Συνεχίζεται με ανατροπές η διαμάχη στην Ακαδημία

Συνεχίζεται με ανατροπές η διαμάχη στην Ακαδημία

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…

-Παραίτηση του Γενικού Γραμματέα από την υποψηφιότητά του για τρίτη θητεία
-12 Ακαδημαϊκοί καταγγέλλουν

Η διαμάχη στην Ακαδημία συνεχίζεται με κύρια ευθύνη της προέδρου της κ. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη και με επίκεντρο την παραίτηση αφενός του Γ. Γραμματέα της Ακαδημίας κ. Βασίλειου Πετράκου από την υποψηφιότητά του για τρίτη θητεία και αφετέρου μια νέα παρανομία της προέδρου, η οποία παρέτεινε, χωρίς να έχει ένα τέτοιο δικαίωμα, την προθεσμία υποβολής νέων υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Πετράκος, η θητεία του οποίου έληξε τον περασμένο Απρίλιο και παρετάθη από την πρόεδρο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, που προκάλεσε, άλλωστε, έντονες αντιδράσεις, υπέβαλε την παραίτησή του από την υποψηφιότητά του, μετά τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι συνεχείς παρανομίες και παρατυπίες της προέδρου για την παράταση της θητείας του και την επανεκλογή του.

Είναι εντυπωσιακό ότι μετά την προεξοφλούμενη αποτυχία της επανεκλογής του και την παραίτησή του, ο Γ. Γραμματέας πήρε και ο ίδιος αποστάσεις από τις παρανομίες και παρατυπίες της προέδρου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές έγιναν για τη στήριξη της δικής του επανεκλογής. Σε επιστολή του προς την Πρόεδρο και τα τακτικά μέλη της Ακαδημίας, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2020, ο Γ. Γραμματέας αναφέρει τα εξής:

«Διά της παρούσης δηλώνω ότι μέχρι της λήξεως της θητείας μου ως Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας, θα υπογράψω μόνον τα έγγραφα εκείνα, που αφορούν νομικά ή οικονομικά ζητήματα, τα οποία, σε περίπτωση παραλείψεως υπογραφής τους, θα δημιουργηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στο ίδρυμα της Ακαδημίας.

Η όλη διαδικασία και η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 4505, τ.Β’΄, 13/10/2020) για την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέως έγινε παρά τους νόμους, με ανίσχυρο αιτιολογικό και χωρίς να έχω ερωτηθεί και να έχω υπογράψει, ως εκ τούτου αρμόδιος, οιοδήποτε έγγραφο και ως το οικείο Πρακτικό της Συ­γκλήτου, για το οποίο είμαι αποκλειστικώς αρμόδιος.

Ούτε ακόμη υπέγραψα, ως προβλέπεται εκ του νόμου, οιοδήποτε διαβιβαστικό προς το υπουργείο Παιδείας, σχετικό με την υπόθεση της εκλογής Γενικού Γραμματέως ούτε τέθηκε τέτοιο έγγραφο υπ’ όψη μου».

Η αποστασιοποίηση και του εκτελούντος προσωρινά, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, χρέη Γενικού Γραμματέως θέτει σε δεινή θέση την πρόεδρο, η οποία προέβη και σε νέα παρανομία, με την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Η ενέργειά της προκάλεσε έντονη αντίδραση, η οποία εκδηλώθηκε με επιστολή δώδεκα Ακαδημαϊκών:

«Πληροφορηθήκαμε με έκπληξη», αναφέρεται στην επιστολή, «μέσω της από 12/10/2020 επιστολής σας, ότι συνάδελφοι μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας το αργότερο μέχρι τις 15/10/2020, χωρίς μάλιστα αυτό να στηρίζεται σε οποιαδήποτε διάταξη νόμου, με το όλως αβάσιμο και έωλο επιχείρημα ‘‘εν όψει της προγραμματιζομένης νέας διαδικασίας’’, της επιστολικής ψήφου (ερειδόμενης στο άρθρο 120, παρ. 2 του ν. 4692/12/6/2020). Τούτο όμως είναι προδήλως μη σύννομο, διότι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα αυτό έληξε στις 30/9/2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της 18ης/6/2020 (που όρισε ονομαστικώς και τα μέλη της 6μελούς Εισηγητικής Επιτροπής. Κατόπιν της αποφάσεως αυτής (Ολομέλειας και Συγκλήτου), συνήλθε η 6μελής Εισηγητική Επιτροπή και έκρινε την αξία των δύο μόνων υποβαλλόντων υποψηφιοτήτων (κ.κ. Χρ. Ζερεφού, Β. Πετράκου), ακολούθως δε εισηγήθηκε στην κ. Πρόεδρο (βάσει των άρθρων 42 και 22 του Οργανισμού και του άρθρου 30 του Εσωτερικού Κανονισμού) ως μοναδικό υποψήφιο ομόφωνα τον κ. Χρ. Ζερεφό. Τούτο επιβεβαίωσε και μεταγενέστερα, με την από 6/10/2020 επιστολή της, η Εισηγητική Επιτροπή προς την κ. Πρόεδρο της Ακαδημίας. Συνεπώς, υποψηφιότητες υποβληθείσες μετά την 30ή/9/2020 (και ως εκ τούτου μη αποσταλείσες στην 6μελή Εισηγητική Επιτροπή προς κρίση) δεν είναι ληπτέες υπόψιν. Παρακαλούμε όπως ανακαλέσετε την από 12/10/2020 σχετική με το θέμα αυτό επιστολή σας».

Την επιστολή υπογράφουν οι Ακαδημαϊκοί Ε. Μουτσόπουλος, Ν. Κονομής, Γ. Κοντόπουλος, Δ. Νανόπουλος, Δ. Σκαρβέλης, Α. Βαλτινός, Α. Κουνάδης, Στ. Κριμιζής, Λ. Χριστοφόρου, Ε. Γδούτος, Ι. Παρμακέλης, Κ. Κριμπάς.

Είναι εκπληκτικό και θλιβερό η Πρόεδρος της Ακαδημίας, νομικός η ίδια, να επαναλαμβάνει συνεχώς παρανομίες στην άσκηση της Προεδρίας της και να εξαντλεί την ενιαύσια θητεία της σ’ ένα τόσο υψηλό και τιμητικό αξίωμα μ’ ένα άγονο τρόπο, που συντηρεί τις διαμάχες, πλήττει το γόητρο της Ακαδημίας και λειτουργεί ως τροχοπέδη στο δημιουργικό της έργο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ