Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αφγανιστάν για τους μετανάστες

Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αφγανιστάν για τους μετανάστες

Μνημόνιο Κατανόησης Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αφγανιστάν υπέγραψαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Yφυπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Meerwais Nab.

Μετά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου, ακολούθησε διμερής συνάντησή τους, κατά τη διάρκεια  της οποίας επιβεβαιώθηκαν οι στενοί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες, δεδομένης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την σημασία ανάδειξης μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, ωστόσο, προϋποθέτει την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκαλούν εκατέρωθεν δυσπιστία, όπως η παράνομη μετανάστευση. Έθεσε, ειδικότερα, το ζήτημα της διευκόλυνσης των εθελουσίων επιστροφών για τους Αφγανούς πολίτες, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική υποδοχή εκ μέρους του κ. Nab της ελληνικής πρότασης σύναψης σχετικού διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας. Τόνισε δε ότι το ζήτημα των επιστροφών αποτελεί βασικό τμήμα του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο κ. Nab εξέφρασε την επιθυμία για συνεργασία με την ελληνική πλευρά στο ζήτημα των εθελουσίων επιστροφών μέσω και της Αφγανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς και την ελπίδα για λειτουργία Ελληνικής Πρεσβείας στην Καμπούλ, σημειώνοντας ότι η αφγανική πλευρά μπορεί να συνδράμει σχετικά.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ και να υπογράψω με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν μία πολιτική συμφωνία. Με τον κύριο Nab είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και ιδιαίτερα το πολύπλοκο θέμα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε ταγμένη στην υποστήριξη της εσωτερικής ασφάλειας και, βεβαίως, της ειρήνης στην περιοχή του Αφγανιστάν. Γι’ αυτό και συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κινδύνου των Ταλιμπάν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει υποδεχτεί και φιλοξενεί πάνω από 40.000 Αφγανούς στη χώρα μας. Πολλοί από αυτούς έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα, κάποιοι από αυτούς δεν έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και κρίνονται ως παράνομοι μετανάστες. Γι’ αυτό, ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση για τη συμφωνία στα θέματα μετανάστευσης με το Αφγανιστάν, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα και απέναντι στους ανθρώπους, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους περνώντας τα σύνορα παρανόμως, για να φτάσουν στη χώρα μας. Ότι, ακόμα και αν φτάσουν εδώ, τελικά ο δρόμος τους δε θα έχει επιτυχία».

 


Σχολιάστε εδώ