Αχαρτογράφητα νερά για την οικονομία

Αχαρτογράφητα νερά για την οικονομία

-Ανάλεκτα-

Ο πυλώνας του νέου προϋπολογισμού, που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόβλεψη, θα είναι τουλάχιστον 5,5%, ήδη μπάζει νερά.

Η υπόθεση για την ταχύτητα της ανάκαμψης το επόμενο έτος βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση έπιασε πάτο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με το 15,2%, και εφόσον αυτή περάσει σε μεγαλύτερη εστία βάθους στο τρίτο τρίμηνο του 2020, λόγω των αναιμικών εισπράξεων από τον τουρισμό, τότε η ετήσια ύφεση μάλλον κλίνει προς το 9% – 10%, καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα δυσμενή σενάρια.

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας εμμένει στην αρχική πρόβλεψη για ύφεση 9%, ενώ οι διεθνείς οίκοι βλέπουν διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ, με κατώτατο όριο το 10%.

Αν και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση του ελλείμματος θα επέλθει σχεδόν αυτόματα, από την απόσυρση των μέτρων που ελήφθησαν φέτος για τη στήριξη της οικονομίας, τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, το σκηνικό για το επόμενο έτος παραμένει θολό, καθώς ουδείς γνωρίζει την τροχιά της πανδημίας.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ποντάρουν στα πακέτα της Κομισιόν για να αυξήσουν τις ανάσες ρευστότητας στη αγορά. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, δηλαδή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ