IANOS | Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Σύνταγμα και Πανδημία» με τον Απόστολο Παπατόλια και τον Σπύρο Βλαχόπουλο
Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, ο Όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης» και οι εκδόσεις Παπαζήση, οι εκδόσεις Ευρασία διοργανώνουν τη διαδικτυακη συζήτηση με θέμα: «Σύνταγμα και Πανδημία».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Θα συμμετέχουν οι:
♦ Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ (συγγφ. βιβλίου Συνταγματικός μιθριδατισμός. Οι ατομικές ελευθερίες σε καιρούς πανδημίας, εκδ. Ευρασία)
♦ Απόστολος Παπατόλιας, δρ. Συνταγματικού Δικαίου, Μέλος ΑΣΕΠ (συγγρφ. βιβλίου Η «επόμενη μέρα» του εθνικού και ευρωπαϊκού συνταγματισμού. Ερμηνευτικοί (ανα)στοχασμοί μετά την πανδημία, εκδ. Παπαζήση)
και θα παρέμβουν οι:
♦ Ιφιγένεια Καμτσίδου, αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ
♦ Γιώργος Καραβοκύρης, επικ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ
> Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Αλιβιζάτος ομ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ, τ. πρόεδρος του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης».
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Λίγα λόγια για τα βιβλία
Η «επόμενη μέρα» του εθνικού και ευρωπαϊκού συνταγματισμού. Ερμηνευτικοί (ανα)στοχασμοί μετά την πανδημία (εκδ. Παπαζήση)
H διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 έφερε στο προσκήνιο και μια πραγματική «πανδημία ερμηνειών» σχετικά με το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τα δικαιώματα, τη δημοκρατία, καθώς και τη σχέση του Κράτους με την παγκοσμιοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ερωτήματα που αναδείχθηκαν στο δημόσιο διάλογο ήταν ποικίλα και προκλητικά. Διαταράχθηκε το Σύνταγμα από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα δικαιώματα και τη λειτουργία της δημοκρατίας; Επηρεάστηκε η αυτονομία της πολιτικής από την κυριαρχία των «ειδικών»; Πώς αντιμετωπίζεται η διεύρυνση των ανισοτήτων και πώς διατυπώνονται τα πολιτικά διλήμματα σε εποχές πανδημίας; Υποχωρεί πράγματι η παγκοσμιοποίηση και επιστρέφουν δυναμικά τα κυρίαρχα Εθνικά Κράτη; Επανέρχεται στο προσκήνιο ο παραδοσιακός κεϋνσιανισμός ή μήπως αναδύεται ένας παρεμβατισμός «νέου τύπου»; Πώς αξιολογείται η παρεμβατική δράση της ΕΕ και με ποιο τρόπο η αντιμετώπιση της κρίσης διέρχεται από την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης; Η αποδόμηση των μύθων της «ερμηνευτικής πανδημίας» γίνεται η ευκαιρία να αναστοχαστούμε το αύριο του συνταγματισμού σε δύο επίπεδα: Πρώτον, επαναφέροντας την έννοια του Συντάγματος ως τεχνικής των αντιβάρων που επιτρέπουν το δημοκρατικό αυτοκαθορισμό ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας. Δεύτερον, ανακαλύπτοντας τις αρετές της αλληλέγγυας κοινωνίας του διαμοιρασμού και της ισότιμης συμμετοχής, όπου η «κοινωνική δημοκρατία» συναντά τα αμοιβαία ηθικά καθήκοντα των πολιτών.
Πληροφορίες για το βιβλίο του Απόστολου Παπατόλια: https://www.ianos.gr/i-epomeni-mera-tou-ethnikou-ke-efropekou-sintagmatismou-0498502
Λίγα λόγια για τον Απόστολο Παπατόλια
Είναι Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre και Σύμβουλος του ΑΣΕΠ. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γαλλία. Απασχολήθηκε ως ερευνητής (1992-1995) του Γαλλικού Υπουργείου Έρευνας στο Κέντρο Θεωρίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου της Nanterre. Το διδακτορικό του με τίτλο «Conception mecaniste etconception normative de la Constitution» δημοσιεύθηκε στην ευρωπαϊκή σειρά μελετών συνταγματικού δικαίου και πολιτικής επιστήμης Bibliotheque europeenne (Sakkoulas-Bruyant, 2000). Έχει διατελέσει Νομάρχης Μαγνησίας (2006-2010) και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (2011-2014). Σήμερα διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Άλλα έργα του στα ελληνικά: «Συνταγματικές επιχειρηματολογίες για τη συνταγματική αναθεώρηση» (2001), «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» (2004), «Πολιτική και Διοίκηση. Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ελλάδα του 21ου αιώνα» (2010), «Η αξιοκρατία ως αρχή & ως δικαίωμα» (2019).
Συνταγματικός Μιθριδατισμός. Οι ατομικές ελευθερίες σε εποχές πανδημίας» (εκδ. Ευρασία)
Μπορεί η αναστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού να απειλήσει την «υγεία» της Δημοκρατίας; Ο «συνταγματικός μιθριδατισμός» αναφέρεται στον κίνδυνο να ανεχτούμε τους όποιους περιορισμούς των δικαιωμάτων μας και μετά το τέλος των έκτακτων περιστάσεων. Διότι ακόμη και μετά την πάροδό τους, υφίσταται ο κίνδυνος να συνεχιστούν ή και να εντατικοποιηθούν περιορισμοί ατομικών ελευθεριών, όπως της ιδιωτικής ζωής μας, με τη χρήση των νέων υπερσύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών. Πώς υπερασπιζόμαστε τον νομικό πολιτισμό μας; Η αναστολή ελευθεριών είναι μια «θεραπεία» τόσο τοξική που πρέπει να είναι αυστηρώς προσωρινή. Μπορεί η εξουσία, εξοπλισμένη με τις «ακίδες» της τεχνολογίας, να εισχωρήσει στο κύτταρο της ατομικής μας ελευθερίας ακριβώς όπως ο ιός με τις δικές του ακίδες προσβάλλει τα βιολογικά κύτταρα; Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει το συνταγματικό δίκαιο, χωρίς να υποκύπτει ούτε στον «συνταγματικό λαϊκισμό» αλλά ούτε και στον «συνταγματικό μιθριδατισμό».
Πληροφορίες για το βιβλίο του Σπύρου Βλαχόπουλου: https://www.ianos.gr/sintagmatikos-mithridatismos-0496053
Λίγα λόγια για τον Σπύρο Βλαχόπουλο
Ο Σπύρος Βλαχόπουλος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1995) με θέμα διατριβής τη σχέση της ελευθερίας της τέχνης με την προστασία της νεότητας. Το 2003 εξελέγη λέκτορας, το 2007 επίκουρος, το 2012 αναπληρωτής καθηγητής και το 2016 καθηγητής πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο.
Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων κυρίως για θέματα συνταγματικής ιστορίας, ερμηνείας του Συντάγματος και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου. Είναι μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.
Έργα του: Το δικαίωμα της αναφοράς κατά το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο (1998), Όψεις του δικαιώματος της δικαστικής προστασίας ενώπιων του Συμβουλίου της Επικράτειας (1998), Ιδιωτικοποίηση: Το συνταγματικό πλαίσιο μιας πολιτικής απόφασης (1999), Η κλωνοποίηση στην ελληνική έννομη τάξη(2000), Διαφάνεια της κρατικής δράσης και προστασία προσωπικών δεδομένων (2007). Είναι αναπληρωματικό μέλος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα.