ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ


Συγγραφέας
ΒΕΡΑ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗ
Εικονογράφος
ΡΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ


Κακός µπελάς αυτό το ζωγραφιλίκι», άκουσα αργότερα τον µπαµπά να λέει.
«Ίσως να µην έχεις δίκιο», είπε η µαµά. «Ο παππούς του µια χαρά τα κατάφερε».
«Ο παππούς του έχει ταλέντο. Ο γιος µας όμως; Μην κοροϊδευόµαστε!»
Ώστε αυτό πίστευε ο µπαµπάς για µένα; Ξαφνικά ένιωσα σαν να µε είχε πατήσει τρένο, και τότε όλες οι σκέψεις που έκανα κατά καιρούς φούντωσαν: Δε θα τα καταφέρεις, θα τους απογοητεύσεις όλους, παράτα τα.
Ωστόσο ο παππούς µου είχε άλλη γνώµη.
«Δεν υπάρχει κανένα εµπόδιο παρά µόνο ο ίδιος σου ο εαυτός».
Εγώ δεν ήµουν καθόλου σίγουρος όµως. Μέχρι τη στιγµή που, βγαίνοντας από το σπίτι, πρόσεξα ένα ξύλινο κουτί µε έναν φάκελο που έγραφε Άκρως Εµπιστευτικό!

Απόσπασμα βιβλίου

Μέρος Α’

Η αξία σου δε μειώνεται επειδή κάποιος δεν μπορεί να την αναγνωρίσει. 

Ο παππούς μου ο Αρίστος και η γιαγιά Κυβέλη

Οι δείκτες του ρολογιού στον τοίχο της τάξης φαίνονταν σταματημένοι, ενώ ο κύριος Μουστοξύδης, παρά τα εκατό κιλά του, πηγαινοερχόταν δεξιά κι αριστερά καθώς έγραφε εξισώσεις στον πίνακα. Προσπάθησα να ξεχαστώ κάνοντας καρικατούρες στο τετράδιό μου, μέχρι που τον ένιωσα να ξεφυσάει πάνω από το κεφάλι μου. Έκλεισα απότομα το τετράδιο και συγκεντρώθηκα στην άσκηση που έπρεπε να λύσουμε. Για καλή μου τύχη, έπειτα από ένα διάστημα που μου φάνηκε αιώνας, το ρολόι έδειξε επιτέλους μία και ακούστηκε το κουδούνι για το σχόλασμα.
Ήταν η καλύτερη ώρα της ημέρας. Πήρα το ποδήλατό μου και άρχισα να ανηφορίζω για το σπίτι του παππού μου του Αρίστου. Μέχρι να επιστρέψουν οι γονείς μου από τη δουλειά, θα μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα μαζί του.

Τον θαυμάζω πολύ τον παππού μου και θέλω να του μοιάσω. Όχι εμφανισιακά, γιατί είναι πολύ μικρόσωμος και με λεπτά πόδια που είναι και κάπως στραβά. Παρ’ όλα αυτά, έχει πολύ ωραίο στιλ. Φοράει πάντα ένα φουλάρι με έντονο χρώμα, έχει τα άσπρα του μαλλιά μακριά και πιασμένα αλογοουρά και φοράει σχεδόν πάντα ένα παράξενο καπέλο που μοιάζει με αναποδογυρισμένη παλέτα. Το λένε μπερέ και το έχει κάθε ζωγράφος που σέβεται τον εαυτό του. Επίσης, είναι πολύ περήφανος για το μεγάλο του μουστάκι που μοιάζει με αυτό του Σαλβαδόρ Νταλί έτσι που έχει τις άκρες μυτερές και στριμμένες προς τα πάνω. Όταν γίνω ζωγράφος σαν κι εκείνον, θα αφήσω κι εγώ ένα τέτοιο μουστάκι. Τον μπερέ τον φοράω ήδη.
Ελπίζω μόνο να έχω πάρει από το ταλέντο του. Βέβαια εκείνος ξεκίνησε σε πιο μικρή ηλικία από εμένα να ζωγραφίζει. Από ό,τι έχω μάθει, έκανε το πρώτο του σχέδιο όταν ήταν μόλις πέντε χρόνων. Ζωγράφισε τη γιαγιά Κυβέλη, που τότε βέβαια δεν ήταν ακόμα γιαγιά, αλλά συμμαθήτρια και φίλη του. Έκαναν πολλή παρέα οι δυο τους, και μια μέρα που είχαν πάει στην παιδική χαρά, η γιαγιά Κυβέλη σφήνωσε στην τσουλήθρα. Είχε, βλέπετε, κάποια κιλάκια παραπάνω τότε, όπως και τώρα, και ενώ όλοι προσπαθούσαν να την ξεσφηνώσουν, ο παππούς, ήρεμος και ατάραχος, πήρε ένα κλαδί και άρχισε να τη ζωγραφίζει στο χώμα. Έπειτα από αυτό, εκείνη του κρατούσε μούτρα για πολύ καιρό, αλλά από ό,τι φαίνεται το ξεπέρασε αργότερα, γιατί μετά τον παντρεύτηκε.
Από τότε μέχρι σήμερα, όποτε βλέπει κάποιος τον παππού μου, είναι πάντα με ένα πινέλο στο χέρι, και κάθε φορά που πηγαίνω σπίτι του μετά το σχολείο ζωγραφίζουμε μαζί στο ατελιέ του και μου μαθαίνει τα μυστικά του. Οι δυο μας είμαστε αυτό που λέμε «ζωγράφοι παντός καιρού». Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Έχει τύχει να ζωγραφίζουμε κάτω από την ομπρέλα μας τις σταγόνες της βροχής ενώ ρίχνει καρεκλοπόδαρα, ή ακόμα και βουτηγμένοι μέχρι τα γόνατα στο χιόνι προσπαθώντας να αποτυπώσουμε το λευκό των χιονονιφάδων…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

H ΒΕΡΑ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗ γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και της Οξφόρδης και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι και του Ανατολικού Λονδίνου.
Είναι Ψυχοθεραπεύτρια και Εισηγήτρια Σεμιναρίων Συμβουλευτικής Γονέων. Διατηρεί το δικό της γραφείο, όπου προσφέρει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας (Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και Κλινικής Υπνοθεραπείας) σε ενηλίκους και παιδιά.
Η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή βιβλίων για παιδιά.
Το 2011 εξέδωσε το πρώτο της παιδικό παραμύθι, Caterpillar Pauline, προσφέροντας όλα τα έσοδα στη φιλανθρωπική οργάνωση της Αγγλίας BeatBullying, και το επόμενο βιβλίο της ήταν ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΕΝΤΑΛΙΑΣ (2015), το οποίο βασιζόταν στην έρευνα που έκανε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της στην Οξφόρδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σειρά: Λωτός 
Ηλικία: 9-11
Κατηγορία: Ανθρώπινες σχέσεις, Καλές τέχνες, Κοινωνικό
ISBN: 978-618-01-3246-5
ISBN e-book: 978-618-01-3247-2


Σχολιάστε εδώ