Ο ανοικτός πόλεμος του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας
Η Μέρκελ στηρίζει τους Τούρκους!
-Οι «27» μας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια
-Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που… βούλιαξαν
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους «27» για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων που θα λειτουργήσουν ανασχετικά στην τουρκική επεκτατική πολιτική, η πλήρης αποδοχή της μεσολάβησης της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, παρά την προφανή προσπάθειά της για εξευμενισμό της Τουρκίας, θέτοντας πάνω από όλα τη διάσωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και η άνευ ουσιαστικών ανταλλαγμάτων πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα αφήνουν απλώς την Ελλάδα χωρίς ισχυρά όπλα, πέραν των δικών της δυνάμεων, στην αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τη δυσμενή αυτή κατάσταση, καθώς το διεθνές περιβάλλον και η έλλειψη ισχυρής παγκόσμιας ηγεσίας ευνοεί την ανάδειξη «πειρατικών» κρατών στη διεθνή σκηνή. Όμως η απουσία στρατηγικής και τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει η Αθήνα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και ευνοούν τους χειρισμούς του Σουλτάνου.
Άτακτη υποχώρηση…
Τους τελευταίους μήνες, συστηματικά, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχουν αποφύγει να αναφερθούν στις ελληνικές κόκκινες γραμμές και αυτό γίνεται σκόπιμα προκειμένου και να αποφύγουν την κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και για να μη δεσμευθούν και εγκλωβισθούν σε μια γραμμή την οποία ίσως υποχρεωθούν να ξεπεράσουν.
Έτσι, κανείς αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζει ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στην επεκτατική διάθεση του Ταγίπ Ερντογάν.
Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι οποιαδήποτε NAVTEX για έρευνες στην περιοχή μεταξύ της Κύπρου και των ελληνικών νησιών θα αντιμετωπίζοντας σχεδόν ως casus belli. Και ότι πάντως δεν θα επιτρεπόταν σε κανένα τουρκικό σκάφος να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή αυτή, που τυπικά θεωρείται από τη χώρα μας ότι επικαλύπτει ένα σημαντικότατο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όμως τον Ιούλιο, αρχικά, με την πρώτη τουρκική αναγγελία για έρευνες, η οποία έμεινε όμως στα χαρτιά λόγω της γερμανικής «μεσολάβησης» και λίγο αργότερα, με τη δεύτερη τουρκική NAVTEX, η Τουρκία έφερε το «Oruc Reis», με το οποίο «γάζωσε» ολόκληρη αυτήν την περιοχή και έφθασε σε απόσταση μέχρι 30 μίλια από το Καστελλόριζο, χωρίς ουσιαστική αντίδραση.
Γιατί ακόμη και η κινητοποίηση του Στόλου τις πρώτες ημέρες και το τζαρτζάρισμα των τουρκικών πλοίων από τα ελληνικά δεν είχε συνέχεια, καθώς κατόπιν απλώς ο Ελληνικός Στόλος έμεινε να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις τουρκικές έρευνες.
Και το επιχείρημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο το τουρκικό σκάφος απλώς έπλεε στην περιοχή, κατέρρευσε με την ίδια τη δήλωση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε, άθελά του ίσως, ότι το τουρκικό σκάφος πραγματοποιούσε κανονικότατα έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αυτή ήταν η πρώτη και σημαντική υποχώρηση της Ελλάδας στις αξιώσεις του Σουλτάνου.
Κατόπιν, υποκύπτοντας και στην πίεση των Γερμανών, η Αθήνα υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ως… παραχώρηση και ως απόδειξη της διάθεσης του κ. Ερντογάν για… αποκλιμάκωση την απόσυρση –για μερικές, όπως αποδείχθηκε μέρες– του «Oruc Reis» για συντήρηση στο λιμάνι της Αττάλειας. Κατόπιν η κυβέρνηση, επιχειρώντας να βάλει στο ράφι τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, έσπευσε να αποδεχθεί την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ ήταν σε εξέλιξη η πρωτοφανής τουρκική πρόκληση για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.
Και το αποτέλεσμα της νέας αυτής υποχώρησης ήταν να ακολουθήσει αμέσως μετά το διπλό χτύπημα: Η αποστολή του «Barbaros» σε νέα περιοχή παράνομων ερευνών δυτικά της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ και των οικοπέδων 6 και 7, και του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σπάζοντας ένα ακόμη ταμπού, μία ακόμη κόκκινη γραμμή.
Ξέχασαν το casus belli…
Μάλιστα, η αναγγελία των ερευνών του τουρκικού σκάφους περιλάμβανε και τμήμα της περιοχής κάτω των 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο, φθάνοντας μέχρι τα 6,5 ν.μ. από το ελληνικό νησί. Παρά τις δηλώσεις και τη διπλωματική κινητοποίηση της κυβέρνησης, κανείς δεν είπε ότι η οποιαδήποτε έρευνα σε όλη την περιοχή, αλλά κυρίως κάτω των 12 ν.μ., αποτελεί casus belli για την Ελλάδα, όπως θα όφειλε να πράξει η ελληνική πλευρά.
Διότι ακόμη κι αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, υπό το βάρος των τουρκικών απειλών και εκβιασμών, να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα της χώρας στα 12 ν.μ., η περιοχή αυτή αποτελεί εν δυνάμει μέρος της ελληνικής κυριαρχίας, στην οποία απλώς ακόμη η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει την άσκηση (και επέκταση) του δικαιώματος που της προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο. Ενδεχόμενη αποδοχή δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία με έρευνες κάτω των 12 ν.μ., όπως προβλέπει η NAVTEX, θα ισούται με αποδοχή της τουρκικής διεκδίκησης για περιορισμό της επήρειας των νησιών στα 6 ν.μ. και απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας.
Τα 6 μίλια είναι… η κόκκινη γραμμή μας!
Και όμως κανείς δεν μιλάει επισήμως για… κόκκινη γραμμή. Μόνο ο κ. Γεραπετρίτης, με λάθος ίσως τρόπο, είπε την αλήθεια, επισημαίνοντας ότι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι τα 6 ν.μ. Μια δήλωση η οποία μπορεί μεν να έγινε για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να δούμε το «Oruc Reis» σε απόσταση μέχρι 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου, αλλά συγχρόνως στέλνει λάθος μήνυμα στην Τουρκία, επιτρέποντάς της ουσιαστικά να κάνει ανενόχλητη έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αρκεί να μην παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ν.μ.
Με αυτήν τη γραμμή όμως όχι απλώς αποθρασύνεται η Τουρκία, αλλά δημιουργείται και ηθελημένη σύγχυση σε εταίρους και συμμάχους. Γιατί την ώρα που η Ελλάδα καταγγέλλει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και βάσει αυτού του γεγονότος ζητά την επίδειξη αλληλεγγύης και λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας, την ίδια στιγμή εμφανίζεται να δηλώνει ότι η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι τα χωρικά ύδατα και μάλιστα των 6 ν.μ.
Όμηρος ο Δένδιας για 20’!
Και είναι προφανές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να στέλνει τα δικά της μηνύματα, όπως έκανε και με την πτήση του Νίκου Δένδια από τη Βαγδάτη προς Αθήνα, κρατώντας σε ομηρία στον αέρα για 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος, θεωρώντας ότι έτσι υποβάλλει σε καψώνι την ίδια την Ελλάδα…
Η κυβέρνηση πρέπει να συνέλθει σύντομα και να εγκαταλείψει τις αυταπάτες, που ίσως καλλιεργούνται, για πιθανή μεταστροφή του Ταγίπ Ερντογάν που θα ανοίξει τον δρόμο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία έχει σχεδόν ανοικτό πόλεμο με τη χώρα μας και οι μόνοι που δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται είμαστε εμείς…
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: https://www.aa.com.tr/en/africa/