Φρανσουά – Ξαβιέ Μπελαμί: Ένοχη η σιωπή της Ευρώπης κατά της Τουρκίας!

Φρανσουά – Ξαβιέ Μπελαμί: Ένοχη η σιωπή της Ευρώπης κατά της Τουρκίας!

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του γαλλικού Συντηρητικού Κόμματος Φρανσουά – Ξαβιέ Μπελαμί χτυπάει την καμπάνα

-Παραμένοντας ακίνητοι μπορεί να φτάσουμε σε πολεμικές καταστάσεις

«Η Τουρκία δεν είναι απλώς μια απειλή για την Ελλάδα ή άλλο ένα βήμα στην περίπλοκη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι μια απειλή που πλήττει όλη την Ευρώπη, η οποία πρέπει να είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Η αντίδραση της Ευρώπης δεν πρέπει είναι αδύναμη. Βλέπω το συναίσθημα που προκαλεί το θέμα της Λευκορωσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι όντως δικαιολογημένο. Ωστόσο, εκεί μιλάμε αμέσως για κυρώσεις, χωρίς ο Λουκατσένκο να έχει εισβάλει σε χώρα-μέλος της ΕΕ ή να παραβιάζει την κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους-μέλους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τον χρόνο του μιλώντας για το κράτος δικαίου, αλλά από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί να είμαστε τόσο χλιαροί σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η οποία παντού (Καύκασος, Συρία κ.λπ.) πιστεύει ότι η δύναμη μπορεί να υπερισχύει του νόμου. Όταν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Άγκυρα για να προσφέρει διαμεσολάβηση, αγνόησε το γεγονός ότι υπάρχει ένα κράτος που επιτίθεται και ένα κράτος που είναι θύμα. Υπάρχει μια χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επομένως, πρέπει να σταματήσει αυτή η παραβίαση πριν ξεκινήσει μια συνομιλία. Αυτό δυσφημεί την ΕΕ και τις θέσεις της.

Υπάρχει μια ένοχη σιωπή στην Ευρώπη που οφείλεται στην απροθυμία της Γερμανίας να έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία, έχοντας μια σημαντική τουρκική κοινότητα στους κόλπους της. Το θέμα δεν είναι να κηρύξουμε πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Αλλά παραμένοντας ακίνητος, όπως έχουμε δει στην Ιστορία, μπορεί κανείς να φτάσει σε πολεμικές καταστάσεις».

* Φρανσουά – Ξαβιέ Μπελαμί,
Καθηγητής Φιλοσοφίας

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: fxbellamy.fr


Σχολιάστε εδώ