Αθώος για την πρώτη υπόθεση και την δεύτερη κατηγορία ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος
Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας για την πρώτη υπόθεση ο Μητροπολίτης Κερκύρας, και Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας exapsalmos
Η υπόθεση αφορά στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να μεταβούν στην εκκλησία και να μεταλάβουν, παρακάμπτοντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας.
Μετά την εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης, η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της τάχθηκε υπέρ του Μητροπολίτη υπογραμμίζοντας ότι η Μητρόπολη ήταν από τις πρώτες που εξέδωσαν εγκύκλιο υπέρ της τήρησης των μέτρων για την πανδημία.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρει πως η Εισαγγελέας πρόσθεσε επίσης, ότι μετά τα λεγόμενα του Σεβασμιώτατου δεν διαπιστώθηκε αύξηση κρουσμάτων ούτε κατεγράφησαν περιπτώσεις πιστών που κυκλοφορούσαν χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Είπε μάλιστα, ότι ο Μητροπολίτης επιχείρησε να συγκεράσει το θρησκευτικό του καθήκον με την νομοθεσία χωρίς να έχει καμία συνείδηση ότι προτρέπει τους πολίτες σε αξιόποινες πράξεις, και επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέχρι τότε η νομοθεσία δεν ήταν σαφής.
Αθώος και για την δεύτερη κατηγορία ο Σεβ. Κερκύρας
Το δικαστήριο δηλ. ο Πρόεδρος κ. Γεωργιάδης, αποσύρθηκε προκειμένου να αποφασίσει την αθώωση ή να συνταυτιστεί με την πρόταση της εισαγγελέως κ. Υφαντή που πρότεινε ένοχος με ελαφρυντικά. Αλλά ο κ. Γεωργιάδης έμπειρος και καθόλου εμπαθής δικαστής αποφάσισε και για το δεύτερο σκέλος αθώος ο Μητροπολίτης γιατί έκανε το καθήκον του και ένοχοι οι άλλοι τρεις( Δήμαρχος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Τελετάρχης του Δήμου) και τος τιμωρεί με 4 μήνες.
Η ιστοσελίδα exapsalmos αναφέρει ποιο είναι το άρθρο 33 του νέου ποινικού κώδικα που τόσο οι συνήγοροι του Σεβ. Κερκύρας επικαλέστηκαν και εξήντλησαν κατά την διαδικασία αλλά και ο Σεβ. Πειραιώς Σεραφείμ ως μάρτυς υπερασπίσεως ανέφερε κατά την εξέτασή του.
Το άρθρο αυτό έχουν επικαλεστεί και κορυφαίοι νομικοί κληθέντες να σχολιάσουν την υπόθεση και την έκβασή της.
Ειδικότερα το άρθρο 33 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει τα εξής:
Η πράξη δεν καταλογίζεται σε εκείνον που την τέλεσε, αν κατά την τέλεσή της αδυνατούσε να συμμορφωθεί προς το δίκαιο λόγω ανυπέρβλητου για τον ίδιο διλήμματος εξαιτίας σύγκρουσης καθηκόντων και η προσβολή που προκλήθηκε από την πράξη είναι κατά το είδος και τη σπουδαιότητα ανάλογη με την προσβολή που απειλήθηκε.
Σημειώσεις επί του νόμου- Ο νέος Ποινικός Κώδικας, όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4619/2019, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019.
Ως εκ του παραπάνω συνάγεται ο Μητροπολίτης Κέρκυρας δεν θα έπρεπε καν να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Πηγή: exapsalmos.gr