Μια ωραία ατμόσφαιρα… Η ιστορία του εκπαιδευτικού Νιχάτ Χότσικα

Μια ωραία ατμόσφαιρα… Η ιστορία του εκπαιδευτικού Νιχάτ Χότσικα

Η ιστορία του εκπαιδευτικού Νιχάτ Χότσικα έχει περάσει και από αυτήν τη στήλη… Όταν, μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν διοργάνωσε το γνωστό… κυνήγι μαγισσών σχετικά με το… ποιόν του καθενός: Όσοι, μεταξύ άλλων, ήταν… Γκιουλενιστές πήραν τον δρόμο των φυλακών, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης.

Όμως ο τούρκος Πρόεδρος δεν περιορίστηκε μόνο στα του οίκου του, άλλωστε και αυτό είναι μια πολύ σχετική έννοια. Έβαλε το χέρι του και στην ελληνική Θράκη, στοχοποιώντας τον εκπαιδευτικό Νιχάτ Χότσικα ως οπαδό του Γκιουλέν και ζήτησε να απολυθεί από το ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο στο οποίο εργαζόταν! Όπερ και εγένετο και δεν έτρεξε και τίποτα…

Ή, μάλλον, έτρεξε ο Νιχάτ Χότσικα, ο οποίος ενημέρωσε την Ομοσπονδία του και κίνησε όλες τις διαδικασίες για να βρει το… δίκιο του. Και το βρήκε: Το σχολείο έπρεπε να επαναπροσλάβει τον εκπαιδευτικό, καθώς η απόλυσή του κρίθηκε παράνομη… Αλλά δεν ήθελε…

Το μήνυμα…

Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, έπρεπε να πάει στις 6 Οκτωβρίου και να αναλάβει καθήκοντα στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης.

Όταν όμως παρουσιάστηκε, παρεμποδίστηκε από μια ομάδα «γονέων», που έκανε την… υποδοχή.

Η ομάδα ενημερώθηκε, μία μέρα πριν, με μήνυμα το οποίο φέρεται να έστειλε ο Μέτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας σε συγκέντρωση για να παρεμποδιστεί o Χότσικα να αναλάβει καθήκοντα. Με τρόπο, βεβαίως, ιδιαιτέρως… sic: «Αγαπητοί μου δάσκαλοι, θέλω την προσοχή όσων έχουν παιδιά στο μειονοτικό γυμνάσιο. Ενημερωθήκαμε ότι αύριο το πρωί ο Χότσικα θα φτάσει στο σχολείο. Επομένως, οι υπάλληλοί μας, που είναι γονείς, θα πρέπει να είναι εκεί στις 7:45 αύριο και να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία χωρίς να προκαλούν βία. Με σεβασμό»… (Όχι, παίζουμε…).

«Παίζει με τη φωτιά το τουρκικό προξενείο»

Δεν θυμάμαι να έχει εκφραστεί ένας εκπαιδευτικός φορέας με ανάλογο τρόπο… Προφανώς, οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όριά τους – γιατί οι υπόλοιποι φορείς, όπως φαίνεται, έχουν υπομονή-λάστιχο…

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, με επίσημη ανακοίνωσή της, λοιπόν, σημειώνει:
«Παίζουν με τη φωτιά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο οι εκπρόσωποι του τουρκικού προξενείου και οι διοικούντες το Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Όχι μόνο απαγορεύουν την ανάληψη εκπαιδευτικών καθηκόντων από τον εκπαιδευτικό Νιχάτ Χότσικα, καταπατώντας τις εντολές της ελληνικής πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα προβαίνουν σε υποκίνηση εκδηλώσεων μίσους, οργανώνοντας δήθεν αυθόρμητες συ­γκεντρώσεις μπροστά από το σχολείο». Στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνεται και το μήνυμα Μέτε…

Στη συνέχεια αναφέρεται στην περιπέτεια του εκπαιδευτικού, που ξεκινά με την παράνομη απόλυσή του το 2016 και τη δικαίωσή του από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία έχει εκδώσει… τρεις αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, κρίνοντας παράνομη την απόφαση του μειονοτικού σχολείου…
«Όμως στην είσοδο του σχολείου βρέθηκαν 20 – 30 άτομα, δήθεν αυθόρμητα συγκεντρωμένα (μετά από εντολή του ψευδοΜουφτή), που εμπόδισαν την είσοδο του εκπαιδευτικού στο σχολείο, με τουρκόφωνα ΜΜΕ να καλύπτουν πανηγυρικά την ‘‘εκδήλωση’’! Πρωτοφανείς, τριτοκοσμικές εικόνες στην ελληνική δημοκρατία που δεν τιμούν κανέναν. Δυστυχώς όμως παρατηρείται και ολιγωρία ορισμένων εκ των εποπτικών αρχών της πολιτείας που υπέκυπταν μέχρι τώρα στους εκβιασμούς προξενείου και διοίκησης του σχολείου και δεν εφάρμοζαν τον νόμο.

Η ΟΙΕΛΕ έχει ενημερώσει τις τοπικές αρχές για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν από τις πρακτικές του τουρκικού προξενείου και τη διοίκηση του Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης. Είναι φανερό ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, παίζοντας με τη φωτιά. Προειδοποιούμε τις αρχές και την ελληνική κυβέρνηση ότι τα πράγματα στην Ξάνθη είναι εκτός ελέγχου. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η σωματική ακεραιότητα του Νιχάτ Χότσικα και των εκπροσώπων μας τίθενται σε άμεσο κίνδυνο. Ελπίζουμε η ελληνική πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσει άμεσα την εφαρμογή των αποφάσεών της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έλλη Μητακίδου

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ