Στο 50% η δόση για τα επιχειρηματικά δάνεια το 2021

Στο 50% η δόση για τα επιχειρηματικά δάνεια το 2021

Το σχέδιο αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς

-Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πηγαίνουν στις επιχειρήσεις για τη στήριξη της ρευστότητάς τους

Την πόρτα για να κρατηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις που άντεξαν στην εισβολή του κορονοϊού ανοίγουν οι ελληνικές τράπεζες, με κοινό σχέδιο όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μια πλήρη εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο έδωσε σε άρθρο του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Είναι μια κίνηση επιβράβευσης των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες κρατώντας το προσωπικό που είχαν προ κορονοϊού, πολλές από τις οποίες δραστηριοποιούνται και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Η τονωτική ένεση που θα προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες –ιδιώτες και επιχειρήσεις– είναι να έχουν περισσότερο χρόνο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που γίνεται πράξη με πληρωμή του 50% της δόσης για το 2021.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, το 2020 θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 7,5% και ανάκαμψη της τάξεως του 5,5% το 2021. Η απότομη μείωση της παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων κατά περίπου 20%, ή 50 δισ. ευρώ το 2020, η οποία προβλέπεται να αντιστραφεί το 2021, καλύπτοντας πιθανόν πάνω από τα 2/3 της συρρίκνωσης του 2020.

Κεντρικοί άξονες της λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι:

Πρώτον: Τα κεφάλαια πρέπει να κατευθυνθούν προς επιχειρήσεις που πραγματικά χρειάζονται στήριξη της ρευστότητάς τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εσφαλμένη κατανομή πόρων. Το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου προΐσταται ο Χρ. Πισσαρίδης, είναι κατηγορηματικό.

Δεύτερον: Οι πελάτες που έχουν ήδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση, γεγονός που θα κάνει την εξυγίανσή τους ακόμη πιο δύσκολη.

Καίριο είναι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η αναστολή πληρωμής δόσεων και τόκων προσφέρθηκε μέχρι το τέλος του 2020 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την Covid-19.

Αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 20 δισ. ευρώ για όλο το σύστημα. Η ανησυχία είναι ότι αυτό μπορεί να απέτρεψε νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα το 2020, αλλά ίσως οδηγήσει σε νέο κύμα το 2021.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβεί σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις για περίπου 10 δισ., ή το ήμισυ των δανείων με αναστολή πληρωμής.

Και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς καταλήγει επισημαίνοντας ότι «ο νόμος συνδυάζει: 1) εξωδικαστικούς διακανονισμούς, 2) πτωχευτικούς νόμους και 3) κοινωνική πολιτική και απαιτεί τη δημιουργία πολύπλοκων κρατικών υποδομών (πλατφόρμες, αλγόριθμους), ενώ συγχρόνως εξαρτάται και πάλι από την αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ