Κοινωνική έκρηξη φοβούνται στο Μαξίμου από τα μέτρα

Κοινωνική έκρηξη φοβούνται στο Μαξίμου από τα μέτρα

-Το 60% παγκοσμίως έχει κουραστεί από τους περιορισμούς

Το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης, ως συνέπεια της κόπωσης των πολιτών από την παράταση των περιορισμών για την πανδημία, ανησυχεί την κυβέρνηση. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πλέον η εφαρμογή νέων μέτρων γίνεται σταδιακά και με μεγάλη φειδώ.

Η απόφαση είναι να δοθεί έμφαση στην πιστή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και μόνο στην περίπτωση που δεν σημειωθεί έξαρση της πανδημίας να ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί. «Δεν γίνεται να φορτώνουμε τους πολίτες με μέτρα, ενώ τηρούνται αυτά που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή», σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, που δεν κρύβουν ότι κάτι τέτοιο «μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ».

Οι ανησυχίες της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι. Καθώς διανύουμε τον όγδοο μήνα αφότου εμφανίστηκε στη χώρα μας ο κορονοϊός, ύστερα κι από ένα εξαντλητικό lockdown, οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται και σταδιακά εξασθενούν. Πόσω μάλλον που ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι να απαλλαγούμε από το άγχος της πανδημίας. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι θα φτάσουμε στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού προκειμένου να εκλείψουν τα μέτρα και να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στις πιθανές παρενέργειες από την κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα αναφέρεται σε έκθεσή του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με έρευνα που έχει στα χέρια του από διάφορες χώρες, το 60% δηλώνει ότι έχει κουραστεί από τα μέτρα και δεν έχει άλλες αντοχές. Επικαλούμενος τα στοιχεία της έρευνας, ο ΠΟΥ προειδοποιεί τις ηγεσίες των χωρών να μην προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις κι εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους επιστήμονες, αξιολογεί σε καθημερινή βάση τα δεδομένα από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον αριθμό των πολιτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Αυτήν τη στιγμή το μόνο νέο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι η μάσκα να καταστεί υποχρεωτική για όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Κι αυτό μόνο αν υπάρξει σαφής επιδείνωση της πανδημίας. Σε δεύτερο στάδιο τοποθετείται η πρόταση που έχει υποβληθεί από τους επιστήμονες, για περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας κ.ά., από 12 τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα στις 10 το βράδυ.

Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει, να μη χρειαστεί να θέσει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς γνωρίζει τις οικονομικές και άλλες συνέπειες που θα έχει. Όσο για ένα νέο γενικό lockdown, ούτε συζήτηση.

Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας κυβέρνηση και επιστήμονες θα αξιολογήσουν τα δεδομένα από την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα κινηθούν. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η διασπορά από τη λειτουργία των σχολείων είναι περιορισμένη κι ελεγχόμενη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ