Με τον φόβο θερμού επεισοδίου ζουν στο Μαξίμου
Με τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία κινούνται στην κυβέρνηση, ενδεχόμενο που μεγιστοποιείται διαρκώς όσο ο Τ. Ερντογάν επιμένει στην αδιάλλακτη έως πολεμική τακτική του. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, που από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, τις τελευταίες ημέρες είναι –σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις ενδείξεις– «επί ποδός πολέμου», έτοιμες να αποκρούσουν μια εχθρική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πιθανό ο Τ. Ερντογάν να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο, περιορισμένης ή όχι έκτασης, προκειμένου να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου, με τους δικούς του όρους.
Κι αν αυτήν τη στιγμή η θέση της χώρας μας είναι ότι το μόνο ζήτημα που μένει να διευθετηθεί είναι ο ορισμός των θαλασσίων ζωνών, τα πράγματα θα είναι σαφώς διαφοροποιημένα ύστερα από ένα επεισόδιο με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Πόσω μάλλον αν υπάρχουν και απώλειες, όχι μόνον υλικές.
Υπό την πίεση των ξένων (ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά.), ίσως υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να μπει σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης, όπως σταθερά επιδιώκει ο Τ. Ερντογάν. Σε μια τέτοια περίπτωση, κυβέρνηση και Κυρ. Μητσοτάκης θα έχουν απεμπολήσει μια πάγια εθνική θέση και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων.
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα των ελληνοτουρκικών να λειτουργήσει ως καταλύτης και να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Όλα τα παραπάνω, συν τις πιέσεις των ξένων, είναι που φοβίζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, με συνέπεια να ακολουθεί μια υποτονική (κατά πολλούς υποχωρητική) στάση έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας.
«Δεν ψάχνομαι για καβγά…» (σ.σ.: με τον Τ. Ερντογάν), είπε σε συνέντευξή του στις αρχές της εβδομάδας στα «Νέα», ενώ το ερευνητικό «Oruc Reis», συνοδεία πολεμικών πλοίων, έκοβε βόλτες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αντί να δώσει μια σκληρή απάντηση, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, έκανε ένα βήμα πίσω, διευκρινίζοντας… ότι η κόκκινη γραμμή για τη χώρα μας στο Αιγαίο βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια. (Όπερ σημαίνει ότι τα περί επέκτασης στα 12 ν.μ. ξεχάστε τα μια για πάντα…)
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει προς… διευθέτηση το τμήμα της θάλασσας από τα 6 μέχρι τα 12 ν.μ. Την ίδια στιγμή αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το «Oruc Reis», με την ανοχή της Αθήνας, συνεχίζει απρόσκοπτα τις έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας.
Διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας η Τουρκία αυτήν τη στιγμή «γκριζάρει» και καθιστά διεκδικήσιμη τη συγκεκριμένη περιοχή.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, έχουμε μια επανάληψη των Ιμίων.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ