Το 2021 στα χνάρια του 2020 ο τουρισμός!

Το 2021 στα χνάρια του 2020 ο τουρισμός!

Ύστερα από τη φετινή καταστροφική σεζόν (2020), οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού προετοιμάζονται το 2021 για μια εξίσου δύσκολη περίοδο και με ανυπέρβλητα ε­μπόδια. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για συνολικό τζίρο που θα αντιστοιχεί στο 50% αυτού που είχε η χώρα μας το 2019. Και αυτό κάτω από συγκεκριμένες –αυστηρές– προϋποθέσεις, που αν δεν τηρηθούν, οι προβλέψεις θα… πάνε περίπατο.

Προϋπόθεση πρώτη: Να υπάρξει σταδιακά εκτόνωση της πανδημίας πριν αρχίσει η άνοιξη, ούτως ώστε οι πολίτες όλων των χωρών να αισθανθούν ασφαλείς στην προοπτική να ταξιδεύσουν, που σημαίνει ανοιχτά σύνορα, ελεύθερα αεροδρόμια, επιστροφή των αεροπορικών εταιρειών σε κανονικούς ρυθμούς κ.ά.

Προϋπόθεση δεύτερη: Να μην υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί που εφαρμόσθηκαν από ορισμένες χώρες στη διάρκεια του 2019, όπως, π.χ., καραντίνα 7 ή 14 ημερών για τουρίστες που επέστρεφαν από συγκεκριμένους προορισμούς. Η καλή διαχείριση της πανδημίας, αν αυτό συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, θα λειτουργήσει σαφώς υπέρ της χώρας μας, καθώς θα αποτελέσει κίνητρο και κριτήριο για τους ευρωπαίους και όχι μόνο επισκέπτες.

Ωστόσο, ακόμα κι αν υποχωρήσει η πανδημία, ανοίξουν τα σύνορα κι επαναλειτουργήσουν αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά., δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε έκρηξη της τουριστικής κίνησης. Το κόστος, οικονομικό και κοινωνικό, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ βαρύ και… βαραίνει συνεχώς!

Χιλιάδες επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα, οι εργαζόμενοι, όσοι δεν έχασαν τη δουλειά τους, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά. Κατά συνέπεια, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θα έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα για να κάνουν διακοπές έξω από τη χώρα τους.

Τον κίνδυνο η τουριστική κίνηση να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το 2021, λόγω της οικονομικής ύφεσης, επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεσή του και ο οίκος Moody’s. Προδικάζο­ντας έτσι ότι και η επόμενη τουριστική σεζόν θα είναι εξαιρετικά δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ