H Τουρκία έσπασε το μορατόριουμ που ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

H Τουρκία έσπασε το μορατόριουμ που ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

H Τουρκία έσπασε το μορατόριουμ που ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ καθώς προχώρησε σε προαναγγελία ασκήσεων ανατολικά του Καστελλόριζου για το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου.

Κίνηση που εκθέτει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και δείχνει τις προθέσεις της. Είχε προηγηθεί, λίγη ώρα νωρίτερα, η δημόσια δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ περί συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές εορτές των δύο χωρών στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αποφάσισαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ

Μάλιστα η πρόταση για μορατόριουμ έγινε στη λογική του παλαιότερου μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η Αγκυρα προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων Navtex γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Διήμερο διπλωματικών κινήσεων για την Ελλάδα

Τη Δευτέρα φτάνει στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ οπου θα συναντήσει τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Θα συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας σε οικονομικά και ενεργειακά θέματα, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος κυρίως αυτά που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Την Τρίτη θα διεξαχθεί στην Αθήνα η Τριμερής Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.


Σχολιάστε εδώ