Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία – Η Γερμανία τις στέλνει για Δεκέμβριο

Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία – Η Γερμανία τις στέλνει για Δεκέμβριο

H δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών).

Ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του Covid-19 με τα κρούσματα του κορονοϊού να ξεπερνούν τα 38 εκατομμύρια παγκοσμίως και τα 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη.

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα συζητηθούν την Παρασκευή ωστόσο σύμφωνα με το iefimerida, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας από σήμερα. Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα που θα δημιουργεί ένα απτό πλαίσιο για προώθηση των κυρώσεων το επόμενο διάστημα.

Παρά το ότι ορισμένες χώρες προσπαθούν να μην διαρραγούν εντελώς οι ευρωτουρκικές σχέσεις, γίνεται εμφανές ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αψηφά τις προειδοποιήσεις, και με την αιφνιδιαστική κίνηση να επαναφέρει το ερευνητικό σκάφος σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και να επιμένει στην προκλητική και επιθετική τακτική του η Ένωση καλείται πλέον να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για να προασπίσει τα συμφέροντα της.

Είναι πιθανό να ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε κυρώσεις. Να προηγηθεί η επεξεργασία ενός χρονοδιαγράμματος ενεργοποίησης τους με βάση την συμπεριφορά της Άγκυρας και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες ακόμα και σε μια έκτακτη Σύνοδο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί την λήψη απόφασης για κυρώσεις αυτό το διήμερο, παρά τις αυστηρές συστάσεις που απευθύνει στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το Reuters κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία, «είναι απίθανο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία κατά τη Σύνοδό της που ξεκινά την Πέμπτη, παρά τη «διαφωνία για το φυσικό αέριο» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .

Μετά το προηγούμενο Συμβούλιο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχαν σημειώσει ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της «εργαλειοθήκη», την οποία θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες.

«Οι κινήσεις της Τουρκίας αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο».

Εν συνεχεία, το ΒREXIT είναι στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν.

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκληση προς τους επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, το μήνυμα των υπουργών μετά το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Τρίτη, ήταν πως όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν, επίσης, στην κλιματική αλλαγή και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

ΜΕ πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Φωτό αρχείου


Σχολιάστε εδώ