Δημογραφικό: Η Ελλάδα πεθαίνει, αλλά το πολιτικό σύστημα αδιαφορεί

Δημογραφικό: Η Ελλάδα πεθαίνει, αλλά το πολιτικό σύστημα αδιαφορεί


Του
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ
Συμβούλου επιχειρήσεων – Συγγραφέα


Συντριπτικά ήταν και το 2019 τα στοιχεία γεννήσεων – θανάτων στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ πριν από λίγες μέρες. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις μειώθηκαν στις 83.763, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στους 124.965. Αν από τις τιμές αυτές αφαιρεθεί η συνεισφορά των αλλοδαπών (οι γεννήσεις ήταν το 14,5%), τότε προκύπτει ότι το 2019 ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε περισσότερο από 50.000 άτομα.

Τα παραπάνω στοιχεία σημαίνουν ότι το 2019 εξαφανίστηκε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, η Καβάλα ή τα Χανιά. Το 2018 χάθηκε η Άρτα ή η Βέροια. Συνολικά, μέσα στην τελευταία τριετία χάθηκε μια πόλη σαν το Ηράκλειο της Κρήτης και δυστυχώς έπεται συνέχεια.

Πράγματι, το 2019 αποτελεί την ένατη συνεχόμενη χρονιά που το φυσικό ισοζύγιο του ελληνικού πληθυσμού είναι αρνητικό και αν δεν αλλάξει άρδην η γεννητικότητα των Ελλήνων, στο εξής οι θάνατοι θα υπερβαίνουν κάθε χρονιά τις γεννήσεις.

Επιπόλαιη αντιμετώπιση του Δημογραφικού

Είναι γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση έλαβε μετά από πολλά χρόνια κάποια μέτρα για το Δημογραφικό. Τα μέτρα αυτά όμως ήταν εξαρχής τόσο φανερά ανεπαρκή, ώστε να δείχνουν ότι μάλλον οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος του προβλήματος ή ότι απλώς ασχολήθηκαν με το θέμα προσχηματικά.
Διότι, προφανώς, ύστερα από τόσα χρόνια μνημονιακής λιτότητας, ανεργίας, φυγής των νέων στο εξωτερικό, αλλοίωσης των οικογενειακών προτύπων και του αξιακού πλαισίου της ελληνικής κοινωνίας, είναι αστείο να προσδοκά κανείς ότι με ένα επίδομα 2.000 ευρώ ανά τέκνο ή με τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη θα προκαλέσει πλημμύρα γεννήσεων. Αντιθέτως, αν τα μισά χρήματα που δαπανώνται για την εξυπηρέτηση των παράνομων μεταναστών δίνονταν για το Δημογραφικό, θα είχαμε ήδη κάποια θετικά αποτελέσματα.
Ας μη μιλήσουμε βέβαια και για τη σημερινή αντιπολίτευση. Όπως είχε αναφέρει σε ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός περίμενε να λύσει το Δημογραφικό με τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν γίνει βέβαια και από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης.

Το Δημογραφικό δεν λύνεται με την παράνομη μετανάστευση

Όταν τα λένε αυτά, όμως, είναι φανερό ότι δεν έχουν σκεφτεί τις ποσοτικές διαστάσεις του προβλήματος. Δεν γνωρίζουν, δηλαδή, πόσα αγέννητα Ελληνόπουλα θα μας λείπουν έως το μέσο του αιώνα και πόσοι παράνομοι μετανάστες μπορούν να καταφθάσουν στην Ελλάδα από όλη την αφροασιατική περίμετρο. Ας τους ενημερώσουμε ότι αν η ελληνική υπογεννητικότητα συνεχιστεί, τότε, σύμφωνα με τη Eurostat, το 2050 θα μας λείπουν περίπου 2.000.000 αγέννητα Ελληνόπουλα.
Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι θα μας έλθουν δύο εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία, το Κονγκό, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές και τις άλλες χώρες προέλευσης μεταναστών, τότε είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για επίλυση του Δημογραφικού, αλλά για το τέλος της νεοελληνικής κοινωνίας και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα αφροασιατικό αμάλγαμα, στο οποίο οι σημερινοί Έλληνες θα αποτελούν το βιολογικά απερχόμενο τμήμα του πληθυσμού.

Να φέρουν πίσω τα Ελληνόπουλα που έδιωξαν

Όταν, λοιπόν, μιλούν για λύση του Δημογραφικού με μεταναστευτικές ροές, θα πρέπει πρώτα από όλα να φροντίσουν να επιστρέψουν στη χώρα τα μισό και πλέον εκατομμύριο Ελληνόπουλα, που εκδιώχθηκαν από την οικονομική κρίση. Αυτό λογικά θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα του πολιτικού μας συστήματος. Ας σκεφτούν, λοιπόν, πρώτα οι ταγοί μας πώς θα φέρουν πίσω το μισό επιστημονικό δυναμικό της χώρας που έδιωξαν στο εξωτερικό, προτού το αντικαταστήσουν με παράνομους μετανάστες.
Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί τον αληθινό θεσμικό και παραγωγικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Απαιτεί αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, διάλυση των πελατειακών σχέσεων, εμβάθυνση της δημοκρατίας. Απαιτεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια σύγχρονη χώρα, με προοπτική, στην οποία θα αξίζει κάποιος να ζει. Μόνο έτσι θα επέστρεφαν στη χώρα οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια των Μνημονίων και οι οποίοι τώρα δημιουργούν τις οικογένειές τους στο εξωτερικό. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά δεν τα μπορεί το πολιτικό σύστημα. Πιθανώς όμως και να μην τα θέλει, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έχανε τον έλεγχο.

Ζητείται εθνική πληθυσμιακή στρατηγική

Εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, η Ελλάδα σβήνει δημογραφικά. Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, αντί να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε μια πολυεπίπεδη και μακροχρόνια δημογραφική πολιτική, στην πράξη αδιαφορούν ή μας ενημερώνουν ότι θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας με τους παράνομους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα από 80 χώρες του κόσμου.

H Ελλάδα δεν μπορεί όμως να αφεθεί στο έλεος των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Λύσεις για το Δημογραφικό υπάρχουν. Το πρωτεύον είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση και η συνεννόηση των κομμάτων για τη λύση του. Και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα υφυπουργείο δημογραφικής πολιτικής, που θα έχει την ευθύνη για την εφαρμογή της και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της.

Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Αρκεί να α­ντιγράψουμε αυτούς που πέτυχαν. Και πρώτο στη λίστα είναι το Ισραήλ, που μέσα σε μισό αιώνα πέτυχε να τριπλασιάσει τον πληθυσμό του. Το Ισραήλ, λοιπόν, μας δείχνει ότι το Δημογραφικό λύνεται. Το ίδιο μας δείχνουν οι σκανδιναβικές χώρες και η Γαλλία με τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που έχουν. Το ίδιο μας δείχνει και η Ουγγαρία με τα γενναία προγράμματα πολιτικής που εφαρμόζει υπέρ των πολυτέκνων. Ας ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια άμεσα. Δεν είμαστε στο «παρά πέντε». Είμαστε στο «και πέντε» του Δημογραφικού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ