Εν μέσω πανδημίας

Εν μέσω πανδημίας

Σχεδόν 34 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ ένας σπάνιος πάπυρος 700 χρόνων της δυναστείας Γιουάν της Κίνας.

Ο πάπυρος μήκους δύο μέτρων φέρει τη ζωγραφιά «Πέντε Μεθυσμένων Πριγκίπων που Επιστρέφουν Έφιπποι» και τον φιλοτέχνησε ο διάσημος κινέζος καλλιτέχνης και κρατικός αξιωματούχος Ρεν Ρενφά. Το έργο απεικονίζει τους πέντε πρίγκιπες, συνοδεία τεσσάρων ατόμων, να ιππεύουν κι ένας εξ αυτών είναι ο Λι Λινγκζί, που έγινε ο μακροβιότερος αυτοκράτορας της δυναστείας Τανγκ της Κίνας, Χουανζόνγκ. Ο πάπυρος φέρει επίσης μια σειρά από σφραγίδες, ανάμεσά τους και αρκετών κινέζων αυτοκρατόρων.

Ο πάπυρος βγήκε από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου από τον Που Γι, τον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, μετά την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ. Αρχικά αναμενόταν να πιάσει περίπου 10 – 15,5 εκατ. δολάρια.

Πολλά από τα 21 έργα του Ρεν Ρενφά φιλοξενούνται σε μουσεία ή ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. «Ο πίνακας», όπως λέει η ειδική στα κλασικά κινεζικά έργα τέχνης του οίκου Sotheby’s Σάλι Φονγκ, «αφηγείται την ιστορία των πέντε κινέζων πρι­γκίπων που διασκέδασαν, μέθυσαν και επέστρεψαν στα παλάτια τους. Ο ένας εξ αυτών είναι ο μελλοντικός αυτοκράτορας. Στον πίνακα τον βλέπουμε να απεικονίζεται ως άτομο που μπορεί να ανεχθεί το μεθύσι και να επιστρέψει πίσω μαζί με τους άλλους μεθυσμένους πρί­γκιπες».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: huffingtonpost.gr


Σχολιάστε εδώ