Τσιγάρα, καύσιμα και αλκοολούχα ποτά: 1,242 δισ. ευρώ τον χρόνο τα… έσοδα των λαθρεμπόρων!

Τσιγάρα, καύσιμα και αλκοολούχα ποτά: 1,242 δισ. ευρώ τον χρόνο τα… έσοδα των λαθρεμπόρων!

Σίγουρη… μπάζα, και μάλιστα αφορολόγητη, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται κάθε χρόνο σε 1,300 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 1,242 δισ. ευρώ.

Το λαθρεμπόριο αποδεικνύεται προσοδοφόρα δουλειά. Έχει, βέβαια, κάποιους κινδύνους, αλλά μπορείς να ξεφύγεις με κάποια «δωράκια», άντε και κάποιους μήνες… διακοπές στον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με στοιχεία από καλές πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα… ετήσια έσοδα από τη λαθραία διακίνηση τσιγάρων, καυσίμων και ποτών έχουν ως εξής:
♦ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων 700 εκατ. ευρώ,
♦ από το λαθρεμπόριο καυσίμων το λιγότερο 300 με 500 εκατ. ευρώ και
♦ από το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών γύρω στα 42 εκατ. ευρώ.

Ήτοι, περίπου 1,242 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Με βάση έκθεση της KPMG, το 2018 η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών προσφέρει 1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και στηρίζει πάνω από 31.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Όσον αφορά τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, εκτιμώνται σε 42 εκατ. ευρώ το λιγότερο λόγω της μη καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Η μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων είναι η κύρια αιτία της άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση του… απόλυτου λαθρεμπορίου που γίνεται στα τσιγάρα, στα καύσιμα και στα ποτά.

Οι ποινές που προβλέπονται είναι μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμα έως 250.000 ευρώ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ