Γ. Κατρούγκαλος στο «Π»: Άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα

Γ. Κατρούγκαλος στο «Π»: Άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Τομεάρχη Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ


Η Τουρκία αυξάνει συνεχώς την ένταση στις διμερείς μας σχέσεις, τόσο με εμπρηστική ρητορική όσο και με έμπρακτες ενέργειες επιθετικότητας, όπως η πρόσφατη NAVTEX και ο ψυχολογικός πόλεμος με την «πολιορκία» του Καστελλόριζου.

Απέναντι σε αυτήν τη συνεπή, ως προς τον αναθεωρητισμό, στρατηγική, η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ακόμη τις κόκκινες γραμμές της. Αντιθέτως, σε αρκετές περιπτώσεις συσκότισε συνειδητά τον χαρακτήρα των τουρκικών προκλήσεων, για να συγκαλύψει την αδυναμία της να τις προλάβει ή να τις αποκρούσει.

Οι πρόσφατες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες κόκκινη γραμμή είναι μόνον τα 6 μίλια, χαρακτηρίσθηκαν ως ατυχείς από πολιτικούς και διπλωμάτες του ίδιου του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά αποκαλύπτουν ένα τεράστιο κενό στρατηγικής, που βλάπτει τη χώρα και πρέπει άμεσα να καλυφθεί.

Η κυβέρνηση τρέχει κάθε φορά, αντανακλαστικά και αμυντικά, πίσω από κάθε επιθετική κίνηση της Τουρκίας, χωρίς σχέδιο και πρωτοβουλία. Έχουμε υπογραμμίσει εδώ και μήνες την ανάγκη να επιστρέψουμε σε μια εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάγια υποστηρίζει την ανάγκη να ξαναβρεί η χώρα ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, ανάλογο της πολυδιάστατης και ενεργητικής διπλωματίας, εξαγωγής σταθερότητας και αναζήτησης λύσεων που εφαρμόσαμε επί της διακυβέρνησής μας.

Έχουμε εξειδικεύσει πλευρές αυτού του σχεδίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να υιοθετήσει διττή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ώστε να πάψει να αντιδρά αντανακλαστικά στην επόμενη επιθετική της κίνηση:

Αφενός να ασκείται με κάθε μέσο πίεση για την ανατροπή των παράνομων μεθοδεύσεών της, ιδανικά πριν εκδηλωθούν, με ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, και αφετέρου να αποκαταστήσει συνθήκες διαλόγου μαζί της, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Και όλα αυτά με συνείδηση του γεγονότος ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας έχει δύο πάγιους πυλώνες: Την προάσπιση της κυριαρχίας μας και τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Για τη διαμόρφωση ενός παρόμοιου σχεδίου και τη διαμόρφωση συνθηκών εθνικής ενότητας υποστήριξής του πρέπει άμεσα να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Περαιτέρω, πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας νότια και ανατολικά της Κρήτης και να καταστήσουμε ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά ότι εξετάζουμε παράλληλα την προοπτική επέκτασής της και στα νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Και αυτό για να γίνει άμεσα σαφές, σε όλες τις πλευρές, ότι δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα, ούτε σήμερα στο Καστελλόριζο ούτε αύριο στην Κρήτη.

Η χώρα μας θα πρέπει να είναι σταθερά προσανατολισμένη στον διάλογο, ως μοναδικό τρόπο επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία, γνωρίζοντας όμως επίσης ότι ο διάλογος δεν είναι βιώσιμος υπό όρους εκβιασμών και προβολής ισχύος και πράττοντας ανάλογα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ