Μάξιμος Χαρακόπουλος στον ASTRA: Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις στα Φάρσαλα – Στενός κορσές στην Τουρκία
«Όπως είπα, από την επομένη της καταστροφής που βρέθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο στο δήμο Φαρσάλων, μπορεί να είμαι κυβερνητικός βουλευτής, αλλά αν χρειαστεί θα κάνω αυστηρή κριτική παρακολουθώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Γιατί τα λόγια πρέπει να γίνονται πράξη. Υπάρχει κόσμος που βρέθηκε στο δρόμο, πλημμύρισαν τα σπίτια του, καταστράφηκε το βιός του.
Έχουμε μπροστά έναν χειμώνα που όλοι ανέμεναν τα έσοδα από την αγροτική ενασχόληση για να τα φέρουν βόλτα. Άρα αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα. Θα το κάνουμε…». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ASTRA με τον κ. Μάκη Θεοδώρου και την κ. Ελευθερία Τζανακούλη.
Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα, άμεσα αντανακλαστικά. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κυβερνητικό κλιμάκιο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Θεσσαλία, την Καρδίτσα, υπουργοί βρέθηκαν στα Φάρσαλα, εμείς οι ίδιο βρεθήκαμε, ο ΕΛΓΑ επίσης και ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο. Εχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προανήγγειλε ότι την Δευτέρα θα υπάρξει και τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει στο 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ -να μην υπάρξει παρακράτηση του 20%, που γίνεται συνήθως. Επίσης 100 εκατομμύρια θα δοθούν για τις ζημιές στο πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα, γίνονται οι καταγραφές και άμεσα θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις και για τις οικίες και την οικοσκευή. Νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία που πραγματικά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, δεν έχουμε ζήσει τέτοιες σκηνές ειδικά στην Θεσσαλία, η πολιτεία είναι παρούσα, στέκεται δίπλα στους πολίτες που δίνουν την μάχη της επόμενης ημέρας και εδώ θα είμαστε και να ασκήσουμε και κριτική αν χρειαστεί».
Το φράγμα στη Σκοπιά
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε επίσης ότι «με αφορμή την καταστροφή που έγινε πρέπει να δούμε και συνολικότερα το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Να ξαναδούμε αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Το επεσήμανα από την πρώτη μου δήλωση, και το είπα και από το βήμα της Βουλής, μεταφέροντας τη φωνή των Φαρσάλων, καθώς χωριό-χωριό κατέγραψα αυτά που μου είπαν και τα μετέφερα στους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ αυτών, είπα ότι πρέπει να δούμε σοβαρά το μεγάλο έργο στη Σκοπιά Φαρσάλων, το φράγμα το οποίο θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο και ως έργο που θα συμβάλει στην άρδευση του κάμπου των Φάρσαλων -στον οποίο ποτέ δεν θα φθάσει ο Αχελώος ακόμη κι αν υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια- αλλά θα λύσει και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων, η οποία όπως ξέρετε χρόνια τώρα δεν έχει πόσιμο νερό και οι άνθρωποι πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Και βεβαίως είναι μια ευκαιρία να δούμε το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Έχω ζητήσει να συγκληθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έχω απευθυνθεί με επιστολή στην πρόεδρο, την κ. Αυγερινοπούλου, ζητώντας να δούμε το υδατικό πρόβλημα, το πρόβλημα ερήμωσης της Θεσσαλίας, γιατί είναι πια περιβαλλοντικό, οικολογικό το πρόβλημα, όλου του θεσσαλικού κάμπου. Από την μια έχουμε όλο το καλοκαίρι φαινόμενα ξηρασίας και ερήμωσης και ταυτόχρονα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ατσάλινη ψυχραιμία
Τέλος για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται από την μεριά μας ατσάλινη ψυχραιμία», ότι «ο χρόνος κυλάει υπέρ της Ελλάδος» και «δεν πρέπει να παρασυρθούμε στην στρατιωτικοποίηση της διαφοράς, όπως επιδιώκει η Τουρκία», που προκαλεί ώστε «η Ελλάδα να πατήσει πρώτη την σκανδάλη για να ρίξει το φταίξιμο στη χώρα μας».
Στενός κορσές στην Τουρκία
Ο Κυβερνητικός βουλευτής υπενθύμισε ότι «για την Τουρκία από το τελευταίο συμβούλιο κορυφής, 1 και 2 Οκτωβρίου, τα συμπεράσματα ήταν ξεκάθαρα, παρέπεμπαν σε κυρώσεις, και επέβαλαν διερευνητικές επαφές με ένα συγκεκριμένο ζήτημα προς διερεύνηση, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία. Η Τουρκία αυτό το πλαίσιο το θεωρεί ως ‘‘στενό κορσέ’’ και θέλει να δραπετεύσει απ’ αυτές τις διερευνητικές επαφές, γι’ αυτό επιχειρεί την ένταση, γι’ αυτό ξαναέβγαλε το Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο, γι’ αυτό προχωρά σε αυτές τις προκλήσεις, σε έναν πόλεμο νεύρων. Είδατε εχθές ότι επιχείρησε να δημιουργήσει προσκόμματα ακόμη και στην πτήση του υπουργού Εξωτερικών που επέστρεφε από το ιρακινό Κουρδιστάν, μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Χρειάζεται από την μεριά μας ατσάλινη ψυχραιμία. Ο χρόνος κυλάει υπέρ της Ελλάδος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε στην στρατιωτικοποίηση της διαφοράς, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Η Τουρκία επιδιώκει η Ελλάδα να πατήσει πρώτη την σκανδάλη, για να ρίξει το φταίξιμο στην χώρα μας. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, χρειάζεται ατσάλινη ψυχραιμία και υπομονή.
Ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων
Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ελλάδος. Μετά τις αμερικάνικες εκλογές τα πράγματα πιστεύω θα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτήν τη στιγμή και στην ΕΕ υπάρχει ανοχή κάποιων χωρών, αν θέλετε, στις τουρκικές θέσεις. Γιατί το παζλ ξέρετε των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι δύσκολο. Έχει από την μια το μεταναστευτικό. Από την μια κρατάει η Τουρκία το χαρτί 4 εκατομμυρίων μεταναστών, ασκεί πίεση ότι θα τους αφήσει να έλθουν προς την Ευρώπη. Από την άλλη έχουμε χώρες της ΕΕ με διμερείς σχέσεις και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Οι Ισπανοί πουλάνε εξοπλιστικά προγράμματα. Άλλες χώρες είναι εκτεθειμένες στον δανεισμό των τουρκικών τραπεζών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι δυσεπίλυτο το παζλ. Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται επιμονή της Ελλάδος από την μια πλευρά στο κομμάτι των διπλωματικών ενεργειών και βεβαίως ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων».
Δείτε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου: