Στ. Αρναουτάκης στο «Π»: Η επένδυση στην Περιφέρεια είναι αναπτυξιακή πολιτική

Στ. Αρναουτάκης στο «Π»: Η επένδυση στην Περιφέρεια είναι αναπτυξιακή πολιτική


Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Παρά τις θεσμικές ατροφίες της και τη στέρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, η Αυτοδιοίκηση δεν παύει να είναι μια πολυδύναμη πολιτική και αναπτυξιακή υποδομή. Το προνόμιό της είναι ότι διατηρεί αυθεντική και αδιαμεσολάβητη σχέση με τις τοπικές κοινωνίες. Το γεγονός αυτό τη βοηθά να γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Ουσιαστικά, είναι το θεσμικό αντίβαρο στην κεντρική διοίκηση, στο απρόσωπο και υπερτροφικό κράτος.

Ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει ως ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να κάνουμε σαφές πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επένδυση στην Περιφέρεια δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική, αλλά τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και διακυβέρνηση άλλου τύπου. Σε αυτήν τη διακυβέρνηση θεμέλιος λίθος είναι η αποκέντρωση, η συμμετοχή και διαβούλευση.

Αν δεν υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, για να μπορεί η Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της να αποδώσει, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που ανακύπτουν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια. Είναι ανάγκη η κεντρική διοίκηση να καταλάβει ότι πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δώσει αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Δεν είναι λογικό έργα που εκτελούνται στην Κρήτη να εποπτεύονται και να παρακολουθείται η πορεία τους από την Αθήνα. Αν η Περιφέρεια, διαχρονικά, είχε αρμοδιότητες, μικρά και μεγάλα έργα θα είχαν προχωρήσει, θα είχαν ολοκληρωθεί.

Η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας στο νησί και συνεργάζεται αρμονικά με τους θεσμούς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, προκειμένου τα έργα να έχουν πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Στην πραγματικότητα, είναι ο βατήρας για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μείζων ευκαιρία και πρόκληση για να υπερβούμε την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή μας υστέρηση. Τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ από άλλες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη και τις κοντόφθαλμες επιλογές στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Αναμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι πολλές φορές προτάξαμε τις τρέχουσες προτεραιότητες, μετακυλώντας τις μακροπρόθεσμες σε βάθος χρόνου. Ως χώρα αδιαφορήσαμε για τα μεγάλα έργα υποδομής στις Περιφέρειες. Αλλά και για εκείνα που θα αναβάθμιζαν και θα εκσυγχρόνιζαν τις δομές της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας, της ενέργειας, της έρευνας κ.λπ.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους, υπερβαίνοντας κοντόφθαλμες αντιλήψεις και πρακτικές. Να εμπλουτίσουμε την πολιτική μας ατζέντα με τις εκκρεμείς προτεραιότητες σε έργα μακράς πνοής. Με την ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης.

Το ραντεβού της Κρήτης με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί παρά να γίνει στο πεδίο των μακροχρόνιων εκκρεμοτήτων και των επίκαιρων προκλήσεων και ευκαιριών. Η Περιφέρεια προσέρχεται σε αυτό το ραντεβού με συγκεκριμένες και δημιουργικές προτάσεις. Επιδίωξή μας, να ενσαρκώσουμε τη μεγάλη ανατροπή. Να θεμελιώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Φιλοδοξία μου, να κάνουμε την Κρήτη πρότυπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ