυσίδα μόδας Mango, τα ρούχα της οποίας παράγονται σε εργοστάσια της Τουρκίας και πλέον δεν μπορούν να εισαχθούν στη Σαουδική Αραβία. Η αξία των τουρκικών εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο χρόνο ήταν 3,2 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές της από τη Σαουδική Αραβία ανήλθαν σε 1,9 δισ. δολάρια.

♦♦♦ Πελάτες αναζητούν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, προσφέροντας εξυπηρετήσεις και εκπτώσεις. Μάλιστα, με ένα… κλικ ο καταναλωτής θα μπορεί να βρίσκει τον πιο φθηνό πάροχο ρεύματος, μπαίνοντας στην πλατφόρμα σύγκρισης τιμών που σχεδιάζει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), στην οποία υπάρχουν πάνω από 200 τιμολόγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν καταφέρει να πάρουν από τη ΔΕΗ 1.088.448 πελάτες, που σε επίπεδο παροχών (ρολογιών) αποτελούν το 16,05% και σε επίπεδο κατανάλωσης ρεύματος το 28,87% του συνδεδεμένου συστήματος.

♦♦♦ Στα ύψη η ανεργία στη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον: Έφτασε στο 4,5%. Ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 130.000, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση μόλις κατά 30.000!

♦♦♦ Όσο για την Ελλάδα, το ΔΝΤ βλέπει για φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 9,5%, πρόβλεψη που είναι χειρότερη από το 8,2% που προβλέπει η κυβέρνηση για το 2020. Το ΔΝΤ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 4,1%, χαμηλότερη από την κυβερνητική πρόβλεψη για 5,5%.

♦♦♦ Ποιες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν όταν φέτος στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχαμε 133.361 θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα; Η επίδοση στο φετινό εννιάμηνο είναι 154.176 νέες θέσεις εργασίας, επίδοση που επιστρέφει την αγορά στο 2013, όταν στο εννιάμηνο είχαν δημιουργηθεί 165.702 νέες θέσεις εργασίας.

♦♦♦ Δεν θα είναι καθόλου περίπατος για τον Ντόναλντ Τραμπ οι αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου. Σε 850.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη βάλει λουκέτο, ενώ 38.000 ξενοδοχεία είναι ένα βήμα από το να κατεβάσουν ρολά. Και αυτό σημαίνει ότι 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν. Επίσης, 36.000 αλυσίδες γυμναστηρίων αναμένεται να κλείσουν.

♦♦♦ Τρύπες παντού… Με βάση τα στοιχεία του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκου Κουτεντάκη, υπάρχει μια μεγάλη τρύπα: 200.000 εκκρεμείς συντάξεις! Τι εννοεί; Οι εκκρεμείς συντάξεις το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανέρχονταν σε 161.000 κύριες και 47.000 επικουρικές, με τη συνολική δαπάνη να εκτιμάται γύρω στα 420 εκατομμύρια ευρώ! Και αυτό το χρέος αποκαλείται «κρυφό» κατά τους ειδήμονες!

Πόσες ακόμη τρύπες έχει το Δημόσιο;

♦♦♦ Τρίβει τα χέρια του ο «υποθηκοφύλακας» του Δημοσίου, εν προκειμένω ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο λόγος; Μέχρι στιγμής είναι στα αζήτητα 299.000 ακίνητα. Και αν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν τα διεκδικήσουν δικαστικώς οι ιδιοκτήτες τους, πάνε απευθείας στο Δημόσιο.
Ποια μπορεί να είναι η αξία τους; Δύσκολο να υπολογιστεί. Θέλει πολλή δουλειά. Είναι, όμως, γεγονός ότι αν δεν εμφανισθούν οι ιδιοκτήτες το Δημόσιο πλουτίζει…

♦♦♦ Μια και τα λέμε όλα εδώ και τίποτα δεν μένει κρυφό υπό τον καταγάλανο ουρανό της Ελλάδας: «Η Λερναία Ύδρα που καταπίνει με μεγάλη ευκολία επενδύσεις, καινοτομίες, πνευματική ιδιοκτησία και δημιουργικότητα είναι το γραφειοκρατικό διοικητικό περιβάλλον», επισημαίνει σε άρθρο του ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ε. Πετράκης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ