Κόντρα κυβέρνησης – επιστημόνων!
-Μίνι lockdown ζητούν εδώ και τώρα στην Αττική οι επιδημιολόγοι
Με διαφορετικές ταχύτητες τρέχουν κυβέρνηση και επιστήμονες ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που προκαλεί σύγχυση και αμηχανία στους πολίτες. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σταθερά πάνω από τα 400, ενώ ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων, η κυβέρνηση προχωρεί με αργή κλιμάκωση στην εφαρμογή νέων μέτρων.
Προσμετρώντας αφενός το ότι η πανδημία θα τραβήξει για αρκετούς μήνες ακόμη και αφετέρου τις συνέπειες των μέτρων στην οικονομική και την κοινωνική ζωή του τόπου.
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες, που τοποθετούνται με μοναδικό κριτήριο την προστασία της
δημόσιας υγείας, ζητούν τη λήψη πρόσθετων, πιο αυστηρών μέτρων και προβαίνουν σε άκρως ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον.
Σε αντίθεση δηλαδή με την κυβέρνηση, που επιδιώκει να διατηρήσει ένα επίπεδο αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, καθώς γνωρίζει ότι η ψυχολογική κατάσταση των πολιτών είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για την πιστή εφαρμογή των μέτρων όσο και γενικότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η διάσταση που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και επιστημόνων είναι εμφανής από τα μέσα Αυγούστου, ίσως και λίγο νωρίτερα. Εδώ και δύο μήνες οι επιδημιολόγοι έχουν συστήσει στους αρμόδιους υπουργούς να επιβληθεί ως υποχρεωτικό το μέτρο της μάσκας για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι αν είχε εφαρμοστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είχαν προτείνει, τώρα ο αριθμός κρουσμάτων, νεκρών κ.ά. θα ήταν σαφώς πιο χαμηλός. Η κυβέρνηση από την πλευρά της το καθυστερεί και περιμένει να… επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο.
Σε δηλώσεις του στη διάρκεια της εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας απέκλεισε στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο ενός μίνι lock down στην Αττική, στα πρότυπα του Παρισιού, όπου απαγορεύθηκε η κυκλοφορία από τις 9.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί.
Αντίθετα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το μέτρο δεν πρέπει να καθυστερήσει στην περίπτωση της Αττικής, διότι αργότερα ίσως είναι πολύ αργά. Υποστηρίζουν δε ότι είναι θέμα χρόνου η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η ανησυχία όλων στη φάση αυτή έχει να κάνει με συγκεκριμένους χώρους, όπως, π.χ., τα γηροκομεία, όπου η διασπορά του κορονοϊού έχει πιο μαζικό χαρακτήρα, με περισσότερους νεκρούς, λόγω της ευπάθειας (ασθένειες, προχωρημένη ηλικία) που παρουσιάζουν οι διαμένοντες στους χώρους αυτούς.
Όπως προαναφέραμε, οι προβλέψεις των επιστημόνων όσον αφορά τους επόμενους μήνες είναι το λιγότερο δυσοίωνες.
Εκτιμούν ότι η απαγόρευση στις συναθροίσεις και για τους χώρους εστίασης θα είναι ενεργές μέχρι και το τέλος του χρόνου, ενώ ο Ν. Χρηστάκης, καθηγητής στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ανέφερε ότι οι μάσκες θα υπάρχουν στην καθημερινότητα των πολιτών μέχρι τις αρχές του 2022!
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ