Οι ασυμπτωματικοί είναι ο σιωπηλός κίνδυνος για τη μετάδοση του κορονοϊού, λέει στο «Π» ο Στ. Λουκίδης
Συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ» του καθηγητή Πνευμονολογίας Στέλιου Λουκίδη, προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Σε καραντίνα βρίσκεται από την Παρασκευή το πρωί η Κοζάνη, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η απόφαση βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών, τη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση αλλά και τα δεκάδες μικρά, ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή.
Ήδη στα πρόθυρα καραντίνας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τα Ιωάννινα και η Πέλλα, με περισσότερα από 200 ενεργά κρούσματα στην κάθε περιοχή, που αποτελούν κυρίως συρροές από χώρους εργασίας και γηροκομεία.
Γενικότερα σε όλη τη χώρα τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (περίπου 5.500 ενεργά κρούσματα), ωστόσο οι ειδικοί κρίνουν ότι βρίσκονται σε αυξημένη επιδημιολογική παρατήρηση και ετοιμότητα.
Σε πορεία σταθεροποίησης του μέσου αριθμού κρουσμάτων και του εβδομαδιαίου ολικού αριθμού κρουσμάτων κινείται τις τελευταίες δέκα μέρες και η Περιφέρεια της Αττικής, με περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα, ενώ το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο είναι σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια και Πειραιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι (συνολικά από την αρχή της πανδημίας είναι περίπου 485) συνδέονται με την κινητικότητα που βλέπαμε 15 μέρες πριν και πρόκειται για άτομα άνω των 70 ετών, με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Όσον αφορά τη γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 29 σχολικές μονάδες και σε 139 σχολικά τμήματα πανελλαδικά.
Το «ΠΑΡΟΝ» ζήτησε την άποψη του προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιου Λουκίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας στη Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», ο οποίος παραμένει στην πρώτη γραμμή:
«Παρά τις μικροδιακυμάνσεις μέσα στην εβδομάδα, λόγω του ότι το Σαββατοκύριακο γίνονται λιγότερα τεστ, η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη με περίπου 400 περιστατικά καθημερινά και με τις ΜΕΘ να δέχονται σχετικά μέτρια πίεση. Υπάρχει επίσης ένας αυξημένος αριθμός θανάτων τον τελευταίο καιρό, που οφείλεται στο ηλικιακό εύρος και στα υποκείμενα νοσήματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Η σταθερότητα των κρουσμάτων δεν είναι εφησυχαστική, γιατί κάθε μέρα τα κρούσματα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα ενεργά».
// Βλέπουμε όμως να υπάρχει παράλληλα μια αύξηση στις ημέρες νοσηλείας των εισαχθέντων στα νοσοκομεία;
Από την εμπειρία από το πρώτο κύμα θεωρώ ότι έχουν αυξηθεί λίγο, όχι όμως τόσο εντυπωσιακά. Ο αριθμός των ημερών νοσηλείας πρέπει να συγκριθεί ανάλογα και με το ηλικιακό εύρος που έχουν οι νοσηλευόμενοι και επίσης πώς επηρεάζεται η λοίμωξη από συνυπάρχοντα προβλήματα που μπορούν να έρθουν στην πορεία. Η παράταση της νοσηλείας, λοιπόν, συμβαίνει γιατί πολλές φορές κάποιος που νοσηλεύεται με Covid-19, ενώ παρουσιάζει βελτίωση, μετά από πέντε μέρες ξαφνικά κάνει μια υποτροπή που όμως οφείλεται σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι ασθενείς να καταλήγουν.
// Οι ασυμπτωματικοί μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας;
Οι ασυμπτωματικοί είναι μια ομάδα ανθρώπων τους οποίους δεν γνωρίζαμε στο πρώτο ενδημικό κύμα, γιατί δεν έρχονταν να ελεγχθούν. Τώρα που κάνουμε περίπου 20.000 τεστ καθημερινά –από τα 2.000 την περίοδο του πρώτου κύματος– παρατηρήσαμε ότι κάποιοι βρίσκονται θετικοί χωρίς να έχουν συμπτώματα και παραμένουν έτσι σε όλη τη διάρκεια της πορείας της νόσου. Επαναλαμβάνοντας το τεστ μετά την περίοδο της καραντίνας τους, φαίνονται αρνητικοί και επανέρχονται στη φυσιολογική ζωή τους. Αυτοί φαίνεται ότι ενώ στην αρχή θεωρούσαμε ότι ήταν 1 – 2, είναι πλέον σημαντικός αριθμός. Μπορεί να μη βήχουν και να μη φταρνίζονται, αλλά ομιλούν και κατά συνέπεια με την ομιλία μπορούν να μεταδώσουν σταγονίδια. Θεωρώ ότι δεν έχουν το ίδιο ιικό φορτίο με όσους νοσηλεύονται. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν, παρά μόνο με τα μαζικά τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ. Αποτελούν όμως έναν σιωπηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.
// Με τα σημερινά δεδομένα, ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας;
Η ευρεία χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου –για το οποίο ήδη η συμμετοχή του κόσμου είναι μαζική–, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ειδικά στους κλειστούς χώρους και η αποφυγή του συγχρωτισμού μπορούν φέτος αφενός να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά της γρίπης, αφετέρου να διατηρήσουν τα περιστατικά του κορονοϊού σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Οι μισοί Έλληνες δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο, ενώ μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς (58%) είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο όταν εγκριθεί και οι υπόλοιποι δηλώνουν αναποφάσιστοι, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα 1.000 ατόμων του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεων, αντιλήψεων και πρακτικών έναντι του κορονοϊού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι πιο διστακτικοί έναντι του εμβολίου σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους. Εκείνοι που διστάζουν περισσότερο είναι ενήλικες κάτω των 65 ετών, αυτοί που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή δεν ζουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσοι πιστεύουν ότι ο ιός φτιάχτηκε στο εργαστήριο από ανθρώπους, όσοι πιστεύουν ότι ό νέος κορονοϊός δεν είναι πιο σοβαρός και πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη και όσοι δεν φαίνεται να γνωρίζουν τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους ελέγχου και πρόληψης του νέου κορονοϊού.
Η διστακτικότητα ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η οποία ποικίλλει θεαματικά παγκοσμίως από χώρα σε χώρα, όπως δείχνει η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: womenonly.gr