Στον ρυθμό του Σουλτάνου χορεύουν ΕΕ, Βερολίνο, Αθήνα και Λευκωσία

Στον ρυθμό του Σουλτάνου χορεύουν ΕΕ, Βερολίνο, Αθήνα και Λευκωσία

Βαράει τα νταούλια…

-Αποθράσυνε την Τουρκία η «λευκή επιταγή» που της δόθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Με τελεσίγραφα και τετελεσμένα ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να βάλει τη σφραγίδα του στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας και την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Μάλιστα, έχοντας πια ξεπεράσει τον σκόπελο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί το δίμηνο ανοχής που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι για να επιβάλει τις θέσεις του.

Σε μια αναμενομένη κίνηση, η Τουρκία, που δεν δείχνει να συγκινείται από κατευναστικά μηνύματα, έσπευσε να στείλει το δικό της μήνυμα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς, υπό την πίεση των Γερμανών, Αθήνα και Λευκωσία δέχθηκαν να δοθεί παράταση ακόμη δύο μηνών μέχρις ότου επανεξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Και έτσι μετά το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων την Πέμπτη, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, και ενώ είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το «Barbaros» είχε αποχωρήσει από το σημείο που έκανε παράνομες έρευνες, νοτιοανατολικά της Κύπρου, τελικά έπλευσε κατά τη διάρκεια της ημέρας και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, φθάνοντας σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου και εκδίδοντας νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Αθήνα και Λευκωσία δείχνουν να… υπνοβατούν και παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις της Άγκυρας, με αποκορύφωμα το πρώτο βήμα εποικισμού των Βαρωσίων, επιμένουν να συνομιλούν ή να ετοιμάζονται να συνομιλήσουν με την τουρκική πλευρά. Ο κ. Δένδιας μάλιστα συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, την ίδια ώρα που το κατοχικό καθεστώς άνοιγε παράνομα την παραλία των Βαρωσίων, δίνο­ντας την εντύπωση του business as usual… Ωστόσο, με τη συνάντηση αυτή εστάλη ένα λάθος μήνυμα: Ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, ανεξαρτήτως του τι κάνουν και πώς προκαλούν οι Τούρκοι, θα είναι πάντοτε εκεί, πρόθυμοι να συζητήσουν με τους όρους που θέτει η Τουρκία.

Και ενώ το Βερολίνο φαίνεται να καθησυχάζει την Αθήνα και τη Λευκωσία για την εξασφάλιση κινήσεων αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα, ήρθε η απόφαση που εξήγγειλε ο ίδιος ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον εκλεκτό του για την «προεδρία» στο ψευδοκράτος Ερσίν Τατάρ, για το άνοιγμα τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων, αποδεικνύο­ντας ότι η πρόθεσή του είναι η επιβολή τετελεσμένων.

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του «Yavuz» από το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιούσε επί μήνες παράνομες γεωτρήσεις και ούτως ή άλλως έπρεπε να επιστρέψει σε λιμάνι στην τουρκική ακτή για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αλλαγή πληρωμάτων. Αυτήν την απόσυρση θέλησαν ορισμένοι παράγοντες να παρουσιάσουν ως «αντάλλαγμα» και ως κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας στην υπαναχώρηση της Λευκωσίας για άσκηση βέτο στην ΕΕ προκειμένου να υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία…

Βεβαίως, τώρα, ο επίδοξος μεσολαβητής γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας θα πρέπει μάλλον να απολογηθεί, στην επίσκεψή του σε Αθήνα και Λευκωσία, για τις διαβεβαιώσεις που έδινε το Βερολίνο προκειμένου να πέτυχει τους στόχους του στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ τελικά απλώς έδινε ανάσα και λευκή επιταγή στον κ. Ερντογάν.

Εμφανίζοντας η Τουρκία σχεδόν ως κίνηση καλής θέλησης την προσωρινή διακοπή των παράνομων γεωτρήσεων του «Yavuz» και ενώ… άλλαξε θέση στο «Barbaros» και προχώρησε στο τμηματικό άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, επιχειρεί να εγκλωβίσει έτσι τη Λευκωσία, ώστε να μην επιμείνει σε επιβολή κυρώσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και να μετατρέψει σε «κανονικότητα» τη συνέχιση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Και έτσι να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό, με στόχο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες έχει δηλώσει, να συνέλθει πενταμερής διάσκεψη ενόσω συνεχίζονται αυτές οι προκλήσεις, που τελικά θα έχουν αλλοιώσει το ίδιο το περιεχόμενο των συνομιλιών, πριν καν ξεκινήσουν, προς όφελος της Τουρκίας.

Με την ίδια τακτική κινείται η Τουρκία και έναντι της Ελλάδας. Θέλει να επιβάλει στη χώρα μας την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών ενόσω έχουν επιχειρηθεί τετελεσμένα εις βάρος της χώρας μας με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις έρευνες του «Oruc Reis». Και φυσικά να δίνεται η εντύπωση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι εντελώς ανεξάρτητος από τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Η Τουρκία επιμένει ότι οι διερευνητικές επαφές σε συνδυασμό με τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα πρέπει να καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών διαφορών –όπως εκλαμβάνει τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις– και απαιτεί από την Ελλάδα, πριν ακόμη καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δεχθεί ότι το Καστελλόριζο δεν έχει επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, παρά μόνο σε αιγιαλίτιδα ζώνη. Επίσης επιμένει ότι θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε στις πολιτικές διαβουλεύσεις είτε στη συζήτηση των στρατιωτικών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Ε­μπιστοσύνης, θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο πεδίο, που μάλλον προδιαγράφει την κατάληξη του εγχειρήματος αυτού.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συζήτηση θέματος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ούτε φυσικά μπορεί να αποδεχθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών να περιλαμβάνει εκ των προτέρων την παραίτηση της χώρας από τις αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ζώνες που της προσφέρουν τα νησιά από το Καστελλόριζο μέχρι την Κρήτη.

Όμως η πίεση των Γερμανών είναι αφόρητη, καθώς δεν θέλουν να χαθεί το υποτιθέμενο μομέντουμ που δημιουργήθηκε με την (προγραμματισμένη) απόσυρση του «Oruc Reis» και του «Yavuz» και επιθυμούν την έναρξη των διερευνητικών και τη συντήρηση της διαδικασίας αυτής, ώστε αμέσως μετά τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος να ξεκινήσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Το Βερολίνο αδιαφορεί πλήρως για το αν η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα και να διαμορφώσει η ίδια την ατζέντα των συνομιλιών. Ωστόσο οι Γερμανοί αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει τον αφοπλισμό των νησιών της ενώ είναι σε ισχύ το casus belli, ούτε να αποδεχθεί την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών».

Έτσι, παρά το αδιέξοδο που προδιαγράφεται, οι Γερμανοί θα επιχειρήσουν να διασώσουν τη διαδικασία και αυτό το γνωρίζει η τουρκική πλευρά και σε αυτό ακριβώς επενδύει προωθώντας τετελεσμένα και προβάλλοντας όλο και πιο προωθημένες θέσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ